ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις να δώσει νέα ελπίδα

Αυτό τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
skourletis_akros-empisteutikon.gr_-620x387

«Η κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις να πορευτεί σε ένα δρόμο που παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες, θα δίνει νέα ελπίδα και θα δίνει τις δυνατότητες για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με περισσότερη δικαιοσύνη και με κοινωνικό πρόσημο». Αυτό τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι «εάν αυτά γίνουν πραγματικότητα,τότε βεβαίως θα εξαντλήσει και την τετραετία».

Ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην ανάγκη «να μιλήσουμε για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, για το κυβερνητικό πρόγραμμα, για τα όρια και τις δυνατότητες που έχουμε να κινηθούμε έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας που εφαρμόζουμε από το προηγούμενο καλοκαίρι». Επισημαίνει ότι αυτά τα πάρα πολύ μεγάλα ζητήματα, απαιτούν ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό και κυρίως πολιτικοποιημένο, με το δικό του ειδικό βάρος στη διαμόρφωση της γραμμής, όχι της κυβέρνησης, αλλά του κόμματος.

Ο κ. Σκουρλέτης, αποδίδει «στόχευση» πίσω από δημοσιογραφικές ερμηνείες που συνέδεσαν το όνομά του με πρόσφατες δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ ό,τι ορισμένοι υπουργοί δεν στηρίζουν το πρόγραμμα προσαρμογής. Τα εντάσσει «σε μια προσπάθεια μπροστά σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό να διαμορφωθεί η κοινή γνώμη, να επηρεαστούν ίσως επιλογές», μια ειδησεογραφία, όπως λέει, «με συγκεκριμένη στόχευση σε ανθρώπους και πρόσωπα, τα οποία εννοούν να κινούνται στο πλαίσιο της εντολής του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και εννοούν τη διαπραγμάτευση με πραγματικούς όρους». «Και αυτό βέβαια, προφανώς, απ' ό,τι αντιλαμβάνεστε ενοχλεί διάφορα πολιτικά κέντρα και διάφορα συμφέροντα», σχολιάζει.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει ότι η κυβέρνηση είχε και έχει μια σαφή εντολή από τις προηγούμενες εκλογές γύρω από το ποιες από αυτές είχε δεσμευτεί να φέρει εις πέρας και προσθέτει ότι οι περισσότερες από αυτές είχαν ήδη δρομολογηθεί. «Από εκεί και πέρα θεωρώ λάθος να υιοθετήσουμε τελικά το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου», σημειώνει και προσθέτει πως κάτι τέτοιο «δεν έχουμε την εντολή να το κάνουμε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη:

Ερ: Υπουργέ, παρακολουθούμε μια σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για τη Δικαιοσύνη. Αυτή η πλευρά διατυπώνει, άμεσα ή έμμεσα, κατηγορίες για προσπάθεια χειραγώγησης εκ μέρους της κυβέρνησης. Παράλληλα, όμως, "φωτογραφικά" βάζει στο στόχαστρο της κριτικής της και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, όπως π.χ. με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ. Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις;

Απ: Νομίζω ότι αυτό, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα μας, το ίδιο το πολιτικό σύστημα, η ίδια η λειτουργία του πολιτεύματος είναι να κατοχυρωθεί και να προστατευθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι δεν γίνονται αλλαγές τα τελευταία χρόνια μόνο στο επίπεδο της οικονομίας, των θεσμών κ.λπ. Όλα αυτά που συμβαίνουν προφανώς δημιουργούν πλέον και μια νέα πραγματικότητα στην ίδια τη Δικαιοσύνη προς μια κατεύθυνση, όπως λέγαμε και πριν, να παίζει τον ρόλο της ως μια ανεξάρτητη εξουσία του πολιτεύματος. Αυτό είναι το βασικό, είναι το κύριο και αυτό οφείλουμε ο καθένας από την μεριά του να βοηθήσει τελικά να γίνει πραγματικότητα.

