ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις

Τηλεοπτικές άδειες: Διαφωνία και ηχηρές παραιτήσεις μελών του ΣτΕ

Μείζον θεσμικό ζήτημα θέτουν με τις παραιτήσεις τους από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου που ασκούν έντονη κριτική τόσο για την πρόσφατη τοποθέτηση του Προέδρου του Δικαστηρίου περί ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, με επίκληση του "κλίματος" που έχει δημιουργηθεί, όσο και την υποστηρικτική προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ ανακοίνωση της Ενώσεως τους.

Οι αντιπρόεδροι Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος εγγράφως θεωρούν απαράδεκτη την επίκληση ως λόγο ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες "του κλίματος που έχει διαμορφωθεί" και κάνουν λόγο, ειδικώς ο κ. Ράμμος περί "μέγαλου ατοποήματος" για " συνθήκες αρνησιδικίας".

Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος με την επιστολή του την οποία κοινοποίησε χθες σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλώνει "αποχωρεί από την Ενωση" των δικαστικών λειτουργών του Δικαστηρίου και ανακοινώνει ότι την απόφαση αυτή έλαβε την περασμένη Παρασκευή λόγω των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Ολομέλεια και μετά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ.Ραμμος στηλιτεύοντας, όπως και η κυρία Σακελλαροπούλου τη ματαίωση της Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω "κλίματος" συνεχίζεις ασκώντας σκληρή κριτική στον Πρόεδρο του ΣτΕ καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει. " Η άποψη με άλλα λόγια, που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄αόριστον τη διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά τη γνώμη μου αρνησιδικία".

Και διερωτάται κλείνοντας ο κ. Ράμμος. " Τί θα λέγαμε αν ένας βοηθός εισηγητής αρνιόταν να καταθέσει προεισήγηση η ένας Σύμβουλος αρνιόταν να καταθέσει εισήγηση επικαλούμενος ότι λόγω κλίματος δεν μπορεί να ασκήσει με νηφαλιότητα τα καθήκοντά του;" Και συνεχίζει. " Μπορεί κανείς να διανοηθεί το 1969 αναβολή είτε της συζήτησης είτε της διάσκεψης επί της υποθέσεως των απολυμένων από τη στρατιωτική δικτατορία δικαστών κατ΄επίκληση "δυσμενών συνθηκών" η "κακού κλίματος"; Και καταλήγει. "Ενόψει όλων αυτών δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι μέλος της Ενωσης".

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που έχει διατελέσει επί χρόνια και πρόεδρος της Ενώσεως των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε γραπτή - δήλωςή της, στηλιτεύει την επίκληση λόγων "κλίματος" για την ματαίωση της διάσκεψης τ ης Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, παραιτείται από μέλος της Ενώσεως, λόγω της
υποστηρικτικής προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ ανακοινώσεως που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.

"Το συγκεκριμένο ατόπημα, συνεχίζει η κυρία Σακελλαροπούλου, πλήττει καίρια τον θεσμικό ρόλο της Ενώσεως και σηματοδοτεί αλλαγή στη μακρόχρονη πορεία της, από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης γνώμης του συνόλου των μελών του
Δικαστηρίου, σε διοικητική υπηρεσία".

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΩΣ ΠΙΕΖΟΥΝ το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες…
    ===========================================

    Τέλος η διαπλοκή, ζήτω η -νέα- διαπλοκή!
    Με αυτό το καλά καμουφλαρισμένο σύνθημα ξεκίνησε η κυβέρνηση την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών και τώρα -που βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα της δημοπρασίας- κινείται ακριβώς με στόχο να το κάνει πράξη.

