ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί έχασαν τα χρήματά τους οι κάτοχοι των warrants

Τράπεζες: Υπό του μηδενός τα τραπεζικά warrants

Παρελθόν θα αποτελούν σε λίγο τα δικαιώματα αγοράς των μετοχών (warrants) των τριών συστημικών τραπεζών που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης καθώς η αξία τους πρακτικά έχει μηδενιστεί. Επιπλέον η περίοδος λήξης τους είναι ο Δεκέμβριος 2017, και αν μέχρι τότε δεν ασκηθούν τότε θα ακυρωθούν.
warrants

Υπάρχει περίπτωση να ενισχυθούν μέχρι τότε οι τιμές των μετοχών ώστε να έχει νόημα να ασκήσει ένας επενδυτής τα warrants που κατέχει; Κατηγορηματικά όχι. Με βάση τους όρους των warrants οι κάτοχοι έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν μετοχές της Alpha Bank στην τιμή των 25 ευρώ όταν η τιμή στο χρηματιστήριο είναι 1,65 ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 75 ευρώ όταν η τρέχουσα τιμή είναι 0,198 ευρώ ενώ τα δικαιώματα αγοράς της Πειραιώς είναι στα 200 ευρώ ανά μετοχή ενώ στο χρηματιστήριο διαπραγματεύεται στα 0,147 ευρώ!

Για την ακρίβεια τα warrants, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης ως κίνητρο για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, δεν έχουν ούτε καν συλλεκτική αξία, δεδομένου ότι πρόκειται για άυλους τίτλους. Που και που γίνονται κάποιες μικροσυναλλαγές -λίγων χιλιάδων ευρώ ημερησίως- είτε για λόγους κερδοσκοπίας είτε από ανθρώπους που δεν έχουν γνώση των οικονομικών δεδομένων:  Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο 2017 λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων και αν δεν ασκηθούν θα ακυρωθούν οριστικά.

Πέραν της οικονομικής καταστροφής των «παλαιών» μετόχων, δηλαδή όσων συμμετείχαν στις δυο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, σημαντικές είναι οι απώλειες και για όσους συμμετείχαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση: η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχωρεί κατά 51% από την τότε ιστορική χαμηλή τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου, της Eurobank κατά -45,6%, της Εθνικής κατά -34% και της Alpha Bank κατά 17,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες ωστόσο καταγράφει η Attica Bank η οποία υποχωρεί κατά 80,33% σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Σύμφωνα με αναλυτές η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της διάχυτης απογοήτευσης για την κατάσταση της χώρας και τις δυνατότητες του πολιτικού προσωπικού να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών και των ομολόγων βρίσκονται καθηλωμένες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 2015 η χώρα έχει υπογράψει νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Παρά την αξιολόγηση η εμπιστοσύνη ελάχιστα ενισχύθηκε καθώς η χώρα φαίνεται πως κινείται με βήμα σημειωτόν με όλες τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο πως θα καθυστερήσουν ή και δεν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 19:13 12/10/2016

    Εξαιρετικό το άρθρο που δείχνει πώς όσοι πίστεψνα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχουν καταστραφεί.Το ίδιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Επιχειρήσεις του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.Ή Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει χρεοκοπία.
    Οι τιμές στα βαριά χαρτιά αξίζουν λιγότερο από μιά τσίχλα η ένα προφυλακτικό.Οι ιδιώτες μέτοχοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από τα κωλόχαρτα μετοχές που έχουν στα χέρια τους καθώς οι Ελληνικές Τράπεζες μέσω του ΤΧΣ και της δοσίλογης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέρασαν στα χέρια ξένων τοκογλύφων οι οποίοι και τελικά τις κατέχουν.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.