ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκήνιο και διεργασίες στο Συνέδριο

Τα αλλάζει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας

Έντονες κομματικές διεργασίες και διαπραγματεύσεις μεταξύ των τάσεων ξεκινούν από σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο του Ταε Κβον Ντο, μετά τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του κόμματος άνοιξε τα χαρτιά του και εξέπληξε πολλούς, αφού άφησε σοβαρές αιχμές για την λειτουργία των τάσεων, στηλίτευσε έντονα τα φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών και -κακώς εννοούμενης- πολυφωνίας, ενώ έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για σοβαρές αλλαγές στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.
__________________0000tsipras2

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε αναλαμβάνοντας «πρώτος» την ευθύνη για τα φαινόμενα δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επί της ουσίας παραδέχθηκε ότι το κόμμα απέτυχε πλήρως να υλοποιήσει την απόφαση του 1ου Συνεδρίου του 2014 για «ΣΥΡΙΖΑ των μελών».

Εξευμενισμός

Βεβαίως, πριν αναγγείλει την πρόθεσή του για αλλαγές στην λειτουργία και την δομή, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε έντονη αυτοκριτική και υποσχέθηκε στους ανησυχούντες ότι εφεξής θα είναι εντονότερη η συνεργασία του κόμματος με την κυβέρνηση. «Το κόμμα πρέπει να ελέγχει τη κυβέρνηση αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του», είπε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος μάλιστα ότι «δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα». Επίσης, άφησε αιχμές και για συγκεκριμένους υπουργούς, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ». Επίσης, αξίωσε από όλους «φυσική παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών στα όργανα του κόμματος» και έθεσε επί τάπητος την πρόταση για συγκρότηση ενός «ενιαίου πολιτικού κέντρου» για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. «Το κόμμα χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη» είπε χαρακτηριστικά.

Μηνύματα

Επίσης, δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα προς απρόθυμους υπουργούς που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση για κάποια κομματική θέση, αλλά και προς όλους όσοι συνεχίζουν να προκαλούν πρόβλημα στην κυβέρνηση και το κόμμα με συνεχείς και διαρκείς διαφοροποιήσεις. Ο πρωθυπουργός επισήμανε με νόημα ότι «οι υπουργικές θέσεις δεν δόθηκαν με όρους μονιμότητας», ενώ πρόσθεσε πως πρέπει «όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός».
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «να θέσουμε ξανά τις βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του κόμματος στον ελληνικό λαό. Και κυρίως στις κοινωνικές ομάδες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούμε», ενώ κατέληξε ως εξής: «Δεν θέλουμε απλώς και μόνο ένα μαζικό κόμμα, αλλά ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς. Όπου τα μέλη και τα στελέχη της δεν θα αντλούν κύρος από το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλεί κύρος από τα μέλη και τα στελέχη του».

Φυσικά, μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά των τάσεων και της αποτυχίας τους να λειτουργήσουν ως «ρεύματα ιδεών», αλλά και μετά την πρότασή του για συγκρότηση Επιτροπής Δεοντολογίας που «θα κρίνει με αυστηρότητα» όσους προκαλούν με την συμπεριφορά τους, η διελκυστίνδα μεταξύ των τάσεων αναμένεται να ενταθεί ως το βράδυ της Κυριακής, οπότε και θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στελέχη από όλες τις τάσεις συμφωνούν πως η συγκρότηση μίας τέτοιας Επιτροπής Δεοντολογίας είναι απαραίτητη και όλα δείχνουν πως το βράδυ της Κυριακής, όταν τελειώσει το Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει... αρχίσει να γίνεται κόμμα εξουσίας.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. »Ας τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους»

  Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014.

  Βουλή των Ελλήνων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Είναι κατηγορηματικός και σαφέστατος: «Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν εκ νέου την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά. Ψάξτε αλλού για συνένοχους στο έγκλημα! Εμείς ούτε τις επικύψεις συνηθίζουμε ούτε μας κρατάνε από πουθενά για να μας εκβιάζουν και να απαιτούν την υπογραφή και τη συναίνεσή μας στην πολιτική που καταστρέφει τη χώρα!» διακηρύσσει χωρίς περιστροφές.

  Βουλή των Ελλήνων και πάλι.
  Αυτή τη φορά, αίθουσα της ολομέλειας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λάβρος κατά της κυβέρνησης: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι! Oπως απορρίψαμε το μνημόνιο 1, έτσι θα απορρίψουμε και αυτά που προεξοφλούνται με το μνημόνιο 2… Τα μνημόνια είναι η πολιτική δέσμευση για μια επ” άπειρον ασφυξία της οικονομίας. Αν θέλετε συναίνεση στην ασφυξία, να τη βρείτε αλλού!
  Αντώνης Σαμαράς

 2. Η επιλογή της »’δημιουργικής ασάφειας”, ως έλλειψη γνώσης και αντίληψης

  *Διαστρέβλωνε και υπονόμευε ο Αλέξης, μαζί με τους προδότες Σαμαρά και Τούρκογλου, κάθε προσπάθεια δανεισμού και κάθε προσπάθεια συγκρότησης της Κοινοτικής αλληλεγγύη που παρά ταύτα, τελικά επέτυχε να δημιουργήσει ο ΕΝΤΙΜΟΣ πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τους εργατικούς και αθόρυβους ‘’κηπουρούς του’’.
  *Σήμερα σαν..πρωθυπουργός, χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας, χωρίς στοιχειώδη γνώση κάποιας ξένης γλώσσας, με το χαμόγελο της…Άντζελας ή και του πολυμαθούς ..Σάκυ, παίρνει ‘’πόζες’’ στις φωτογραφικές συναντήσεις , για το λαό που καρτερεί στην άκρη στο..ποτάμι και τρέχει στο τηλέφωνο να ρωτήσει…τι του είπαν?