    Να σας μεταφέρω κατ’ αρχάς μια πληροφορία που επιβεβαιώνει τις υπαρκτές υποψίες: Ήδη οι κυβερνητικοί μηχανισμοί -και παραμηχανισμοί- κινούνται ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές γι αυτούς εκπλήξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου θα συζητηθούν οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων την ερχόμενη Παρασκευή 16 του μήνα. Η κυβερνητική πλευρά ετοιμάζεται μάλιστα να προχωρήσει σε έναν βρώμικο εκβιασμό για να κάμψει τις πιθανολογούμενες αντιρρήσεις των δικαστών ως προς τα θέματα συνταγματικότητας του νέου νόμου. Θα δώσουν λοιπόν το κύριο βάρος στο οικονομικό σκέλος υποστηρίζοντας, σε γενικές γραμμές, ότι τα 246 εκατομμύρια που απέφερε ο διαγωνισμός είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο θα χαθεί για το ελληνικό δημόσιο αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός…

    Τι σημαίνει πολύ απλά αυτό;
    Μπροστά στο χρήμα, τι αξία έχει η τήρηση του Συντάγματος, η νομιμότητα και η πολυφωνία; Καμία…

    Το δίλημμα μεταφέρεται με πολύ ωμό τρόπο στους δικαστές του ΣτΕ: Αν κάνετε δεκτές τις προσφυγές, γίνεται υπόλογοι που χάνονται σε περίοδο τέτοιας οικονομικής κρίσης 246 εκατ. ευρώ..

    Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι το παραμύθι του Τσίπρα ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε ευπαθείς ομάδες ήταν ενταγμένο και σε αυτό το παιχνίδι πίεσης προς το ΣτΕ για να νομιμοποιήσει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

    Η πραγματικότητα φυσικά είναι ότι τα 246 εκατ. προορίζονται για τον κουβά χωρίς πάτο των μνημονιακών υποχρεώσεων. Αλλά ακόμη κι αυτό εκβιαστικά θα το χρησιμοποιήσουν απέναντι στους δικαστές.

    Μια ακόμη λεπτομέρεια σημαντική είναι η εξής: θα πιέσουν ώστε η οριστική απόφαση να εκδοθεί γρήγορα. Μέσα σε ένα δίμηνο και πάντως πριν από το τέλος του έτους…

    Την ίδια ώρα -και προεξοφλώντας ότι η δικαστική απόφαση θα είναι στα μέτρα τους- υπουργοί και παρατρεχάμενοι του Μεγάρου Μαξίμου επιδίδονται ήδη και σε σειρά συναντήσεων και πιέσεων προκειμένου παλιοί και νέοι καναλάρχες να κλείσουν συμφωνίες μεταξύ τους. Έτσι ο Καλογρίτσας με τις κυβερνητικές ευλογίες συναντήθηκε με τον Κοντομηνά για τέσσερις περίπου ώρες σε μια προσπάθεια συνεργασίας που σημαίνει αυτόματα, σε μια τέτοια περίπτωση, ότι ο Alpha θα πρέπει να ρίξει τους αντικυβερνητικούς τόνους. Επίσης η συνάντηση της Γεροβασίλη με τον Βρυώνη, παρουσία του μυστικοσύμβουλου του Τσίπρα Θ. Μιχόπουλου, έγινε στα πλαίσια της ίδιας λογικής να «κολλήσει» κάπου και το Εψιλον. Οπότε αν γίνουν αυτά η μόνη «εκκρεμότητα» που θα μείνει είναι με τον Βαρδινογιάννη, οι σχέσεις με τον οποίο πάντως είναι πολύ ευρύτερες από τα τηλεοπτικά. Επομένως χρειάζονται όπως λέγεται άλλοι χειρισμοί. Το γεγονός πάντως ότι ο Χατζηνικολάου αρνήθηκε να συνεχίσει τη συνεργασία του έστω και για το μεσοδιάστημα των επόμενων μηνών με το Star έχει να κάνει με τις κυβερνητικές πιέσεις για την αποδυνάμωση κάθε αντιπολιτευτικής φωνής.

