ΚΟΣΜΟΣ

Οι ανησυχίες της γειτονικής χώρας

Τουρκία: Ο πόλεμος στη Συρία μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη

Η Τουρκία εξέφρασε φόβους ότι ο πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμια σύρραξη, λόγω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, δυο χωρών που στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στην κρίση αυτή.

"Για να είμαι ξεκάθαρος, αν συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων, η Αμερική και η Ρωσία θα φτάσουν στον πόλεμο", είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή.

Ο Κουρτουλμούς εκτιμά ότι η σύρραξη στη Συρία έχει φέρει όλον τον κόσμο "στο χείλος ενός μεγάλου περιφερειακού ή παγκόσμιου πολέμου".

Η Τουρκία και άλλες χώρες της Δύσης ζητούν την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όμως η Μόσχα στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά το συριακό καθεστώς. Η Άγκυρα συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ και εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο αφότου κατέρρευσε η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει οι μεγάλες δυνάμεις στη Συρία. Η κατάπαυση του πυρός κράτησε μόλις μία εβδομάδα. Ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, εξαπέλυσε στη συνέχεια μια επίθεση ευρείας κλίμακας στο Χαλέπι και οι οδομαχίες συνεχίζονται στα ανατολικά προάστια της πόλης αυτής που ελέγχονται από τους αντάρτες από το 2012.

Ο Κουρτουλμούς αναφέρθηκε και στην παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι είναι "νόμιμη" και ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα αυτή "για όσο διάστημα χρειαστεί".

Οι σχέσεις της Βαγδάτης με την Άγκυρα περνούν κρίση αφότου το Ιράκ κατήγγειλε, την περασμένη εβδομάδα, την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων "κατοχής" στο έδαφός του. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 2.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Οι 500 από αυτούς βρίσκονται στη βάση Μπασίκα και εκπαιδεύουν εθελοντές Ιρακινούς σουνίτες ενόψει της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.