  *Τι μπορεί να προσφέρει ένας »αγράμματος» ..μουγγός πρωθυπουργός , σε συζήτηση ανωτάτου οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου και ενδιαφέροντος, όταν ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ τί του λένε?

  *Για ποια »δημιουργική ασάφεια» λόγω αγραμματοσύνης του Άλεξις , μιλούσε ο Βαρουφάκης, που βλέποντας τον γκρεμό και το »salto mortale» ..την έκανε έξυπνα και χαμηλότοκα?

  *Άλλα του λέγανε, του Άλεξις, άλλα καταλάβαινε, και στο τέλος σε άλλα συμφωνούσε , που νόμιζε ότι κατάλαβε.

  *Θέλει φιλοσοφία το γιατί , επί έξη μήνες »βολοδέρναμε» και σκουπίζαμε τα ..γραφεία των Ευρωπαίων ?

  *Τι εγκλήματα είναι αυτά που κάνουμε για παιδιά μας?

  * Πως καταντήσαμε, σαν άχρηστες γερασμένες και ξεδοντιάρες πόρνες, να βλέπουμε ΤΗΝ ‘’ΤΥΦΛΑ’’ του Αλέξη , του Πάνου και να καμαρώνουμε το ύφος(όχι το ήθος) του ..αδιάβροχου ακροδεξιού ασπρομάλλη Πάκη.
  *Νομίζω, ότι ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ‘’πολιτική’’ σύνθεση δεν υπήρξε στην βουλή των Ελλήνων.
  *Ποιος άραγε θα …τολμήσει να μας πει τι ελπίζουμε, τι περιμένουμε εκτός από την ΑΥΤΟΜΟΥΤΖΑ ΜΑΣ?
  Κι όμως, υπάρχουν δυστυχώς ακόμη ‘’πολιτικοί’’ που θα αγκάλιαζαν μια ..κάποια πολυθρόνα εξουσίας που θα ‘’εξαργύρωνε’’ και το τελευταίο ΙΧΝΟΣ ανθρωπιάς, φιλοπατρίας και φιλοτίμου.
  Κατάντια …!

 3. Γιατί όμως να κόβεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τον χώρο των αντιεξουσιαστών και ακραίων;
  ============================================================
  Η ταπεινή μου γνώμη και πάλι είναι ότι υποφέρει από βαθύ κόμπλεξ.
  Τα σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολογικοί (ή και βιολογικοί) απόγονοι μιας γενιάς που μεγάλωσε και έδρασε σε ένα ανελεύθερο και αυταρχικό κράτος.
  Τη γενιά αυτήν την έχουν ηρωοποιήσει στο μαρτυρολόγιο τους, μέχρι σημείου ψυχώσεως. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι πλέον δεν έχουμε ανελεύθερο ημι-δικτατορικό κράτος, όπως την μετεμφυλιοπολεμική εποχή.
  Και αφού δεν υπάρχει ένα τέτοιο τέρας εναντίον του οποίου να επαναστατήσουν και να μιμηθούν το πρότυπο των πατεράδων τους, το δημιούργησαν στη φαντασία τους. Εξ ου και χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς όπως «κυβέρνηση Τσολάκογλου», «δικτατορία», «γενοκτονία», «εκτροπή», για να χαρακτηρίσουν την κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί.

  Εκτός από γελοίο, αυτό το κόμπλεξ κατωτερότητας είναι και επικίνδυνο. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί η δημοκρατία μας να είναι κουτσή και στραβή, αλλά είναι δημοκρατία.
  Οι εκλογές δεν κερδίζονται με νοθεία και όποιος θέλει διαδηλώνει όποτε θέλει (και τα σπάει μάλιστα, χωρίς καμία κύρωση).
  Επίσης, η επιλογή του Μνημονίου έχει ψηφιστεί αλλεπάλληλες φορές από τη Βουλή, έχει επιβεβαιωθεί σε μία εκλογική αναμέτρηση που κρίθηκε στο δίπολο μνημόνιο- αντιμνημόνιο και όλες οι προσφυγές εναντίον της έχουν καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Αν λοιπόν η Βουλή, η κάλπη και τα δικαστήρια δεν κρίνουν τη νομιμότητα, τότε ποιος την κρίνει; Η πεφωτισμένη επαναστατική ηγεσία της Κουμουνδούρου;
  Αντιλαμβάνεστε ότι η συλλογιστική του ΣΥΡΙΖΑ όταν καταγγέλλει όχι την ορθότητα (κάτι απολύτως θεμιτό), αλλά τη νομιμότητα της κυβέρνησης και της πολιτικής της, μας οδηγεί σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

  Έτσι νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά και η ένοπλη πάλη.

  Φυσικά, ό,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι κάποιος ψυχοπαθής για να πάρει το Καλάσνικοφ. Το πρόβλημα επομένως δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γελοιοποιείται όταν, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει το Ψυχροπολεμικού τύπου παρωχημένο μίσος που έχει για τις αρχές, υποστηρίζει
  ότι τα εκατοντάδες μπουκάλια στη Βίλλα Αμαλίας ήταν «για ανακύκλωση»!

  Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τώρα που κλήθηκε να κυβερνήσει, θα πρέπει να καταλάβει ότι ο στρατός, η αστυνομία, τα δικαστήρια, ακόμη και η ΕΥΠ, είναι όργανα προστασίας του δημοκρατικού κράτους, όχι «μηχανισμοί καταστολής», που αντί για το «κεφάλαιο» θα πρέπει να τους προσεταιριστεί τότε «το κόμμα». Γιατί αλλιώς, αν δεν ξεπεράσει τα Οιδιπόδειά του, θα έχουμε πολύ κακά ξεμπερδέματα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.