    Οι διεργασίες θα τραβήξουν ασφαλώς σε μάκρος. Φαίνεται όμως από όλες τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ωστόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποχρεώσει ή και να εκβιάσει με διάφορους τρόπους όλους αυτούς τους μιντιακούς παίκτες να βρουν ένα μόντους βιβέντι, μια ισορροπία δηλαδή, που θα βολεύει και τα δικά τους συμφέροντα- στη μετά διαγωνισμό εποχή- και θα εξασφαλίζει στον Τσίπρα τηλεοπτική στήριξη ή τουλάχιστον ανοχή με διάφορα ανταλλάγματα…

    Τέλος η διαπλοκή, ζήτω η -νέα- διαπλοκή!

  2. ΝΜαν. 14:52 05/10/2016

    Χωρίς το ΕΣΡ, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα παλιά κανάλια ούτε να ανοίξει τα νέα
    ======================================================================
    Την ώρα που και τα γίδια στα βουνιά της Ιθάκης συνειδητοποιούν πόσο πρόχειρα στημένη ήταν η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, όλα δείχνουν ότι το…μεγάλο γέλιο δεν έχει πέσει ακόμα.
    (…)Από τη στιγμή που οι υπερθεματιστές καταβάλουν τα 82 εκατ. ευρώ, ευλόγως τότε θα αρχίσουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση να κλείσει όλους εκείνους που δεν έχουν λάβει άδεια. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Digea να κατεβάσει τους διακόπτες των Alpha, AΡΤ, Epsilon, Makedonia, Μega και Star. Μόνον η Digea μπορεί να διακόψει την εκπομπή τους και για να το πράξει αυτό θα πρέπει, είτε τα έξι κανάλια να μην εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την ίδια, είτε να υπάρξει εντολή από την ΕΕΤΤ.
    Η ΕΕΤΤ, όμως, θα πρέπει να λάβει σχετική εντολή. Μια τέτοια εντολή μπορεί να δεχθεί μόνον από τις διωκτικές αρχές της χώρας, π.χ. ότι συντελείται κάποια εγκληματική ενέργεια (που στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει), είτε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που κατά το Σύνταγμα της χώρας διαθέτει τη σχετική αρμοδιότητα.
    Ωστόσο το ΕΣΡ σήμερα δεν υφίσταται. Και όσο αυτό συμβαίνει, η κυβέρνηση πρακτικά δεν έχει άλλο (νόμιμο) εργαλείο εφαρμογής των αποφάσεών της. Αυτό φάνηκε να συνειδητοποιούν μετά τον διαγωνισμό η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι οποίοι τώρα δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για τη στελέχωση του ΕΣΡ.
    Μάλιστα, στο υπουργείο Επικρατείας συνειδητοποίησαν ότι χρειάζεται το ΕΣΡ και για έναν επιπλέον λόγο: οι τέσσερις υπερθεματιστές δεν μπορούν να εκπέμψουν το πρόγραμμά τους, παρά μόνον έπειτα από έγκρισή του από το ΕΣΡ.
    Αυτό προβλέπεται όχι στο Σύνταγμα ή στους νόμους της χώρας, αλλά στην προκήρυξη του διαγωνισμού των τεσσάρων αδειών που συνέταξε το ίδιο το υπουργείο Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας(…)
    Κοινώς, αν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αρνηθούν να συνδράμουν στη σύσταση του ΕΣΡ, τότε όλη η διαδικασία θα τιναχθεί στον αέρα, εκτός κι αν η κυβέρνηση επιλέξει ξανά τον δρόμο της βίαιης καταστρατήγησης του Συντάγματος…

