ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία της Αθήνας με υπόμνημα στο ΝΑΤΟ

Τουρκικά υποβρύχια σε ολόκληρο το Αιγαίο

Λεπτομερές υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ για την αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο πέλαγος από την Τουρκία, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις, κατέθεσε επισήμως πριν από λίγες ημέρες η Αθήνα.
ypovryxia-mizes-exoplistika-570-800x565

Από τους αρμόδιους Έλληνες διπλωματικούς και στρατιωτικούς αντιπροσώπους στο ΝΑΤΟ, καταγγέλθηκε η ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στον βυθό του Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΓΕΕΘΑ υπήρξαν εισηγήσεις να επιδοθεί διάβημα επί τούτου, ακόμη και ως το επίπεδο του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κ. Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», στο υπόμνημα διαμαρτυρίας τονίζεται ότι τα υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινούνται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες έχουν δεσμευθεί και περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και νησίδες και την περιβάλλουσα αυτών ελληνική χωρική θάλασσα για τον Σεπτέμβριο και μέρος του τρέχοντος μήνα Οκτωβρίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, τρία υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (μεταξύ των οποίων το Dolunay) είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου. Συγκεκριμένα δεσμεύθηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και τα βόρεια της Κρήτης.

Πρακτικά, οι τουρκικές SubNotam’s (όπως ονομάζονται οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους για τη δράση υποβρυχίων), άφησαν εκτός του σχεδιασμού τους, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ανατολικού Αιγαίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, έξι ελληνικά υποβρύχια (μεταξύ των οποίων το «Πρωτεύς», «Ματρώζος» και «Πιπίνος» κινούνταν, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, προκειμένου να επισημάνουν διά της παρουσίας τους την κυριαρχία της Ελλάδας στον χώρο. Η ελληνική αντίδραση μπορεί να φαίνεται σε τρίτους παρατηρητές ως υπερβάλλουσα, δεδομένου ότι πολύ πιο συχνές είναι οι εναέριες παραβιάσεις.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κίνηση των τουρκικών υποβρυχίων στοχεύει στην έργω αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και φυσικά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Γι’ αυτό, βεβαίως, και η άμεση κινητοποίηση από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) θεωρήθηκε απαραίτητη.

Ως προς το αμιγώς επιχειρησιακό κομμάτι είναι απολύτως σαφές ότι κάτω από το νερό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αναχαίτιση ανάλογη με εκείνες που πραγματοποιούνται καθημερινά στον αέρα ανάμεσα σε F-16, οπότε η διαδικασία αποχώρησης των τουρκικών υποβρυχίων, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, από τα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν ήταν ποτέ μόνιμη, αλλά μόνο προσωρινή.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΕΘΑ αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών, στο λεπτομερές υπόμνημα που συνέταξαν στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, συνδύασαν την υποβρύχια δραστηριότητα των Τούρκων με τις πρόσφατες δηλώσεις περί αναθεώρησης της Λωζάννης και τόνισαν ότι οι συμπεριφορές αυτές είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο και σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν στις αντιλήψεις του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Από τους εντεταλμένους Έλληνες αξιωματούχους στο ΝΑΤΟ, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, διαμηνύθηκε ότι στρατιωτικές ενέργειες όπως οι κινήσεις υποβρυχίων, ή η συνήθεια των υπερπτήσεων (οι οποίες έπειτα από ένα ήρεμο δίμηνο επανήλθαν, έστω και με διαφορετικές μεθόδους αυτή τη φορά) συνιστούν μέρος της αναθεωρητικής προσπάθειας της Τουρκίας έναντι των Διεθνών Συνθηκών «που έχουν καθορίσει τον χάρτη της περιοχής».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. 1 ΝΑ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ !!! ΟΤΙ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
  =================

  Αντώνης Σαμαράς: «Ο κ. Παπανδρέου έφυγε, τώρα είναι η ώρα να φύγει και το ΠΑΣΟΚ».
  Με επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς και στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Ζάππειο.

  Κατηγόρησε τα κόμματα ότι ασχολούνται με το χθες και καταγγέλλουν ο ένας τον άλλο. Συγκεκριμένα για την Αριστερά είπε ότι «έδιωχνε τις επιχειρήσεις, τους τουρίστες και τις επενδύσεις από τη χώρα» και ότι «χάιδευε τους κουκουλοφόρους».

