ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κοντά στα παιδιά

«Τάπες» στη βία και στο ρατσισμό από Σπανούλη, Διαμαντίδη

Άνδρες της πολιτικής, ινδάλματα του μπάσκετ και... εκστασιασμένα αθώα παιδικά μάτια έσμιξαν ανήμερα της Πανελλήνιας ημέρας αθλητισμού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων.

Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, να επισκεφθούν από κοινού τα παιδιά, να τους εμφυσήσουν την αγάπη για τον αθλητισμό και να τους μεταλαμπαδεύσουν μηνύματα: της αποδοχής της διαφορετικότητας, της συνεργασίας και της συμφιλίωσης. «Οχι στη βία και στο ρατσισμό» συμβούλεψαν τους φιλάθλους του... αύριο ο νυν αρχηγός του Ολυμπιακού και ο τέως του Παναθηναϊκού. Κι αν τα παιδιά έλαβαν το μήνυμα, οι... μεγάλοι θα το λάβουν άραγε ποτέ στην Ελλάδα;

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να βάλει τέλος στις εκφράσεις βίας στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων, ενώ ξετύλιξε και τις πτυχές του ταλέντου του στο μπάσκετ, ευστοχώντας με δεξί λέι απ και άψογη τεχνική μπροστά στα... έκπληκτα μάτια του Σπανούλη.

Ο τελευταίος συμφώνησε με τον Διαμαντίδη πως με πρωτοβουλίες, όπως αυτή, ο οπαδισμός μπορεί να εξαλειφθεί στο μέλλον. Οικοδεσπότες ήταν ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξενοφών Μανιατογιάννης, και βέβαια ο διευθυντής του σχολείου, Τζωρτζής Θεόφιλος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, δοκίμασε κι εκείνος το... χέρι του σε μακρινά σουτ. Το σίγουρο είναι πως αυτή η ημέρα θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων. Λαμπερά πρόσωπα, τεράστια χαμόγελα και παιδικές φωνές γέμισαν τον προαύλιο χώρο, όταν εμφανίστηκαν δίπλα δίπλα ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης. Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες ήθελαν ένα αυτόγραφο κι εκείνοι δεν αρνήθηκαν σε κανένα παιδί.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, είπε απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες: «Ο αθλητισμός δίνει δυνατότητες στην αλληλεγγύη, στη συναδέλφωση, στον υγιή ανταγωνισμό. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρουν όλα τα παιδιά, διότι είναι ένα μήνυμα που θα σας συνοδεύει σε όλη σας τη ζωή. Νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος για να σας το πουν είναι από τα χείλη των ίδιων των αθλητών. Γι' αυτό ζητήσαμε σήμερα από τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Βασίλη Σπανούλη να σας επισκεφθούν. Είναι δύο μεγάλοι αθλητές και δύο καλοί φίλοι. Κατά σύμπτωση, αγωνίζονται σε διαφορετικές ομάδες. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους, όταν έπαιζαν αντίπαλοι. Ο αθλητισμός φέρνει κοντά διαφορετικούς λαούς, όπως είδαμε πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο αθλητισμός μας δίνει τη δυνατότητα εκεί που αποτυγχάνουμε να ξαναπροσπαθούμε και να γινόμαστε φίλοι. Εκεί που μπορεί να έχετε ένα μικρό πρόβλημα σαν μαθητές μπορεί να πέφτετε, αλλά ξανασηκώνεστε, έτσι και ο αθλητής εκεί που βλέπει ότι υστερεί, με την προπόνηση και τις προσπάθειες που καταβάλλει γίνεται καλύτερος. Ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο που αναπτύσσει την προσωπικότητα του κάθε νέου ανθρώπου. Δεν είναι ένα πεδίο εκτόνωσης με γνώμονα τη βία, τη μισαλλοδοξία και την αλληλεξόντωση. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως υποστηρίζουμε μεν την ομάδα μας, ποτέ όμως δεν θα εκτραπούμε σε παράνομες πράξεις που δυσφημούν τον αθλητισμό και που διώχνουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας από αυτό που λέγεται αθλητικό γεγονός».

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης μίλησε στα παιδιά με τα εξής λόγια: «Είναι πάντα ωραία να είσαι δίπλα σε παιδιά. Να βλέπεις χαρούμενα πρόσωπα. Πρέπει να είστε καλοί μαθητές, να διαβάζετε, ν' ακούτε τους γονείς σας. Σας συμβουλεύω να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό. Σε όποιο άθλημα θέλετε. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο. Όποιο άθλημα σας αρέσει και σας κάνει χαρούμενους. Όπως είπε και ο υφυπουργός, σημασία έχει να γίνουμε καλοί άνθρωποι. Εμείς που παίζουμε σε ομαδικό άθλημα και έχουμε συμπαίκτες σε κάποια άσχημη στιγμή το εύκολο είναι να φωνάξουμε στον άλλον και να του κάνουμε παρατήρηση. Το δύσκολο είναι να του πούμε δεν πειράζει και να τον βοηθήσουμε για την επόμενη φορά για να γίνει κάτι σωστό».

