ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έντονη κριτική

Στο στόχαστρο των δικαστών η πολιτική εξουσία

Kριτική δέχθηκε σήμερα ο πολιτικός κόσμος από όλες τις δικαστικές Ενώσεις, ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού Σώματος και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γερουσίας της Παλαιάς Βουλής. Της εκδήλωσης προηγήθηκε θεία λειτουργία και δοξολογία, στην Μητρόπολη Αθηνών.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, επισήμανε την αναγκαιότητα χειραφέτησης της Δικαιοσύνης, ενώ επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν έχουν στρέψει τη δέουσα προσοχή τους στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα επιχειρούν να την κρατούν οικονομικά υποταμένη.

Αναλυτικότερα, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Η σημερινή μέρα, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και αναφορά στην κατάσταση που βρίσκεται το δικαστικό σύστημα της χώρας μας. Τα πολλά, μεγάλα και πολυσυζητημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι όλα παλαιά και γνωστά, γίνονται όμως ευρύτερα και οξύτερα και πάνω σ’ αυτά προστίθενται νέα. Η Πολιτεία μας, όχι μόνο δεν έχει στρέψει την δέουσα προσοχή της στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά επιχειρεί κατά καιρούς, να την κρατά και οικονομικά υποτιμημένη, παραγνωρίζοντας ότι η οικονομική ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, αποτελεί αναγκαίο στοιχείο του συνόλου των εγγυήσεων, που είναι αναγκαίες για την αυτονομία και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών».

Ακόμη, η κ. Γιανναδάκη ανέφερε: «Η περιφρόνηση σε δικαστικές αποφάσεις συνεχίζεται, τακτική που ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και θέτει σε αμφισβήτηση την εφαρμογή της αρχής του κράτους δικαίου στην πράξη» και προσέθεσε: «Πρωτοβουλίες ή καινοτομίες, ενδεικτικές μιας άλλης, διαφορετικής νοοτροπίας και πρακτικής, δεν διαφαίνονται, ενώ οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες απομακρύνουν λύσεις.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, ότι όλο και συχνότερα, η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με δηλώσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων, για δικαστικούς λειτουργούς και υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, που προκαλούν ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία, κάτω από ποιες συνθήκες και μέσα από ποιες διαδικασίες απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, εισφέροντας έτσι σημαντικό πλήγμα στη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία της. Πολλά λέγονται, γράφονται και κυρίως υπονοούνται για τον ρόλο της Δικαιοσύνης και οι πολίτες απλώς παρακολουθούν και αναρωτιούνται. Οι απαντήσεις όμως δεν είναι μόνο δικές μας.

Η συχνή επίκληση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αποτελεί σταθερό στοιχείο του πολιτικού λόγου. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές, που συνδέονται με την δικαστική ανεξαρτησία.

Και έχει τεράστια σημασία, να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε σήμερα, την ανάγκη χειραφέτησης της δικαστικής λειτουργίας και την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δικαιοσύνη, γιατί για κάθε υποψία για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη, έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι».

Παράλληλα, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, αναφερόμενος στην εικόνα που έχει σήμερα ο πολίτης για το κράτος δικαίου, επισήμανε: «Αν θα μπορούσαμε τώρα να φέρουμε έναν πολίτη σε αυτό το pontium και να του δώσουμε το μικρόφωνο, είναι πιθανό να ακούσουμε δυσάρεστες αλήθειες για το τι πιστεύει για το κράτος δικαίου και το πόσο αποτελεσματική για την υπεράσπιση του είναι η Δικαιοσύνη. Και αν τολμήσουμε να του ζητήσουμε να αποδείξει τη θέση του, με μεγάλη ευκολία θα παραθέσει ειδήσεις, οδυνηρές, από το πρόσφατο δικαστικό και πολιτικό ρεπορτάζ.

Και φοβάμαι, τότε, ότι θα πρέπει να μείνουμε σκεπτικοί απέναντι στις ευθύνες, ακόμα και αν δεν μας βαρύνουν προσωπικά. Το κράτος δικαίου δεν υφίσταται χωρίς Δικαιοσύνη, χωρίς αποτελεσματική Δικαιοσύνη, κράτος δικαίου λειτουργεί μόνον όταν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Όσο επώδυνες και αν είναι αυτές. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο».