  Για το ΠΑΣΟΚ είπε
  ότι με το Μνημόνιο έκλεισε καταστήματα και οδήγησε χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία. Εξαπέλυσε πυρά κατά του Γ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του για δημοψήφισμα απομόνωσε την Ελλάδα από την Ευρώπη.

  «Ο κ. Παπανδρέου έφυγε,
  τώρα ήρθε η ώρα να φύγει και το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
  Τόνισε ότι ήταν μόνος στην Ελλάδα και το εξωτερικό όταν μιλούσε για μέτρα ανάπτυξης. «Ανάπτυξη για μας σημαίνει πάνω από όλα ανταγωνιστικότητα.
  Ανταγωνιστικότητα σημαίνει και μείωση των φόρων», ανέφερε.
  =================================================
  Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού, ότι θα διερευνηθούν τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών από δικαστικούς και ότι θα τακτοποιηθούν οριστικά τα αυθαίρετα χωρίς επιπλέον πρόστιμα.
  2. ΝΑ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ !!!
  =================
  Παίρνει πίσω όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις ο Σαμαράς:
  «Ποια ανακήρυξη ΑΟΖ; Είμαστε απροετοίμαστοι!»
  Μια απο τα ίδια για κάτι που ήταν αναμενόμενο για όσους γνωρίζουν απο μέσα την πολιτική και τους πολιτικούς. Γαργάρα έκανε στις προγραμματικές δηλώσεις το 90% των όσων υποσχέθηκε προεκλογικά και με τις γνωστές γενικολογίες…
  προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι έχοντας για άλλη μια φορά την υποστήριξη του Βενιζέλου και του αριστερού Καρατζαφέρη.

  Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός εχθές από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ουσιαστικά δήλωσε την αναβολή οποιασδήποτε κίνησης προς την πλευρά ανακήρυξης της ΑΟΖ, κάτι που προεκλογικά είχε κάνει «σημαία», μιλώντας για άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ.

  Εχθές μίλησε απλά
  για «Συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη μελλοντικά της ΑΟΖ» που σημαίνει ότι αυτή η «προετοιμασία» μπορεί να διαρκέσει ποιος ξέρει πόσο! Ίσως όσο και η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που βέβαια παραμένει «αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας». Που σημαίνει ότι τώρα – κατά τον Α.Σαμαρά – είμαστε απροετοίμαστοι για ανακήρυξη ΑΟΖ

  Η μια μετά την άλλη προεκλογικές υποσχέσεις καταρρέουν.
  =======================================
  Μην ξεχνάτε εχτές δεν είπε κουβέντα για την μείωση του αφορολόγητου που είχε δεσμευτεί προεκλογικά αλλά και τόσες άλλες υποσχέσεις ανακούφισης των μισθωτών και των συνταξιούχων σχετικά με φόρους, χαράτσια αλλά και οτι θα στείλει στο σκαμνί όσους μας έφεραν εδώ.

  3. ΝΑ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ !!!
  =================
  Αναγνωρίζει πλέον το έλλειμμα του 2009 στο 15% ο Αντώνης Σαμαράς 4/05/2012
  Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινό άρθρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στη Wall Street Journal:

  More recession has meant more stubborn deficits and ever-exploding debt. Greece has already implemented deficit-cutting measures of around 20% of GDP to curtail a deficit of 15% of GDP in 2009. Two years later, and despite all these measures, Athens’s deficit was still around 10% in 2011. Three quarters of deficit-cutting produced more recession, not less deficit.

  Για πρώτη φορά και μάλιστα ενώπιον ενός διεθνούς ακροατηρίου, ο Αντώνης…
  …Σαμαράς αναγνωρίζει ότι το έλλειμμα του 2009 άγγιξε το 15%. Κάπου εδώ τελειώνει και επίσημα η υστερική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας περί «φουσκώματος» του ελλείμματος, κάτι εξάλλου που δεν άντεξε ούτε στη σχετική Εξεταστική Επιτροπή.

  Πρόκειται για ακόμα μια κωλοτούμπα την οποία λογικά θα επιχειρήσουν σύντομα να ανασκευάσουν οι διάφοροι Μιχελάκηδες.

 2. »ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ» …!

