ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί είναι κρίσιμη η νομική προστασία των στελεχών

Τράπεζες: Η «καυτή πατάτα» της ασυλίας

Γιατί είναι κρίσιμη η νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών για τις αναδιαρθρώσεις.

Το δύσκολο εμπόδιο της παροχής νομικής προστασίας στα στελέχη των τραπεζών που θα εμπλακούν με τις αναδιαρθρώσεις δανείων – επιχειρήσεων θα πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα καθώς η ασυλία σε τραπεζικά στελέχη προκαλεί σταθερά μεγάλες αντιδράσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι δυο φορές στο παρελθόν που επιχειρήθηκε να νομοθετηθεί η ασυλία προκάλεσε τις δριμύτατες αντιδράσεις των βουλευτών με αποτέλεσμα οι σχετικές διατάξεις να αποσυρθούν.

Η νομική προστασία των στελεχών των επιχειρήσεων κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να έχουμε γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα στο δύσκολο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς η σχετική νομοθεσία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2015, κάτι που αν είχε γίνει θα είχε βοηθήσει αποφασιστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση προβληματικών δανείων επιχειρήσεων. Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούν οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια, έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα αδιανόητα υψηλό όγκο προβληματικών δανείων: τα «κόκκινα» ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 201 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη ένας από τους λόγους για τα τόσο φτωχά αποτελέσματα των τραπεζών στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων είναι το εγχώριο νομικό σύστημα και ο κίνδυνος ακόμη και μεσαίας βαθμίδας τραπεζικά στελέχη να βρεθούν αντιμέτωπα με κατηγορίες απιστίας. Πέραν της γενικότερης ανεπάρκειας της Δικαιοσύνης και των εξαιρετικά φτωχών οικονομικών γνώσεων πολλών λειτουργών της, μεγάλο πρόβλημα είναι και ο χρόνος απόδοσης Δικαιοσύνης: υπάρχουν τραπεζικά στελέχη που είναι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις που σέρνονται από αναβολή σε αναβολή και που παραμένουν στιγματισμένοι για πολλά χρόνια. Ετσι οι περισσότεροι αποφεύγουν να πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις υπό τον κίνδυνο «να μπλέξουν».

Δίχως την προστασία των στελεχών είναι πολύ δύσκολο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις για την εξυγίανση εταιρειών. Σημειώνεται ότι ακίνητα, μετοχές, μηχανήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι υποθηκευμένα στα βιβλία των τραπεζών σε πολλαπλάσιες αξίες από τη σημερινή τους αξία και τυχόν ρευστοποιήσεις των στοιχείων αυτών θα μπορούσαν να φέρουν τα στελέχη που μετείχαν στη λήψη αποφάσεων αντιμέτωπα με κατηγορίες απιστίας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.