ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι μνημονιακές δεσμεύσεις»

Σκληρή κριτική από τους «53+» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος ήταν και παραμένει η ανακούφιση των υποτελών τάξεων, στόχος που αν και υπηρετείται ελλιπώς, παραμένει ζωντανός και ταυτόχρονα είναι ο όρος για την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, επισήμανε στην παρέμβασή της στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Κνήτου, από την «Πρωτοβουλία Μελών 53+».
knitoy

Μιλώντας για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης είπε ότι υπήρξαν κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των μελών του κόμματος.

Η κ. Κνήτου τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινήματα και τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής του, προκειμένου να αποκτήσει την ιδεολογική ηγεμονία, ενώ τόνισε ότι παραμένει ο στρατηγικός στόχος για «σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήλθε όχι ως διαχειριστής της απελπισίας, αλλά για να αλλάξει την κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι «ξεκινώντας από την υποχώρηση (του Ιουλίου 2015) και την υποχρεωτική συμφωνία, αν και όλο αυτό ερμηνεύθηκε σωστά ως προϊόν εκβιασμού, εντούτοις στην πορεία η εξήγηση αποδυναμώθηκε και τώρα φαίνεται ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις αποτελούν το δικό μας πρόγραμμα.

Αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει την στρεβλή αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι» είπε η κ. Κνήτου, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη από εκείνη της ΝΔ, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα ταξικό κοινωνικό πρόγραμμα» και αναφέροντας στην συνέχεια ότι «πρέπει να αποφευχθεί η αντίληψη ότι η ήττα και ο συμβιβασμός είναι στρατηγική μας επιλογή και να αποσαφηνιστεί ότι το μνημόνιο δεν είναι δικό μας, (αποσαφήνιση) και για την σχέση μας με τα κινήματα και την κοινωνία στην πορεία απεγκλωβισμού από το μνημόνιο».

Έκανε λόγο για απαίτηση των ευρωπαϊκών ελίτ, υιοθέτησης του μνημονίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η άρνησή μας είναι διαχωριστική γραμμή με το φιλελεύθερο μπλοκ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η κ. Κνήτου ανέφερε ότι το παράλληλο πρόγραμμα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το μνημόνιο στην πορεία απεγκλωβισμού από αυτό και επισήμανε ότι η καθυστέρηση υλοποίησης του παράλληλου προγράμματος συνιστά σοβαρή αδυναμία, η οποία αθροιζόμενη με φαινόμενα καταστολής, αμφισημιών, και προνομιακής συνάντησης με δικαστικούς, την ώρα που τα ΜΑΤ καταστέλλουν διαδηλώσεις, συσκοτίζουν σειρά θετικών πρωτοβουλιών στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.

Τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της υλοποίησης του παράλληλου προγράμματος και όλο αυτό να γίνει αντικείμενο αυτοτελούς συζήτησης στα κομματικά όργανα και στο σύνολο του κόμματος.

Η κ. Κνήτου κάλεσε σε αυτοκριτικό αναστοχασμό της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και σε άμεση αποκατάσταση της σχέσης του με τμήματα της κοινωνίας που πλήττονται από υφεσιακά μέτρα.

Κάλεσε, επιπλέον, σε άμεση αποκατάσταση των αδικιών, επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποτροπή οποιασδήποτε απόπειρας επιβολής εργασιακού μεσαίωνα, και αταλάντευτη μάχη για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως είπε, «ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Είπε ότι η σύγκριση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να γίνεται με το αντίστοιχο της ΝΔ, αλλά βάσει των προτεραιοτήτων που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά έχει θέσει και πρόσθεσε ότι «είμαστε στην κυβέρνηση γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των πιο αδύναμων».
Αναφορικά με το κόμμα, έκανε λόγο για εμφανείς αδυναμίες που προέκυψαν λόγω μετακίνησης σειράς στελεχών στην κυβέρνηση, καθώς και ελλιπή λειτουργία που δεν επιτρέπει στο μέλος του κόμματος να είναι στο κέντρο λήψης αποφάσεων.