  Πήγε ο Τσίπρας και συναντήθηκε με τον Ερντογάν και φυσικά ο τούρκος αντελήφθη αμέσως με τι ‘’Ηλίθιο’’ και ‘’ξευτιλισμένο’’ μιλούσε και λογικό και αναμενόμενο είναι να εκμεταλλευτεί αυτή την παγκόσμια γνωστή ανικανότητα του Τσίπρα, τώρα μάλιστα που η οικονομία έχει χειροτερεύσει απύθμενα και η οργή του κόσμου είναι έτοιμη να ξεσπάσει.
  Κι αν ακόμη, όλα όσα λέει η Τουρκία είναι ‘’λόγια’’, εν τούτοις η Ελλάδα έχει διπλό και επικίνδυνο μειονέκτημα με πρωθυπουργό Τσίπρα και υπουργό Άμυνας καΜένο εντελώς. Και φυσικό είναι ο Τούρκος να ‘’παίζει’’ τώρα ότι παιχνίδια θέλει στο Αιγαίο, αφού η Ελλάδα στερείται πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
  Εξ άλλου, οι θέσεις της αριστεράς όσο αφορά την Τουρκία ήταν γνωστές από πολλά χρόνια πρίν.
  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 5 Μαρτίου 1932:
  ========================
  Η Ελλάδα είναι κράτος ιμπεριαλιστικό, που κατέκτησε δια της βίας ολόκληρες περιφέρειες κατοικημένες από άλλες εθνότητες (Μακεδονία, Θράκη) που τις καταπιέζει και τις υποβάλλει σε μια αποικιακή εκμετάλλευση, που καταδιώκει και εξοντώνει τις εθνικές μειονότητες (Εβραίοι).

  Το ΚΚ της Ελλάδος διακηρύττει εν ονόματι των βασικών αρχών του μπολσεβικισμού, για την Μακεδονία και τη Θράκη το σύνθημα του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης μέχρι πλήρους αποχωρισμού από το Ελληνικό Κράτος, του δικαιώματος για μια ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη και υποστηρίζει δραστήρια την επαναστατική πάλη του πληθυσμού των περιφερειών αυτών για την εθνική τους απελευθέρωση.

  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 5 Μαρτίου 1932:
  Ο Νίκος Ζαχαριάδης για τη Μικρασιατική Καταστροφή:
  ======================================
  «Αν δεν νικιόμασταν στη Μικρασία, η Τουρκία θα ‘τανε σήμερα πεθαμένη και μεις Μεγάλη Ελλάδα. Γι’ αυτό, εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία, μα και την επιδιώξαμε» («Ριζοσπάστης», 12 Ιουλίου1935)

  Η εθνική μας άμυνα στα χέρια του πολιτικού συκοφάντη, ψεύτη και δειλού?
  ——————————————————————————————
  Σουλτς εναντίον Καμμένου
  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καλεί τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τερματίσει τη συνεργασία του με τη λαϊκιστική Δεξιά.
  Μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine o Σουλτς λέει ότι θεωρεί «λάθος» τη μετεκλογική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, για τον οποίο μάλιστα δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ένας ταύρος σε υαλοπωλείο μου φαίνεται εξαιρετικός διπλωμάτης, συγκρινόμενος με τον κ.Καμμένο». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε εκφράσει «ξεκάθαρα» την κριτική του για τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. και κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

  Με τόσα ‘’σύννεφα’’ και κινδύνους, βάλαμε τον μισοηλίθιο για υπουργό?
  @Η επιτομή του κουτσαβακισμού, η αποθέωση του νεόπλουτου «μάγκα» που τη βόλεψε με σκάφη κρυμμένα σε οφσορ στην υγεία των κορόίδων.
  @.Αρχηγός κόμματος που βγαίνει στην τηλεόραση και φτύνει κατάμουτρα την Δικαιοσύνη λέγοντας ότι την γράφω την απόφασή της γιατί εγώ έχω και πληρώνω.
  @ καλώ κάθε μήνα δημοσιογράφους και θα βρίζω και θα πληρώνω μια πεντακοσάρα. Έχω χρήμα ρε.
  @.Η ιδεολογία των Καμμένων, άμα έχεις φράγκα γαμείς και δέρνεις και βρίζεις. Μετά πληρώνεις και καθάρισες.
  @.Κι ακόμα δεν τον έχει εγκαλέσει ένας απο τους «θεσμικούς» που πηγαινοέρχονται με τα διάφορα «αντιρατσιστικά» στα χέρια και μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα 2 βδομάδες τώρα…

  Και εσύ λαέ ψήφισες Τσίπρα και καΜένο εντελώς, για να χάσουμε και τα ..επτάνησα?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.