ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας

Στο Κάιρο ο Τσίπρας για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Ανάπτυξη, υποδομές, ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός, περιφερειακή ασφάλεια, είναι οι βασικοί τομείς διαλόγου και συνεργασίας στους οποίους θα επικεντρώσει η 4η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που συνέρχεται στο Κάιρο, υπό τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι: Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Θοδωρής Δρίτσας, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Όλγα Γεροβασίλη, υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος, Δημήτριος Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών.

Η ατζέντα

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου περιλαμβάνονται ζητήματα:

  • διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.
  • τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).
  • ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
  • περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία
  • μετανάστευσης
  • ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.α.
  • διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.
  • προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου

Στις 12:15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών ηγετών και εν συνεχεία, στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει τριμερής διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών. Νωρίτερα, το πρωί, θα έχουν προηγηθεί διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, και ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Οι εργασίες της Τριμερούς θα ολοκληρωθούν με την υιοθέτηση Συμφωνιών, τις δηλώσεις των τριών ηγετών προς τον Τύπο και, τέλος, με γεύμα εργασίας. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τις δύο Κοινότητες Αιγυπτιωτών Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, τους αρχαιότερους ομογενειακούς συλλόγους του κόσμου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κάιρο (σ.σ. ώρα Αιγύπτου, μία ώρα πίσω):
09:30 Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στον διεθνή αερολιμένα Καΐρου, όπου θα τον υποδεχθεί η υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Dalia Khorshid. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία προς το προεδρικό Μέγαρο Ittihadeya Ηλιουπόλεως, όπου θα διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση.
10:00 - 10:28 Διμερής Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.
10:30 - 11:00 Διμερής συνάντηση Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου.
(Κατά τον χρόνο των διμερών οι υπουργοί των τριών χωρών που δεν θα συμμετάσχουν θα ευρίσκονται σε παρακείμενη αίθουσα όπου θα έχουν δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων)
11:00 - 11:10 Τελετή φύτευσης τριών ελαιοδένδρων σε προαύλιο χώρο Μεγάρου. Φωτογραφίες τριών ηγετών στο εσωτερικό κτιρίου.
11:15 - 12:00 Κατ΄ιδίαν τριμερής συνάντηση τριών ηγετών.
12:00 - 13:30 Τριμερής συνάντηση με σύνθεση αντιπροσωπειών.
13:35 - 14:15 Δηλώσεις στον Τύπο.
14:30 - 15:15 Γεύμα Εργασίας.
15:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας κ.κ. Χρήστο Καβαλή και Ιωάννη Παπαδόπουλο και τους γενικούς προξένους των δύο πόλεων, στον προεδρικό ξενώνα Tahra.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.