ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

Θεοχαρόπουλος: Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης

"Η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι αυτό χρειάζεται ο τόπος σήμερα για να βγει από την κρίση και πρόσθεσε: "η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή εναλλακτική προοδευτική λύση. Σε αυτήν είμαστε στρατευμένοι αυτή τη στιγμή στο χώρο της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, μακριά από λαϊκισμούς και αυταπάτες".

Παράλληλα, ζήτησε εθνική συνεννόηση σε επίπεδο χώρας στα κρίσιμα ζητήματα της παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και συνεννόηση με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με όλους τους θεσμικούς φορείς. "Η προοδευτική παράταξη που ανασυγκροτείται και πρέπει να γίνει ισχυρή, ανεξάρτητα από την έλευση ή τη μη έλευση κανενός, θα έχει στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την περιφερειακή ανάπτυξη και επιτέλους ένα πρόγραμμα που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Όλα αυτά όμως δεν θα υλοποιηθούν αν δεν υπάρξει και εθνική συνεννόηση γιατί η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση", εξήγησε.

Για το ενδεχόμενο εκλογών απάντησε: "δεν προβλέπω ότι θα έχουμε εκλογές εντός του 2016, όμως αν συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση την αναποτελεσματική της πολιτική δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετία".

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε: "έχει έρθει η ώρα να φύγουμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και να περάσουμε στην εποχή της περιφερειακής διακυβέρνησης" και ανέφερε ότι το Σύνταγμα είναι μια χρυσή ευκαιρία και χρειάζεται συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Επ' αυτού ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι στις πρώτες προτάσεις που άκουσε για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν υπήρξε σε κανένα σημείο η λέξη αυτοδιοίκηση και εξέφρασε την ελπίδα η αυτοδιοίκηση να μπει στο επίκεντρο αυτής της διεργασίας.

Σχετικά με τις επαφές που είχε προ ημερών στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στην Επιτροπή των Περιφερειών, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι δέχτηκε συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της συνόδου στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το μεταναστευτικό. "Περίπου 70 πολιτικοί από όλη την Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τι ακριβώς σημαίνει να σηκώνεις ένα τέτοιο βάρος", είπε ο κ. Τζιτζικώστας και χαρακτήρισε τεράστια εθνική επιτυχία την υιοθέτηση στη Θεσσαλονίκη ενός επίσημου εγγράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο, όπως τόνισε, γίνεται αναφορά στην ανάγκη επιμερισμού των προσφύγων και των μεταναστών σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικά για το προσφυγικό ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα και υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξει δίκαιη κατανομή σε όλες τις χώρες και αν δεν λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης, δεν μπορεί ούτε μόνη της η Ελλάδα, ούτε μόνη της η Κεντρική Μακεδονία, ούτε μόνη της η Θεσσαλονίκη, να τα βγάλει πέρα. Σημείωσε, ακόμη, ότι δίκαιος επιμερισμός προσφύγων και μεταναστών πρέπει να υπάρξει και στο εσωτερικό της χώρας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Θεοχαρόπουλου και του κ. Τζιτζικώστα βρέθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση, το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, το ΕΣΠΑ, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, ύψους 100 εκ. ευρώ, για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου το κέντρο βάρους για τη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει η ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.