Επίσης, ο κ. Λυμπερόπουλος, αφού έκανε αναφορά στην συνταγματική ισοτιμία της δικαστικής λειτουργίας με την εκτελεστική και τη νομοθετική, τόνισε:

«Δεν μπορεί η δικαστική λειτουργία να υποβαθμίζεται θεσμικά, με οικονομοτεχνικά εργαλεία. Με ενυπόγραφες επιθέσεις σε πρόσωπα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή σε θεσμικά της όργανα. Με την απαξίωση της σιωπής, όταν θα πρέπει να υπάρχει στήριξη. Με την ανοχή ή ακόμα και με την ανάδειξη σε ρόλους “επιθεωρητή” αναρμόδιων θεσμικά και ελλειμματικών αξιακά προσώπων.
Και ναι μεν εμείς οι δικαστικοί λειτουργοί κρινόμεθα, γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται στη Δημοκρατία, αλλά και η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία κρίνεται. Κανένας δεν πρέπει να το λησμονεί ή να το υποτιμά αυτό!».

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σάρλας, ζήτησε συγγνώμη για τις ελλείψεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και υποσχέθηκε στους δικαστές, ότι στο υπουργείο θα εργαστούν σκληρά, για να τις καλύψουν. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν προσλήψεις δικαστών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές και οι δικηγόροι.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ανέφερε: «Υπό το πρίσμα της διάκρισης των λειτουργιών, σκοπιμότητες της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να υπαγορεύουν την άσκηση της δικαστικής εξουσίας, ήτοι μιας θεμελιώδους πολιτειακής λειτουργίας.

Όπως επίσης, πολιτικές σκοπιμότητες της νομοθετικής εξουσίας δεν μπορούν να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις. Και βεβαίως δεν μπορούν να επηρεάζουν τη δικανική κρίση, αναιρώντας ουσιαστικά τον έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων ή/και συμβατότητάς τους με τις επιταγές της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στο σύγχρονο κράτος δικαίου, αποστολή αλλά και ευθύνη της δικαστικής λειτουργίας είναι η προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων. Είναι η παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας σε κάθε πολίτη».

Ακόμη, ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε: «Στη σημερινή περίπλοκη νομικο-κοινωνική πραγματικότητα, η ανεξαρτησία δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων συνέχεται με δύο επιπλέον αναγκαιότητες: Την κατάλληλη οργανωτική υποδομή και επιμόρφωση καθώς και την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Τους τελευταίους μήνες, το δικηγορικό σώμα αποτέλεσε απροσχημάτιστα κοινωνικό στόχο. Υπό τον μανδύα της φερόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, θεσπίστηκαν ρυθμίσεις δημευτικού χαρακτήρα σε βάρος του νομίμου εισοδήματός του».

Τέλος, μίλησαν ο καθηγητής Απόστολος Νικολαίδης και η Νέλλη Παπαχελά, εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων.
στον Χονγκ Κονγκ

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. «η τήβεννος έγινε καμουφλάζ επίορκων πολιτικών»

    Δικαστικοί λειτουργοί και κομματισμός

    Ιωάννη Παπανικολάου επιτίμου Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου.

    Το παγιωμένο στη χώρα μας φαύλο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα,, το οποίο πρωτοστάτησε για να οδηγηθούμε σε εθνική ταπείνωση και χρεοκοπία, έτρωσε πλειστάκις το ιερό τέμενος της Δικαιοσύνης, το ύψιστο τούτο οχυρό της Δημοκρατίας, προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.
    Η Δικαιοσύνη μετά την μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974 έβγαινε από την δικτατορία ηθικά τραυματισμένη και με μειωμένο το κύρος και την αξιοπιστία της.
    Κυρίως γιατί επίορκοι δικαστικοί λειτουργοί δέχθηκαν πρόσκληση των αφρόνων πραξικοπηματιών και μετέσχον στην πρώτη κυβέρνηση της στρατιωτικής Χούντας με πρωθυπουργό τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια και μέλη της τέσσερις αρεοπαγίτες, έναν εισαγγελέα εφετών, έναν ταξίαρχο και δυο συνταγματάρχες.
    Όπως εύστοχα παρατηρήθηκε: «η τήβεννος έγινε καμουφλάζ των αδόξων σπαθιών»

    Σχόλιο: Σήμερα φαίνεται ζούμε στη σκιά της προδοσίας εκείνων…

    • Τι έγινε στο μυστικό ραντεβού Τσίπρα – Ράικου;
      =========================================
      Δυσφορία από δικαστικούς κύκλους για τη μυστική συνάντηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και της επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Ελένης Ράικου…

      Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στους ανώτατους κύκλους της Δικαιοσύνης η συνάντηση Τσίπρα με την επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Ελένη Ράικου.