Ερ: Την Πέμπτη ξεκινά το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορεί να επιτευχθεί τελικά η μαζικοποίηση του κόμματος; Έχετε δηλώσει ότι υπάρχει ανάγκη επανίδρυσης των τάσεων. Τι εννοείτε με αυτό;

Απ: Το συνέδριο αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία, διότι γίνεται σε συνθήκες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το προηγούμενο συνέδριο είχε γίνει όταν βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση. Έχουν συμβεί πάρα πολλά, υπάρχει η ανάγκη να βγάλουμε συμπεράσματα, να μιλήσουμε για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, για το κυβερνητικό πρόγραμμα, για τα όρια και τις δυνατότητες που έχουμε να κινηθούμε έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας που εφαρμόζουμε από το προηγούμενο καλοκαίρι. Είναι πάρα πολύ μεγάλα ζητήματα αυτά, απαιτούνε ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό και θα έλεγα κυρίως πολιτικοποιημένο. Ένα κόμμα, το οποίο θα έχει το δικό του ειδικό βάρος στη διαμόρφωση της γραμμής, όχι της κυβέρνησης, αλλά του κόμματος. Έχει ανάγκη από ένα σοκ πολιτικοποίησης -θα έλεγα εγώ- ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο που συγκροτούνται οι τάσεις, αλλά πάντοτε αυτή η συζήτηση, ξέρετε, δεν είναι κάτι διαφορετικό από τη συνολική λειτουργία του κόμματος. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα μαζικό, δημοκρατικό κόμμα, με διακριτό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση και με το δικό του ειδικό βάρος διαμόρφωσης των πραγμάτων.

Ερ: Ο πρωθυπουργός ενόψει του συνεδρίου απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης σε όσες δυνάμεις, κινήσεις, προσωπικότητες της αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου θέλουν να προσφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια, όπως τόνισε, για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της πατρίδας. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Απ: Προσέξτε. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανακατανομή συσχετισμών, υπάρχει μια μετακίνηση ψηφοφόρων, ουσιαστικά νέοι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αποτυπωθεί στον πολιτικό χάρτη της χώρας, αυτό προφανώς έχει την αντανάκλασή του και σε πολιτικά πρόσωπα σε δημόσια πολιτικά πρόσωπα. 'Αρα, με αυτή την έννοια κάτι που ήδη έχει συμβεί στο επίπεδο της κοινωνίας προφανώς δεν μπορεί να μην αντανακλάται και στη δυνατότητα επανατοποθέτησης διαφόρων πολιτικών προσωπικοτήτων, σε σχέση πάντοτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η "κολυμβήθρα του Σιλωάμ", άρα καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι πάλι μια πολιτική διαδικασία που προφανώς ένα συνέδριο δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες για να αποτυπωθούν τέτοιου είδους, ας το πούμε έτσι, διευρύνσεις και προσεγγίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Έχουν παρατηρηθεί κάποιες εκτιμήσεις που συνέδεσαν το όνομά σας με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις, ορισμένοι υπουργοί δεν στηρίζουν το πρόγραμμα προσαρμογής. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Απ: Θέλω να πω ότι πρώτα απ' όλα πρόκειται για μια ερμηνεία των δηλώσεων του κ. Ρέγκλινγκ και του κ. Μοσκοβισί. Την διάβασα και εγώ. Μια ερμηνεία που κάνανε διάφοροι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι. Προφανώς, όσα έχουν γραφτεί δεν θεωρώ ότι είναι χωρίς στόχευση. Εγώ προσωπικά τα εντάσσω σε μια προσπάθεια μπροστά σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό να διαμορφωθεί η κοινή γνώμη, να επηρεαστούν, ίσως, επιλογές και είναι μια, θα έλεγε κανείς, ειδησεογραφία η οποία έχει συγκεκριμένη στόχευση, συγκεκριμένη στόχευση σε ανθρώπους και πρόσωπα, τα οποία εννοούν να κινούνται στο πλαίσιο της εντολής του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και εννοούν τη διαπραγμάτευση με πραγματικούς όρους. Και αυτό βέβαια προφανώς απ' ότι αντιλαμβάνεστε ενοχλεί διάφορα πολιτικά κέντρα και διάφορα συμφέροντα.