Η κ. Κνήτου είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κομματικές δομές που θα ενισχύουν την συλλογική λειτουργία και θα αποκλείουν παραγοντισμούς και αρχηγισμούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επίσης επισήμανε, ότι δεν πρέπει να μετατοπίζεται το κέντρο από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου, προσθέτοντας «το κόμμα δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης».

Έθεσε επίσης τα ερωτήματα, πόσοι είναι ικανοποιημένοι από την τηλεοπτική μας παρουσία, πόσοι από την ΚΟ είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις στο κόμμα και στις δομές αλληλεγγύης.

Η κ. Κνήτου κάλεσε σε θέσπιση, με απόφαση του Συνεδρίου, Κώδικα Δεοντολογίας και πρότεινε να μην είναι κανένας υποψήφιος αν δεν τηρεί τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τέλος, είπε ότι οι τηλεοπτικές συμμετοχές (στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση ενός εκάστου.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΑΙΣΧΡΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ..ΚΕΡΑΤΑ!
  ========================================================

  (Αυτά γράφαμε ,αλλά οι Έλληνες ….)

  Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδείχτηκε εξαιρετικά κατώτερη των περιστάσεων που τα ίδια τα στελέχη της είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν, αυξάνοντας τον πήχη των προσδοκιών του ελληνικού λαού, που άλλα περίμενε μέχρι τις 24 Γενάρη, άλλα ψήφισε στις 25 Γενάρη και τελικά, άλλα -πολύ χειρότερα- καλείται και πάλι να πληρώσει.

  Γιατί και πάλι το λογαριασμό του τρίτου μνημονίου
  θα τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι (όσοι έχουν απομείνει στη χώρα), οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίες κοινωνικές ομάδες και όχι οι έχοντες, για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί πως θα τους τάραζε στη νομιμότητα.
  Τελικώς, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου,
  τάραξε τον ελληνικό λαό στα μέτρα και άφησε στο διάστημα της οκτάμηνης παρουσίας της στην εξουσία, στο απυρόβλητο, τους εφοπλιστές, τους καναλάρχες, τους νταβατζήδες της διαπλοκής όλων των ειδών, τους τραπεζίτες που οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια το τραπεζικό σύστημα της χώρας στο κραχ, τους μεγαλοεργολάβους, τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς που τα ονόματά τους φιγουράρουν στις λίστες της Λαγκάρντ και όλους εκείνους που οδήγησαν αυτή τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση.

  Τώρα, αν μετά από όλα αυτά,
  ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πραγματικά ότι με τη στήριξη του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα έκανε τούμπα που θα ζήλευε και ο Μελισσανίδης, θα φτάσει σε ποσοστά αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εκλογές, τότε αποδεικνύεται ότι καμία απολύτως επαφή δεν έχει με τον ελληνικό λαό και τη σκληρή, για εκείνον, πραγματικότητα.

  Μια πραγματικότητα
  που θα τη διαπιστώσει από πρώτο χέρι σε λίγο καιρό και που θα είναι αποτέλεσμα, αποκλειστικά και μόνο, της δικής του ανεπάρκειας να αποδειχθεί… ανώτερος και όχι κατώτερος των περιστάσεων.

  Οι Έλληνες ήθελαν, θέλουν και θα συνεχίσουν να αναζητούν
  -απ’ ότι φαίνεται- εκείνον τον πρωθυπουργό που πάνω απ’ όλα και απ’ όλους έβαλε, την προάσπιση των συμφερόντων του λαού και όχι των δανειστών, ούτε των εφοπλιστών και των καναλαρχών.

  Οκτώ μήνες δεν είναι μικρό διάστημα, όπως θέλει να μας πείσει ο κ. Τσίπρας, για να σπάσει το κατεστημένο.

  Άλλωστε, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα χρόνια κοσκινίζει. Και η δικαιολογία για τη διαπραγμάτευση δεν αγγίζει πια τους Έλληνες. Διότι, το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης ο λαός το πληρώνει.

  Για να σωθούν οι τράπεζες και να πληρώνονται οι δανειστές.

  Στο ίδιο ψέμα θεατές…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.