MEDIA

Με ψήφους 14 εναντίον 11

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τα κανάλια

Αντισυνταγματικός κρίνεται ο νόμος Παππά από το ΣτΕ απόφαση η οποία παγώνει τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία με 14 ψήφους κατά της συνταγματικότητας του νόμου και 11 υπέρ.
ste

Με την απόφαση των Συμβούλων Επικρατείας, ο νόμος, βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, καταπέφτει.

Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη 5,5 ωρών ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Εξερχόμενος από τη διάσκεψη, ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν έκανε κάποια δήλωση.

Με την απόφαση του ΣτΕ ο νόμος Παππά αποσύρεται εξ ολοκλήρου, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο, μέσω του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί.

Αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες είναι άκυρος και ως μη γενόμενος, ενώ τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια και κινδύνευαν με «μαύρο» θα συνεχίσουν να εκπέμπουν. Οι τέσσερις υπερθεματιστές που κέρδισαν άδεια, θα λάβουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταθέσει ως πρώτη δόση.

Στον «αέρα» βρίσκονται και οι δύο νέοι σταθμοί που είχαν λάβει άδεια στον άκυρο πλέον διαγωνισμό, συμφερόντων Μαρινάκη και Σαββίδη.

Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνει πλέον εκ του μηδενός από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να λάβει σχετικές αποφάσεις. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΡΣ, που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αναμένεται η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από την κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και επιτελείς.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. dipietro 23:27 27/10/2016

  Τελικά κατά την ταπεινή μου γνώμη η απόφαση του ΣτΕ δεν αποτέλεσε πολιτική ήττα για τον σύριζα.
  Το άλλοθι της ανικανότητας που έσπευσαν ορισμένοι να δώσουν στην κυβέρνηση, είναι αστείο.
  Οι συνταγματολόγοι και άλλοι σχετικοί επαΐοντες που συνεργάζονται πολιτικά μαζί της, είναι απίθανο να μην την είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει ότι το ΣτΕ θα έκρινε οπωσδήποτε αντισυνταγματικό, ένα νόμο που ήταν τόσο φανερά αντίθετος με το Σύνταγμα.
  Ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα των μμε η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι ήταν κεντρική της επιλογή να οδηγηθούν τα πράγματα εκεί που κατέληξαν.
  Ο σχεδιασμός επεδίωκε και το πέτυχε, να φανεί ότι η κυβέρνηση πολεμάει “ηρωϊκά” την διαπλοκή και την ασυδοσία των μμε και παράλληλα να μην αλλάξει τίποτα σημαντικό σε βάρος των μιντιαρχών.
  Αλλιώς πως δικαιολογείται η επιλογή της λήξης της θητείας μελών του ΕΣΡ όταν ο κατρούγκαλος απέσυρε την σχετική τροπολογία , της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και ο αριθμός 4, όταν το δίκαιο παλαϊκό αίτημα ήταν ένα και μοναδικό, να καταβάλουν και οι μιντιάρχες το αντίτιμο, όπως όλοι οι Έλληνες, για την χορήγηση άδειας χρήσης δημόσιου αγαθού, κατά την έναρξη αλλά και περιοδικά.
  Γιατί ένα θέμα τόσο απλό και καθαρό έγινε τόσο περίπλοκο ;
  Τα υπόλοιπα περί υγιών επιχειρήσεων ,αριθμού εργαζομένων, σωστής δημοσιογραφίας, δανειοδότησης, κ.λ.π., είναι για όσους έχουν τα προσόντα να τα χωνεύσουν.
  Η κυβέρνηση αποδεικνύει για μια φορά ακόμα, ότι ήταν και είναι η εναλλακτική του συστήματος, προκειμένου την κρίση να την πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια.

 2. Και τώρα απομένει στην κυβέρνηση να απεσειρθεί και να ορίσει εκλογές για την ανάδειξη από τον Ελληνικό Λαό μιας αλλης κυβέρνησης που θα σέβεται το Συνταγμα της Χώρας μας!

  Άνθρωποι σαν τον Τσίπρα και τον Παππά που δεν σέβονται το Σύνταγμα ουτε και ζητούν συγνώμη από τον λαό ,
  αλλά βάζουν την Γρροβασίλη να πει οτι η κυβέρνησης θα πάρει εκδίκηση με νεο νομοσχέδιο για τους λτηλεοπτικούς σταθμούς απο αύριο.

  Εχω την ιδέα οτι τέτοιοι πολιτικοί δεν εχουν θέση στην εκτελεστική εξουσία ,
  οταν αυτή τους η ενέργεια που ακυρώθηκε ηδη , ηταν η ναυαρχίδα της πολιτικής τους !

 3. ELLHNAS. 0:30 27/10/2016

  Ή χούντα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα στραφεί εναντίον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την ήττα του βρώμικου νόμου Παππά.Εκλογές τώρα.Ό Τσίπρας θα ακολουθήσει τον δρόμο του φασίστα,του τραμπούκου Μαδούρο.Δεν θα αφήσουμε τους αλήτες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κάνουν την Ελλάδα Βενεζουέλα.Τσίπρας και Καμμένος απόψε τελείωσαν.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.