Ερ: Πιστεύετε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να κρατήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων;

Απ: Η κυβέρνηση έχει, είχε μια σαφή εντολή από τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου γύρω από το ποιες ιδιωτικοποιήσεις είχε δεσμευτεί να φέρει εις πέρας και οι περισσότερες από αυτές είχαν ήδη δρομολογηθεί. Ήταν η περίπτωση του Ελληνικού που ολοκληρώθηκε, τα αεροδρόμια, το λιμάνι του Πειραιά, ο ΔΕΣΦΑ και μια σειρά άλλες. Από κει και πέρα θεωρώ λάθος να υιοθετήσουμε τελικά το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Κάτι τέτοιο θα έλεγα ότι δεν έχουμε την εντολή να το κάνουμε, δεν έχουμε την εντολή να κινηθούμε σε ένα τέτοιο δρόμο, και πολλές δε από αυτές τις παλιές προτάσεις για ιδιωτικοποίηση σήμερα έχουνε ξεπεραστεί από τα ίδια τα πράγματα και δεν εξυπηρετούν σε τίποτα απολύτως.

Ερ: Μείζον θέμα τα εργασιακά στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση σε αυτό το μπρα-ντε-φερ για την υπεράσπιση των κεκτημένων;

Απ: Το θέμα των εργασιακών είναι ένα θέμα, το οποίο δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα. Είναι στο επίκεντρο μιας μεγάλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και του κεφαλαίου, για να το πούμε με διαχρονικούς όρους, σε όλη την Ευρώπη. Βλέπετε ότι η κινητοποίηση των τελευταίων μηνών με επίκεντρο τα εργασιακά είναι η πρώτη είδηση στην επικαιρότητα. Είναι, λοιπόν, μια τομή, μια αντιπαράθεση, η οποία τέμνει το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, είμαστε μια κυβέρνηση που κατά προτεραιότητα θέλει να εκφράζει και να υπερασπίζεται τον κόσμο της εργασίας. Κατά συνέπεια, οφείλουμε το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης να το αποκαταστήσουμε, οφείλουμε να βάλουμε εμπόδια σε προτάσεις απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, πρέπει να αποκαταστήσουμε όλες εκείνες τις ισορροπίες που υπήρχανε και ανατράπηκαν τα τελευταία χρόνια από την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας.

Ερ: Υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;

Απ: Η κυβέρνηση νομίζω ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να πορευτεί σε έναν δρόμο που παρά τις δυσκολίες, τις μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες, θα δίνει νέα ελπίδα και θα δίνει τις δυνατότητες για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με περισσότερη δικαιοσύνη και με κοινωνικό πρόσημο. Εάν αυτά γίνουν πραγματικότητα τότε βεβαίως θα εξαντλήσει και την τετραετία.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΧΝΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙ? ?

  *Υπάρχει κάποιος έλληνας σήμερα που δεν γνωρίζει την εγκληματική ‘’προσπάθεια’’ των Τσίπρα – Καμμένου, να λοιδορήσουν τον ‘’Ολανδρέου’’, να υβρίσουν σκαιότατα την Μέρκελ, τον Σόϊμπλε τον Σουλτς , να ψευδολογήσουν ‘’ανυπολόγιστα’’ , να διαστρεβλώσουν προκλητικά και ασύστολα όλα όσα συνέβαιναν και συζητούνταν μεταξύ ΕΕ και των ‘’κοκκινολαίμηδων’’ ειδικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΕΛ και των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ?

  *Υπάρχει κανείς που να μην αντελήφθη την μεγάλη ΑΠΑΤΗ και την αντιστροφή του νοήματος του δημοψηφίσματος?

  *Υπάρχει κανείς να αγνοεί την ασυλία
  ============================
  που παρέχει ο Τσίπρας στην κλίκα της δεξιάς και ΕΙΔΙΚΑ στον Καραμανλή?

  *Υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει την ‘’ανταμοιβή’’ του Τσίπρα σε όλους επίορκους ‘’φακελάκηδες’’ ψηφοφόρους του?

