ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών

Εκτός από το ζήτημα των μισθολογικών στη συνάντηση στην πρόσφατη συνάντηση των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε και ένα ακόμα θεσμικό ζήτημα που αφορά την παράταση του ορίου ηλικίας, παρά τη ρητή συνταγματική πρόβλεψη που ορίζει ως όριο το 67ο έτος.
thanou

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενημέρωση που έκανε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου στην Ολομέλεια του Εφετείου, αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μεγαρο Μαξίμου είπε στους συναδέλφους της πως το επίμαχο θέμα τέθηκε, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, και όπως ανέφερε στους δικαστές "η θέση του ήταν πολύ θετική".

Αξίζει να σημειωθεί πως αν πράγματι ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική επιταγή η ανώτατη δικαστική λειτουργός δεν θα αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2017, όπως προβλέπεται με τα σημερινά δεδομένα,ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους προέδρους των άλλων ανωτάτων δικαστηρίων και όχι μόνο.

Η κυρία Θάνου, όπως είπε, έθεσε το θέμα στον πρωθυπουργό, ως " αίτημα πολλών δικαστικών" επισημαίνοντας και το πλαίσιο που ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε στους εφέτες και στους προέδρους εφετών η κυρία Θάνου, επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, ότι εδώ, στα καθ΄ημάς, το σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Εν τούτοις συζητήθηκε το ενδεχόμενο νομοθετικής λύσης και όπως εξήγησαν στον κ. Τσίπρα, το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ αν θέλουν να μείνουν αυτό να μην θεωρείται αντίθετο με το Σύνταγμα.

Το ενδεχόμενο, όπως ειπώθηκε παρουσία περίπου 70 δικαστικών στο εφετείο, να παρακαμφθεί με νόμο η συνταγματική απαγόρευση που υποχρεώνει να φεύγουν οι ανώτατοι δικαστές στα 67, έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις μέσα στη δικαιοσύνη, καθώς εκλαμβάνεται ως κίνηση με μοναδικό στόχο,όπως έλεγαν δικαστικές πηγές, να μην αλλάξει η ηγεσία του Αρείου Πάγου.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θέλει η κ. Θάνου οι δικαστές στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας να μην εχουν όριο στην ηλικία για την συνταξιοδότησης τους .
    Με τα όσα βλέπουμε τελευταία, φαινεται να ζητούν να μην εχουν ούτε όρια ευθύνης και πίστης στο Σύνταγμα της Χώρας μας. Είναι αυτό εξόχως λυπηρό και καταστρεπτικό για την πατρίδα μας !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.