ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση - πακέτο με τη συγκατάθεση των θεσμών

Το μεγάλο κούρεμα για την οριστική διάσωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων

Εξωδικαστικός μηχανισμός διακανονισμού αναμένεται για ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους και μεγάλες εταιρίες, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής».
xrei

Κεντρικός στόχος του νέου θεσμού είναι με διαδικασίες-εξπρές, μέσα σε δύο μήνες, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υποβάλλοντας μελέτη βιωσιμότητας να πετυχαίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών τους, ακόμη και «κουρέματα», ώστε να μπορούν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους.

Τα «κλειδιά» για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι:

- Το μητρώο 2.500 αξιολογητών – μεσολαβητών που καταρτίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από αυτούς θα μπορεί να εξετάζει τρεις υποθέσεις επιχειρήσεων την ημέρα. Δηλαδή, περίπου 25.000 το μήνα.

- Οι προτυποποιημένες μελέτες βιωσιμότητας, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες, μέσω ιστοσελίδας, προς όλους τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον ο τζίρος των δραστηριοτήτων τους είναι κάτω από τα 2,5 εκατ. ευρώ.

- Η αναζήτηση λύσης για τις επιχειρήσεις μέσα από συνεδριάσεις που θα συγκαλεί. Την ανακοίνωση θα κάνει δημοσίως ο αξιολογητής.

- Στο ίδιο τραπέζι με τον μέτοχο ή τον επιχειρηματία θα παρευρίσκονται όλοι οι πιστωτές (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία. ΔΕΚΟ, ΟΤΑ), συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων και των προμηθευτών. Προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 5% του συνολικού χρέους.

- Η συμφωνία εξυγίανσης θα επιτυγχάνεται εφόσον επιτευχθεί η σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, στους οποίους οφείλεται το 60% του συνολικού χρέους. Η απόφαση θα είναι δεσμευτική και για τους υπόλοιπους του 40%.

- Δεν θα υπάρχουν όρια ως προς τις λύσεις. Αυτές μπορεί να είναι πολυετείς δόσεις, διαγραφές μέρους των οφειλών, αλλά και τρόποι αναδιάρθρωσης δανείων που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.- Ο επιχειρηματίας ή ο μέτοχος ή οι μέτοχοι μιας εταιρίας θα πρέπει να χρηματοδοτούν την επιχείρησή τους, σε διαφορετική περίπτωση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, θα απομακρύνονται. Θα ορίζονται οι πιστωτές ως νέοι μέτοχοι, οι οποίοι θα αναζητούν επενδυτές.

- Η συμφωνία θα επικυρώνεται από τα Πρωτοδικεία και θα ξεκινά η εφαρμογή της.

Η διαδικασία προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι απλή, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου και σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν πηγές στο «Έθνος της Κυριακής».

Δικαίωμα υπαγωγής έχουν όλοι οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του μεγέθους των δραστηριοτήτων τους.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜan. 17:12 02/10/2016

  ΤΟ ΣΑΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

  Αυτό που παρατήρησα με έκπληξη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπορεύεται πλέον το σανό για τους ψηφοφόρους του, αλλά το χρησιμοποιεί και για ιδιοκατανάλωση.
  Δηλαδή;
  Άκουγες μια μόνιμη επωδό από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας: “Είμαστε μια Αριστερή κυβέρνηση που την πολεμούν εγχώρια και ξένα συμφέροντα και αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε μνημόνιο ως πράξη αντίστασης έναντι εκείνων που θέλουν να μας ρίξουν από την εξουσία”.
  Αυτός ο συλλογισμός προφανώς και δεν έχει πέραση στον κόσμο, ο οποίος έχει μείνει απονευρωμένος, αποστεωμένος, απηυδισμένος από τα καμώματα μιας κυβέρνησης που πίστεψε πραγματικά. Αυτός ο συλλογισμός χρησιμοποιείται ως “placebo”, ως ναρκωτικό στους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι πασχίζουν να δικαιολογηθούν στους εαυτούς τους γι αυτά που τους βάζουν και κάνουν.
  Υμνούν ένα φαντασιακό με μπόλικη ιστορική φόρτιση (σωστά τους είπε η Αλέκα ότι έχουν ευτελίσει την έννοια της Αριστεράς) και κάτω απ’ αυτό βάζουν την παρούσα πολιτική πρακτική, που μόνο σκοπό έχει τη διατήρηση στην εξουσία και την συγκρότηση ενός αφηγήματος “ηρωϊκής ήττας” που στήνεται σιγά σιγά από το Μαξίμου.