  *Υπάρχει κανείς που δεν έμαθε για την ‘’ανταμοιβή’’ του Τσίπρα σε όλη την κλίκα του ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’ και την χαριστική σχεδόν σύμβαση της αποπληρωμής σε 100 μηνιαίας δόσεις?
  *Υπάρχει κανείς σήμερα που να μη γνωρίζει ή, τουλάχιστον να μην κατάλαβε τι έγινε με την μαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ των υπαλλήλων του ΔΝΤ, που τόσο άγαρμπα και προκλητικά ΗΛΙΘΙΑ και επικίνδυνα δημιούργησε ένα ακόμη ΤΡΑΥΜΑ στην αξιοπιστία της χώρας και της κυβέρνησης που ‘’ΕΚΛΕΨΕ’’ την εξουσία?

  *Υπάρχει κανείς σήμερα που να έχει ‘’ΙΧΝΟΣ’’ εμπιστοσύνης σε ψεύτες, συκοφάντες, και αγράμματους πολιτικούς απατεώνες?
  *Υπάρχει κανείς σήμερα από τους ‘’κυβερνήσαντες’’(12-14) και ‘’κυβερνώντες’’ που έχει τον ανδρισμό, να μας πει ‘’ΠΟΣΟ (?)’’ είναι το χρέος σήμερα?

  *Υπάρχει κανείς σήμερα που μπορεί να μας πληροφορήσει ΠΟΣΑ ΔΙΣ ευρώ φόρων πληρώσαμε με την κυβέρνηση Σαμαρά , και πόσα δις ευρώ έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα και πόσα συνολικά θα πληρώσουμε με την κυβέρνηση του διδύμου των ΗΛΙΘΙΩΝ Τσιπροκαμένων εντελώς?
  Πόσα Δις. ευρώ επί πλέον και πόση καταστροφή υπέστη η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία, από την επιδρομή των ‘’λύκων της τούνδρας’’.
  Σε τι χάλια ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ βρίσκεται παγκοσμίως σήμερα η ελληνική αξιοπιστία?
  Ποιος ‘’εμπιστεύεται’’ τον Τσίπρα , ποιος καταλαβαίνει τι ζητάει και ποιος μπορεί να ‘’ανεχθεί’’ τον ψεύτη , συκοφάντη και φοροφυγά καΜένο εντελώς?

  «Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα ή, υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα»

 2. Κι όμως! ο κ. Σκουρλέτης και ο γιός του μας κυβερνούν

  Π. Σκουρλέτης: Καθημερινής χρήσης αντικείμενα οι αντιασφυξιογόνες μάσκες
  =============================================================
  «Δεν υπάρχει πανεπιστημιακό κίνημα γι΄αυτό δεν μπορούν να προστατευτούν οι σχολές από το παρεμπόριο»

  Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η άποψη του εκρποσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του Alpha χαρακτήρισε αντικείμενα καθημερινής χρήσης που υπάρχουν στο σπίτι καθενός τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, τα ξύλινα κοντάρια και τα εκατοντάδες άδεια μπουκάλια που βρέθηκαν από την Αστυνομία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ).

  Ο κ. Σκουρλέτης εμμένοντας στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αστυνομική επιχείρηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην πρώην ΑΣΟΕΕ ήταν επιχείρηση κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου και παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου υποστήριξε ότι η αστυνομία είχε στόχο τα γραφεία των νεολαιών που βρίσκονται στο κτίριο της Σχολής. .

  Υποστήριξε μάλιστα ότι όσα βρέθηκαν εντός του ιδρύματος «είναι πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι του καθενός μας και όλα αυτά που είπαν για μπουκάλια και δήθεν μηχανισμούς είναι κουραφέξαλα».

  Ο κ> Σκουρλέτης δεν είχε τίποτα όμως να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με τα εκατοντάδες είδη μαϊμούδες που βρέθηκαν εντός της σχολής από το παρεμπόριο που αναπτύσσεται γύρω από αυτήν και μίλησε αόριστα περί αυτοπροστασίας των πανεπιστημιακών χώρων από το ίδιο το πανεπιστημιακό κίνημα, το οποίο όμως κατά τον κύριο εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει σήμερα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.