Ηταν η σειρά του Βασίλη Σπανούλη που τόνισε: «Νιώθουμε κι εμείς λίγο παιδιά, αν και δεν είμαστε τόσο μεγάλοι. Περάσαμε κι εμείς από τη θέση σας. Μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να σας βλέπουμε να χαμογελάτε και να είστε τόσο χαρούμενοι δεν υπάρχει. Εχω κι εγώ παιδιά και μπορώ να το καταλάβω αυτό. Είμαστε ευλογημένοι και τυχεροί που ασχοληθήκαμε με τον αθλητισμό. Δεν πρέπει, όμως, ποτέ να ξεχνάμε τα μαθήματά μας, να καλλιεργούμε το μυαλό μας, αυτό θα μας βοηθήσει και στον αθλητισμό. Σε οποιοδήποτε άθλημα επιλέξετε εσείς να ασχοληθείτε, όπως είπε και ο Δημήτρης. Εμείς που ασχοληθήκαμε με ένα ομαδικό σπορ απολαύσαμε το αίσθημα της συνεργασίας. Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να συνεργάζεσαι με κάποιον για να πετύχεις κάτι. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στη ζωή. Χρειαζόμαστε τον διπλανό για να πετύχουμε κάτι. Μόνοι μας είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε το οτιδήποτε. Είναι σημαντικό να θέλουμε να είμαστε πρώτοι, αλλά όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού».

Οι αληθινοί πρωταγωνιστές και παραλήπτες ενός τόσο σημαντικού μηνύματος, πάντως, ήταν τα ίδια τα παιδιά: «Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία να παίζω και με τον Δημήτρη (σ.σ. Διαμαντίδης) και με τον Βασίλη (σ.σ. Σπανούλης). Είμαι Παναθηναϊκός και ίνδαλμά μου είναι ο Διαμαντίδης... αλλά δυστυχώς σταμάτησε» παραδέχτηκε ο Χρήστος. Ο πρώτος σκόρερ του αγώνα επίδειξης ανάμεσα στην πέμπτη και την έκτη τάξη, ο Αποστόλης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Πρακτορείο-Sport (ΠS): «Ήταν μία απίστευτη εμπειρία να παίζω με δύο τόσο καλούς μπασκετμπολίστες. Χάρηκα πάρα πολύ. Δεν είμαι με καμία από τις δύο ομάδες, Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό. Οπότε είναι και οι δύο ινδάλματά μου στο μπάσκετ». «Προσωπικά, είμαι ΑΕΚ» είπε ο Γιώργος. «Πάντως, μου αρέσει περισσότερο το ποδόσφαιρο». Η Βασιλική ήθελε να κάνει κι εκείνη δηλώσεις: «Είμαι ΑΕΚ... το ίδιο με τον Γιώργο, αλλά ήμουν πολύ ενθουσιασμένη που πρώτη φορά έβλεπα τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Βασίλη Σπανούλη. Δεν τους ήξερα, είναι η αλήθεια. Είμαι πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη, όμως. Αγαπημένο μου άθλημα είναι το βόλεϊ, ασχολούμαι ήδη έξι χρόνια. Παλιά έπαιζα στην ΑΕΚ, τώρα παίζω στον Φοίβο. Θέλω να το συνεχίσω». Φίλαθλος του Ολυμπιακού δήλωσε ο Δημήτρης:

«Ο Σπανούλης είναι ο αγαπημένος μου, μιας και είμαι Ολυμπιακός. Μου αρέσει πολύ που δύο παίκτες από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είναι φίλοι. Σκέφτομαι να αρχίσω να παίζω ποδόσφαιρο όμως». «Αν και Ολυμπιακός, χειροκροτάω και τον Παναθηναϊκό όταν παίζει καλά» εξήγησε ο Θάνος, με τον κολλητό του, Σωτήρη, να πετάγεται: «Εγώ μαλώνω με το φίλο μου, τον Θάνο, γιατί είμαι ΑΕΚ». Κι ο Μιχάλης; «Εμένα μου αρέσει ο Διαμαντίδης, γιατί κάνει πολύ ωραία... ταπώματα και είναι πολύ καλός».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.