      Και τούτο διότι δεν προβλέπεται από την εθιμοτυπία επίσημη συνάντηση οιουδήποτε πολιτικού, πόσο μάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δικαστικό ή εισαγγελικό παράγοντα παρά μόνο με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το προεδρείο του ΣτΕ οι οποίοι επιλέγονται από το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης.
      «Τα δικαστήρια δεν προσφέρονται για … δημόσιες σχέσεις» σχολίαζαν πικρόχολα οι ίδιοι κύκλοι. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ράικου έχει οριστεί επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

  2. ΑΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΗΤΑΝ ΤΥΦΛΗ ΚΑΙ ΤΟΤΕ…

    Απάντηση κόλαφος στους…..εισαγγελείς…!!!

    Γραφείο Γ. Παπανδρέου

    Η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2013 της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, μας διαβεβαιώνει ότι, η εκτέλεση τόσο του Προϋπολογισμού όσο και του Προγράμματος Προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, στηρίζονται στην παραδοχή, ότι το έλλειμμα του 2009, έφτασε το 15,6%.

    *Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντησή της σε σχετικό με τα στατιστικά στοιχεία ερώτημα, στις 26 Απριλίου 2012, τονίζει ότι:
    “Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία για τη ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις, από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΣΛ95.”

    Και στη συνέχεια υπογραμμίζει:

    *“Κατά το παρελθόν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την κοινοποίηση της ελληνικής ΔΥΕ. Τα προβλήματα αυτά οδηγούσαν την Επιτροπή (Eurostat), σε πολλές περιπτώσεις, να δημοσιεύει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία με επιφυλάξεις.”

    *Σήμερα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία σε έναν τομέα καθοριστικό για την χώρα και τους Έλληνες.

    *Σήμερα, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, παραμένουν στο απυρόβλητο.

    *Φαίνεται ότι, οι οικονομικοί εισαγγελείς “βλέπουν” πρόβλημα, μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.

    • ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑΣΜΑΤΑ !!!

      ΠΟΙΟΙ (?) συνέβαλαν τα ΜΕΓΙΣΤΑ στην ανατροπή του νομίμου πρωθυπουργού με κατασκευασμένες ‘’αλήθειες’’ τύπου..καΜένου εντελώς

      Ο κ B Κόκκινος ζητά την ποινική δίωξη Παπανδρέου γιατί

      δεν ‘’δέχτηκε’’ τα 20 ΔΙΣ. από τον..ΠΟΥΤΙΝ !!!
      Την ποινική δίωξη Παπανδρέου ζητά ο Βασίλης Κόκκινος

      Την ποινική δίωξη του Πρωθυπουργού, ζητά ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Κόκκινος, με βαρυσήμαντο άρθρο του στην εφημερίδα «Αξία». Αφού περιγράφει και εξηγεί τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου γιά την οικονομική κρίση, με κομβικό σημείο ότι μας οδήγησε προμελετημένα στην μέγγενη του Δ.Ν.Τ., δεδομένου ότι «εκτός των άλλων» αρνήθηκε και το δάνειο Πούτιν 20 δις ευρώ, με την αδιαμφισβήτητη νομική του κατάρτιση παραπέμπει σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και άρθρων του Συντάγματος πού στοιχειοθετούν το αδίκημα της Εξαπάτησης του Ελληνικού Λαού. Για δε την παραπομπή του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν απαιτείται τίποτα παραπάνω από 30 υπογραφές Βουλευτών της αντιπολίτευσης πού μπορούν να ζητήσουν… την άσκηση ποινικής δίωξης!

      Μέχρι και ο Βασίλης Κόκκινος,
      ναι, ναι, ο Βασίλης Κόκκινος, ο ταυτισμένος δικαστής με το «βρώμικο 89», ο άνθρωπος που επέλεξε ο Μητσοτάκης να δικάσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, ζητά να παραπεμφεί σε δίκη ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και εμμέσως πλην σαφώς να πάει στο ικρίωμα, έχοντας βέβαια εκ των προτέρων διαμορφωμένη άποψη, όπως άλλωστε το 1991 ήταν πεπεισμένος ότι ο Ανδρέας έπαιρνε τα χιλιάρικα του Κοσκωτά μέσα σε κούτες από πάμπερς που του πήγαινε ο Μαμανέας και ο Σκορδούλης. Και τις αναρτήσεις αυτές του Κόκκινου είναι εξίσου εκπληκτικό ότι τις κάνουν «like» στο facebook και τις αναρτούν στις σελίδες τους αριστεροί και κομμου.νιστεςστές. Εντάξει για εκείνους που δεν έχουν κοινωνική συνείδηση, αντιλαμβάνομαι όσους δεν έχουν μαρξιστική παιδεία και αναλυτική σκέψη, αλλά κομμου.νιστες στές να κάνουν «like» στον Κόκκινο πάει πολύ.

