ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου

Τι συζήτησαν Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Συνάντηση είχαν ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
papandreoy

Γ. Παπανδρέου: Δυναμική για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου στάθηκε στην ανάγκη ενός  σοβαρού βήματος διαλόγου, ενός φόρουμ τακτικών συναντήσεων των ηγετών του χώρου, για τη διαμόρφωση μίας κοινής πλατφόρμας πολιτικών αλλαγών στη χώρα. Συνεχίζοντας ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε, πως πρέπει να μπουν σε πρώτο πλάνο οι ιδέες και οι θέσεις που μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική για ένα μεγάλο
προοδευτικό μέτωπο.

Η δήλωση του κ. Παπανδρέου:

H σημερινή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, εντάσσεται σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να μπουν σε πρώτο πλάνο οι ιδέες και οι θέσεις που μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική για ένα μεγάλο
προοδευτικό μέτωπο, το οποίο θα στηρίζεται στις ποιοτικές και αδιαπραγμάτευτες αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Σε μια Ευρώπη που περνάει μια μεγάλη υπαρξιακή κρίση, όπου αυξάνονται επικίνδυνα οι ακραίες φωνές, υπάρχει η ανάγκη να ξεπεράσουμε τακτικισμούς και προσωπικές αντιθέσεις.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πυρήνα ανανέωσης της σοσιαλιστικής προοπτικής της Ευρώπης, μιας προοδευτικής προοπτικής.

Όπως και οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού μπορούν να αποτελέσουν πηγή αισιοδοξίας, αξιοπρέπειας και κινητοποίησης μιας παραγωγικής και δημιουργικής Ελλάδας.

Δύναμη για ουσιαστικές ανατροπές, για αλλαγές με στόχο και αποτέλεσμα την αλληλεγγύη μεταξύ μας, την καταπολέμηση της ανισότητας, της αδικίας, καθώς και την ανατροπή ενός συστήματος πελατειακής διαχείρισης που υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, σπαταλά δυνατότητες και πόρους της
χώρας, κατατρώει τα σωθικά του Ελληνισμού. Εμείς στις πιο δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, αναλάβαμε τις ευθύνες μας χωρίς να υπολογίσουμε κόστος. Γνωρίζουμε και μπορούμε να συμβάλλουμε καταλυτικά στη συνεννόηση των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Και όλα αυτά με αρχικό στόχο να ξεφύγουμε το συντομότερο από την εξάρτηση. Να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, στα δικά μας ισχυρά πόδια.

Στον προοδευτικό χώρο, υπάρχουν διαφορετικές δυνάμεις που σε αυτήν τη φάση είναι χρήσιμο να διατηρήσουν την οργανωτική αυτονομία τους. Όμως, παράλληλα, υπάρχει ανάγκη για συμφωνία σε μια κοινή πλατφόρμα, που θα κάνει τη διαφορά στο επίπεδο των ιδεών και των προτάσεων, προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής παράταξης, προϋπόθεση για ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα. Αλλαγές που η συντήρηση - δεξιά και δήθεν αριστερή - αδυνατούν, δεν τολμούν να κάνουν, υποτασσόμενοι στη λογική του πελατειασμού και της νομής της εξουσίας.

Αυτά συζητήσαμε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, τον κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, αυτά θα επιδιώξω να συζητήσω και με τους άλλους ηγέτες του προοδευτικού χώρου. Προτείνω τη δημιουργία ενός σοβαρού βήματος διαλόγου, ενός φόρουμ τακτικών συναντήσεων των ηγετών του χώρου, για τη διαμόρφωση αυτής της κοινής πλατφόρμας πολιτικών αλλαγών στη χώρα. Προγραμματίζουμε και μια συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Θεοχαρόπουλος: Ισχυρός αυτόνομος πόλος της κεντροαριστεράς

Στην αναγκαιότητα ενός  ισχυρού αυτόνομου πόλου της κεντροαριστεράς σαφώς οριοθετημένου τόσο από τις αδιέξοδες πολιτικές και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να διεκδικηθεί η  αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος της κοινωνίας.

Η δήλωση του κ. Θεοχαρόπουλου:

«Στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει από την άνοιξη με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συναντήθηκα σήμερα με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου. Συζητήσαμε τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και την αναγκαιότητα ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της κεντροαριστεράς σαφώς οριοθετημένου τόσο από τις αδιέξοδες πολιτικές και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Ο κόσμος της κεντροαριστεράς έχει ταλαιπωρηθεί από τις ατέρμονες διαβουλεύσεις και τα ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Γι’ αυτό είναι η ώρα των πράξεων. Στην ΔΗΜΑΡ και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη εντείνουμε τις διεργασίες σε επίπεδο κοινωνίας για την εμβάθυνση, την ισχυροποίηση και την διεύρυνση του εγχειρήματος. Σε αυτόν τον στόχο είμαστε σταθερά προσηλωμένοι διεκδικώντας την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος της κοινωνίας».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.