ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο ταχυτήτων

Τράπεζες: Μικρές οι καθυστήσεις στα νέα δάνεια

Χαμηλές καθυστερήσεις στα δάνεια που χορηγήθηκαν μετά το 2011.

Μονοψήφιο αριθμό καθυστερήσεων εμφανίζουν τα «νέα» δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά το 2011 παρά το γεγονός ότι τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν περίοδος ύφεσης και καχεξίας για την οικονομία.

Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά εκτιμώνται κοντά στο 5%, στα καταναλωτικά (συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών, δανείων για αγορά αυτοκινήτου κ.ά.) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται σε περίπου 8%, ενώ τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζουν δείκτη καθυστερήσεων χαμηλότερο του 2%. Πρόκειται για δάνεια που έχουν χορηγηθεί μετά το 2011 και κυρίως την περίοδο 2013-2014 και δεν περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις παλαιών δανείων που συνήθως, ειδικά στις επιχειρήσεις, συνοδεύονται με κάποια νέα χρηματοδότηση. Τα νέα δάνεια μπορεί να εμφανίζουν εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά καθυστερήσεων, ωστόσο αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι στο συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μετά το 2011, έχουν χορηγηθεί στεγαστικά δάνεια ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, καταναλωτικά δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα «νέα» δάνεια αποτελούν μόλις το 2,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, το οποίο διαμορφώνεται σήμερα λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο των 200 δισ. ευρώ. Ο μικρός όγκος δανείων, το εκτεταμένο ξεκαθάρισμα που επέφερε η κρίση και τα αυστηρά κριτήρια πιστοδοτήσεων με την επιλογή πολύ καλών πελατών είναι οι κύριοι λόγοι για τις τόσο μικρές καθυστερήσεις που εμφανίζουν τα νέα δάνεια και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής συρρίκνωσης. Ουσιαστικά οι τράπεζες την περίοδο 2010-2011 είχαν μηδενίσει τις χορηγήσεις νέων δανείων, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη των παλαιών πελατών τους, ενώ και η ζήτηση δανείων είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της αβεβαιότητας και της ανησυχίας.

Η εικόνα άλλαξε ουσιαστικά από το 2013, όταν οι τράπεζες επιλεκτικά άρχισαν να χορηγούν νέα δάνεια σε νέους πελάτες με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια πιστοδοτήσεων. Παράλληλα, οι τράπεζες είχαν πλήρη στοιχεία τόσο της μαύρης όσο και της λευκής λίστας του «Τειρεσία». Ετσι, «έβλεπαν» και πελάτες που ενώ δεν εμφάνιζαν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, ωστόσο βρίσκονταν στο όριο του υπερδανεισμού, αποφεύγοντας νέες χρηματοδοτήσεις. Με όλα αυτά τα νέα δάνεια εμφανίζουν «συμπεριφορά» κατά πολύ καλύτερη έναντι των δανείων που δόθηκαν πριν την κρίση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.