 2. Όταν ο Τσίπρας υποσχόταν άρση των capital control πριν τον Μάρτιο!

  21-12-15
  Ο έλληνας πρωθυπουργός ακούστηκε επίσης σίγουρος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές «πριν το τέλος του 2016»., όπως αναφέρει συνέντευξη του πρωθυπουργού στους FT στις 21 Δεκεμβρίου.

  Ο Φλεβάρης έφυγε, ο Μάρτιος έφυγε, ο Οκτώβριος πλησιάζει και τα capital control παραμένουν (και θα μείνουν πολύ καιρό ακόμα, πιστεύουμε)

  Απλά ο Τσίπρας, όπως οι προηγούμενοι άμεσοι μνημονιακοί προκάτοχοι του, θα έχει την «χαρά» να πέφτει μέσα σε τέτοιες προβλέψεις και όσοι ηλίθιοι να τις πιστεύουν!

 3. ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ! Οχι 80 αλλά …129 Αστυνομικούς έχει ο Φλαμπουράρης
  =================================================
  Δημοσιεύσαμε ανάρτηση με αναφορά στη συνοδεία Υπουργού της Κυβέρνησης η οποία αριθμεί… 80 Αστυνομικούς.. Οφείλουμε να προβούμε σε διόρθωση ύστερα από σχετική ενημέρωση την οποία λάβαμε…

  Κι επειδή όλα στη ζωή μας είναι μαθηματικά σας παραθέτουμε την ακόλουθη μαθηματική εξίσωση.
  Σήμερα εξωτερικα της οικίας Φλαμπουράρη βρίσκονται σε στατική φύλαξη μια διμοιρια της ΥΜΕΤ- 10 Αστυνομικοί- και τρεις ΟΠΚΕ- 12 Αστυνομικοί- επί τέσσερις βάρδιες στο 24άωρο
  (10 + 12= 22 ×4= 88 Αστυνομικοί)

  Στους Αστυνομικούς στατικής φύλαξης θα πρέπει να προσθέσει κάνεις τα πληρώματα της ΥΚΑ με 2 Αστυνομικούς σε τέσσερις βάρδιες το 24άωρο
  (2 × 4= 8 Αστυνομικοί)

  Επίσης σε 28 ανέρχεται ο αριθμός των Αστυνομικών οι οποίοι έχουν διατεθεί στην προσωπική συνοδεία του Υπουργού Επικρατείας από την Υπηρεσία των Επισήμων, οι βάρδιες των οποίων ορίζονται σύμφωνα με τις μετακινήσεις του «στόχου » σε υπηρεσία το 24άωρο.

  Και δε θα πρέπει να παραλείψουμε την αναφορά στη στατική φύλαξη εξωτερικά της εξοχικης κατοικίας του Αλέκου Φλαμπουράρη στην Αίγινα, στην οποία σε ημερήσια βάση (ανεξάρτητα με το αν δε βρίσκεται στο εσωτερικό ο Υπουργός καθώς οι υποχρεώσεις του, τον κρατούν στην Αθήνα) εκτελούν υπηρεσία 5 Αστυνομικοί.

  Αν κάνουμε λοιπόν την αριθμητική πράξη της πρόσθεσης, έχουμε και λέμε
  88 Αστυνομικοί (ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ)
  8 Αστυνομικοί (ΥΚΑ/ΔΑΑ)
  28 Αστυνομικοί (Επίσημα)
  5 Αστυνομικοί (στατική φύλαξη- Αίγινα) Το άθροισμα, υπολογίζεται σε 129 Αστυνομικούς (τουλάχιστον..)
  Οφείλαμε λοιπόν, την διόρθωση…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.