    • Δεν ενδιαφέρονται για το κύρος της Δικαιοσύνης
      =======================================
      Ο τέως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και δικαστικός, Λέανδρος Ρακιντζής με αποκλειστική δήλωσή του στο Liberal, εκφράζει την αγωνία του για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στη ελληνική Δικαιοσύνη.
      «Είναι πραγματικά, θλιβερό να μεταβιβάζονται ευθύνες σε αναρμόδιο όργανο για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν μπορεί ένα δικαστήριο, ακόμα και αν είναι το ανώτατο, να γνωμοδοτεί, αν ένας, από τη φύση του, «εξωθεσμικός» διαγωνισμός είναι νόμιμος! Υπάρχει ακόμα-τουλάχιστον θεσμικά δεν έχει καταργηθεί – το ΕΣΡ, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να διεξάγει την οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.
      Όσο για την διακοπή της χθεσινής συνεδρίασης του ΣτΕ και την ανακοίνωση που μάλλον μόνος του ο πρόεδρος εξέδωσε, αποτελεί δείγμα ανησυχίας για το ρόλο της Δικαιοσύνης στην Δημοκρατία μας. Μου είναι δύσκολο να ερμηνεύσω την εικόνα αδιεξόδου που εξέπεμψε στην ελληνική κοινωνία, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, με τσακωμούς και ανακοινώσεις περί «κακού δημόσιου κλίματος»… για απόφαση. Αν τσακώνονται μεταξύ τους και οι δικαστές, τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι;
      Σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικοί θεσμοί δεν μπορούν να επιδεικνύουν αδιαφορία για το κύρος τους, όταν μάλιστα η κοινωνία βιώνει συνεχώς, φαινόμενα φθοράς και απαξίωσης σε πολλά επίπεδα. Κάποιοι δεν ενδιαφέρονται πια για το κύρος της Δικαιοσύνης!»

  3. Εδώ στήνεται νέα διαπλοκή εξ αρχής
    ===============================
    Όσοι αγοράζουν σήμερα ΔΕΝ αποσκοπούν σε υγιές επιχειρηματικό κέρδος!

    Εδώ στήνεται νέα διαπλοκή εξ αρχής. Δίνουν χρήματα για να φτιάξουν κανάλια που δεν θα βγάζουν κέρδος – θα έχουν πιθανότατα ζημίες – αλλά θα στηρίζουν την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) με αφανή ανταλλάγματα αλλού.
    *Αντί να εξυγιάνουν την ιδιωτική τηλεόραση από την διαπλοκή, φτιάχνουν ένα σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει ΜΟΝΟΝ ως νέα διαπλοκή.
    *Αντί να καθαρίσουν τη βρωμιά, τη θεσμοθετούν!
    *Και επί πλέον, χτίζουν «πύργους στην άμμο»! Γιατί η πραγματική ελεύθερη τηλεόραση πλέον θα περνάει από ΜΗ αδειοδοτημένα δορυφορικά κανάλια!
    *Με έδρα την Κύπρο ή τις Βρυξέλλες, ή το…Λίχνεσταϊν.
    *Θα γεμίσουν τα μπαλκόνια και οι στέγες με «δορυφορικά πιάτα» σ’ όλη τη χώρα: Κι όσοι πληρώσουν τώρα για να αδειοδοτηθούν, θα έχουν τεράστιο πρόβλημα! «Χορηγία» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνουν…
    *Κι από κάπου περιμένουν να «αποζημιωθούν» βεβαίως, βεβαίως…
    *Και για να τελειώνουμε: Ασφαλώς οι παλαιοί διαπλεκόμενοι δεν ήταν όλοι τους τα «καλύτερα παιδιά». Αλλά όταν βλέπουμε τους καινούργιους, με συγχωρείτε, αλλά κάποιοι τουλάχιστον είναι χειρότεροι. Μα πολύ-πολύ χειρότεροι…

