ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: «Ελευθερία έκφρασης η αμφισβήτηση της Λωζάννης»

Σε αναδίπλωση των δηλώσεων Ερντογάν σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάννης προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου
chavousoglou

«Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις είτε τους αρέσει είτε όχι» απάντησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη, στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η πρώην υπουργός απηύθυνε στον Τούρκο υπουργό, εκ μέρους του ΕΛΚ, ερώτηση για τον αν η Τουρκία θα τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες.

«Μετά τη 15η Ιουλίου, όταν ο λαός της Τουρκίας προστάτευσε τη δημοκρατία του, έχουμε κάποιες περίεργες δηλώσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν με τις οποίες φαίνεται να αμφισβητεί μακροχρόνιες συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, ή απειλεί την Ευρώπη με μη τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες;» ρώτησε η κ. Μπακογιάννη.

Η τήρηση των συμφωνιών δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να εκφράσει τις απόψεις του για το πόσο σωστές ήταν αυτές οι συμφωνίες ή πόσο δικαιολογημένες, απάντησε ο Τούρκος υπουργός.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν σαφώς μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για συμφωνίες που έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για την Τουρκία. Αυτό είναι ελευθερία έκφρασης. Δεν είναι απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι μιλώντας σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «ήττα» της Τουρκίας και συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με τη δεκαετία του 1920.

«Μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και τελικά μας έπεισαν ώστε να δεχτούμε τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Με αυτήν χάσαμε τα νησιά (του Αιγαίου) από τα οποία μπορούσες να φωνάξεις και να ακουστείς απέναντι», είχε αναφέρει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.