      ΥΓ.
      Σήμερα έχει τον αντρισμό να ζητήσει συγγνώμη, για το κακό που έκανε στην πατρίδα μας??

  3. ΝΜan 22:33 03/10/2016

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ?
    =================================
    Ψεύτες ,συκοφάντες, ανίκανοι κατά παγκόσμια ομολογία, ήλθαν στην εξουσία παραβιάζοντας κάθε κανόνα ηθικής και δικαίου.
    *Σήμερα, με τα πρώτα ‘’έργα» τους, απέδειξαν ότι είναι και ακατάλληλοι και επικίνδυνοι.
    *Σήμερα , με τις πρώτες «ιδιωτικοποιήσεις» απέδειξαν πόσο επιζήμιοι, πόσο εξουσιομανείς και πόσο «ευλύγιστοι» και υπάκουοι είναι στα διεθνή και ντόπια αφεντικά τους.
    *Σήμερα, από την επομένη των εκλογών 25.1.015 έρριξαν την ‘’τράτα’’ και την μάσκα και σκούπισαν όλα όσα ψεύτικα και απαράδεκτα είχαν υποσχεθεί.
    *Σήμερα, με τις πρώτες επαφές και συζητήσεις με τους αρμόδιους της Ε.Ε απέδειξαν πόσο φελλοί και ακατάλληλοι για τις θέσεις που κατέχουν είναι και πόσο εθνοβόρο και ανθρωποβόρο θα είναι κάθε τους βήμα και κάθε τους συμβιβασμένη άγνοια η κάθε τους πρόταση και αντιπρόταση.
    *Οι άνθρωποι αυτοί ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ! την πλήρη ανικανότητά τους και την γενοκτόνα επίδραση τους σε κάθε συζήτηση και σε κάθε ενημέρωση και σε κάθε νόμο που ψηφίζουν.
    *Είναι ΨΕΥΤΕΣ! ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ! ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ! και ήλθαν στην εξουσία με ξένα γραμμάτια και υποσχετικές της διαπλοκής κάθε μορφής και τόπου.
    *Σήμερα, γυμνοί και »βρόμικοι» αποτελούν παγκόσμιο παράδειγμα εθνικής ανασφάλειας, αδιαντροπιάς και απάνθρωπης βαρβαρότητας.
    *Η ΜΟΝΗ λύση, για να σωθεί η πατρίδα μας, είναι να πάψουν οι πολιτικοί ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ να βρίσκονται στην εξουσία.
    * Η μόνη Λύση είναι να καταλάβει ο λαός ότι βρισκόμαστε σε ΚΙΝΔΥΝΟ και να »πιέσει» όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
    *Η πολιτική ΑΛΗΤΕΙΑ πρέπει να τύχει της ανάλογης λαϊκής και δικαστικής τιμωρίας. Οι ψεύτες και οι κλέφτες πρέπει να υποστούν την πολιτική αποκαθήλωση, απογύμνωση , ευτελισμό και αποπομπή. Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε χρεοκοπία και να μας κυβερνούν καΜένοι εντελώς υπουργοί και πρωθυπουργοί
    Είναι απίστευτος ο κυνισμός του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Ενώ η χώρα χάνεται, η χρεοκοπία είναι προ των πυλών, δεν υπάρχει φράγκο και περνάνε νομοσχέδια για δήθεν αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αυτοί υπογράφουν αμυντικές δαπάνες 500 εκατ. δολάρια και μάλιστα δίνουν και προκαταβολή 45 εκατ. ευρώ. Λεφτά υπάρχουν για όπλα αλλά όχι για… βούτυρο για τα παιδιά που πεινάνε.
    Έτσι δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
    Ότι υπάρχουν στα σχολεία παιδιά που λιποθυμούν; Πώς δίνει λεφτά στην αμερικανική εταιρεία Lockheed και δεν τα μοιράζει στον κόσμο;
    Δεν είναι αριστερή κυβέρνηση; Και γιατί κατηγορούσε τους προηγούμενους για τις αμυντικές δαπάνες και τώρα κάνει το ίδιο;
    Και τέλος: Το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ και η πρόταση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου είχε ως κερασάκι στην τούρτα και 500 ψωροεκατομμύρια;