    *Βεβαίως ορισμένοι από τους παλιούς ήταν εργολάβοι ή προμηθευτές του Δημοσίου. Και οι καινούργιοι είναι επίσης εργολάβοι, όταν δεν είναι… υπόδικοι για βαρύτατα αδικήματα!
    *Και μια προειδοποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΑΣΟΚ είχε τη διαχρονική εύνοια των «καναλαρχών» του παρελθόντος. Αυτό ΔΕΝ έσωσε το ΠΑΣΟΚ από την κατάρρευση, ούτε τον ΓΑΠ από την εξαφάνιση.
    *Ούτε και ένα νέο σύστημα καναλαρχών, που θα στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ, θα σώσει τον Τσίπρα από τη μοίρα του ΓΑΠ.
    Άλλωστε, οι παλαιοί καναλάρχες, τους οποίους τώρα βρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ όλοι τους τον στήριξαν! Μα όλοι τους…
    *Και στις εκλογές του 2015 και όλο το προηγούμενο διάστημα!
    Ολόκληρη η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015 για «ανθρωπιστική κρίση» (τώρα κανείς δεν μιλάει πια γι’ αυτό),
    *για τις «αυτοκτονίες που αυξήθηκαν» (τώρα κανείς δεν μιλάει πια ούτε γι’ αυτό),
    *για τους «πλειστηριασμούς που ετοίμαζε» τάχα η προηγούμενη κυβέρνηση για «να πάρουν τα σπίτια του κόσμου». Αυτό ΔΕΝ συνέβη επί προηγούμενης κυβέρνησης! **Τώρα ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί, αλλά κανείς δεν μιλάει, Ούτε γι’ αυτό!
    Μ’ άλλα λόγια, όλη η αριστερόστροφη προπαγάνδα κυριαρχούσε «στα κανάλια της διαπλοκής» και τότε.
    Και τώρα, όλο αυτό το σύστημα της αριστερόστροφης προπαγάνδας έχει χρεοκοπήσει. Και πάνε να το αναστήσουν με… νέα πρόσωπα, πολύ χειρότερα από τα προηγούμενα. Τόσο ανόητοι είναι!

  4. Ειδικά στις κοινωνίες που νοσούν…., οσοι δεν ανεβαίνουν τα σκαλιά της ιεραρχείας τους οπως όφειλαν , αλλά έφτασαν εκεί με τον «ανελκυστήρα » των ρουσφετιών και των σκοπιμοτήτων που διάλεξαν για , ή διαλεχθησαν από άλλους να…….,
    τότε οι Κοινωνίες αυτές ειναι περισσότερο επιρρεπείς , σε μνημόνια , σε χρέη , σε ελλειμματα οικονομικά και ηθικά …., σε προβλήματα άλυτα !
    Σε εξαθλίωση !
    Κύριε πρόεδρε του ΣτΕ .
    που τόσο άνετα ματαίωσες την εκδίκαση –επ´αόριστον μάλιστα– μιάς υπόθεσης που καίει τον Ελληνικο Λαό , όπως ειναι η διαπλοκή και τα κανάλια στην Ελλαδα ,
    κοιμάσαι με ανάλαφρη την καρδιάς σου τα βράδια ;

  5. Αρνησιδικία !
    Μιά πολύ περιεκτική ελληνική λέξης που περιγράφει λεπτομερώς και εις βάθος την κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους κλάδους της δικαιοσύνης στην πατρίδας μας !
    Με τέτοια αρνησιδικία χαίρονται πάντα οι παράνομοι , οι δολοπλόκοι , οι ανάξιοι και οι καταχραστές των δικαιωμάτων του πολίτη και του ανθρώπου .
    Προς τιμήν όσων επισημαίνουν , όσων πολεμούν και όσων αντιστέκονται σε τυραννικές και σοβινιστικές νοοτροπίες και πρακτικές αρνηςιδικίας , απο προεδρικά έδρανα ή από υπουργικά γραφεία .
    Εισάγεται πάντα από ασταθείς και μη σεβόμενους τους ίδιους τους εαυτούς τους πολιτικούς και δικαστικούς λειτουργούς για τούς οποίους τελικά -χρησιμοποιώντας μια φράση απο τον Δάντε– κόλασης φυλάσσει τα πιό καφτερά της σημεία !
    Οι Αγγλωσάξωνες τον θέτουν ως εξής : Justice delayed is justice denied !
    Πόσο πιό απλά το θέλετε κ. Θάνου;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.