  4. ΝΒ 22:30 03/10/2016

    Δικαιοσύνη και πολιτική

    Πολλούς έχει απασχολήσει κατά καιρούς η σχέση μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας που, υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητες. Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει. Τα μέλη της Δικαιοσύνης, οι λειτουργοί της είναι άνθρωποι. Και σαν άνθρωποι, σαν πολίτες οπωσδήποτε είναι πολιτικοποιημένοι.

    Μέχρι εδώ καλώς. Το κακό αρχίζει όταν κάποιοι λειτουργοί της δικαιοσύνης κομματικοποιούνται.

    Εδώ σταματά η ανεξαρτησία τους και φυσικά μπαίνει στη βάσανο της υποψίας το ανεπηρέαστο απονομής Δικαιοσύνης. Το φαινόμενο γίνεται πιο ανησυχητικό όταν δικαστικοί λειτουργοί που κατέχουν υψηλές θέσεις στην κλίμακα της Δικαιοσύνης κομματικοποιούνται. Έστω και μετά την ενεργό δράση.

    Διότι γεννώνται υποψίες
    πως όταν κατείχαν τις θέσεις τους «έκαναν δουλειές» για το κόμμα στο οποίο εντάχθηκαν. Και επειδή το κομματικό συμφέρον δεν ευθυγραμμίζεται πάντα με το συμφέρον της κοινωνίας, δημιουργούνται ανησυχίες, και δίνεται η ευκαιρία στο κοινό αίσθημα να διατυπώνει εικασίες έως και κατηγορίες.

  5. Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
    ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΡΑΣΗ

    Σε εκλογικό του Κέντρο έχει μετατρέψει τα γραφεία της ΕΔΕ ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, καταγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
    Με την επιλογή του εν ενεργεία ανώτατου δικαστή, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θέλησε να σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να κόψει τον ομφάλιο λώρο της εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία.
    Η αντίληψη που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπου γνωρίζουν καλά την διαδρομή του Αθανασίου, είναι ότι μάλλον την ισχυροποίησή του επιδιώκει.
    Στη συνέχεια η δήλωση των μελών της ΕΔΕ:
    =====================
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Δικαστές και Εισαγγελείς.
    Σας διαβεβαιώνουμε ότι σε ολόκληρη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι την διενέργεια των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, θα τηρήσουμε το επίπεδο που αρμόζει στην δικαστική μας ιδιότητα, χωρίς αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις με τους λοιπούς συνυποψηφίους.
    Θεωρούμε, όμως, ότι έχουμε υποχρέωση να θέσουμε υπόψη σας ένα γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα και το οποίο, κατά την άποψή μας, συνιστά βαρύτατη παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, καθώς και βαρύτατο πλήγμα στην ομαλή και δημοκρατική λειτουργία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, θεσμούς τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστικών Λειτουργών σεβόμαστε και προστατεύουμε.
    Συγκεκριμένα,
    ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης και νυν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος
    Αθανασίου, βρισκόταν χτες (25-4-2012) στα γραφεία της Ένωσής μας (στο Πρωτοδικείο Αθηνών) και πραγματοποιούσε σειρά τηλεφωνημάτων, από τo σταθερό τηλέφωνο (2108841529) προς συναδέλφους, υπηρετούντες σε διάφορα Δικαστήρια, κάνοντας σ’ αυτούς πρόταση ( υπό ποία ιδιότητα άραγε? ), να είναι υποψήφιοι «της ομάδας του», για την Εξελεγκτική Επιτροπή.
    Ιδιαίτερη πρόκληση για την νοημοσύνη όλων μας συνιστά το γεγονός ότι,λίγες ώρες αργότερα, το ίδιο πρόσωπο, έκανε δηλώσεις, ως εκπρόσωπος του Κόμματός του, στους τηλεοπτικούς σταθμούς, λέγοντας ότι στόχος του είναι «να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία»!!!

    Τη δήλωση υπογράφουν:
    ===================
    Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης
    Βαρβάρα Πάπαρη, Εφέτης
    Μαργαρίτα Στενιώτη, Προέδρος Πρωτοδικών
    Δημοσθένης Βλάχου, Προέδρος Πρωτοδικών

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.