ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου δεν θέλει καθυστερήσεις

Τσίπρας: «Κλείστε σε ένα μήνα την αξιολόγηση»

Να… «ξεμπερδεύει» με όλα τα δυσάρεστα μέτρα και να διασφαλίσει την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μία προσπάθεια να αποδείξει η κυβέρνηση στην κοινωνία ότι «τα δύσκολα πέρασαν».
tsipras1

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο εμπροσθοβαρής χαρακτήρας του προγράμματος, αλλά και η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, μπορούν να διασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση σύντομα θα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα κομμάτια του Μνημονίου και θα μπορεί να ασχοληθεί με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ως τις αρχές Νοεμβρίου

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς να κλείσουν την αξιολόγηση ως τις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να μην χαρακτηριστεί και ο χειμώνας του 2016-2017 ως «θρίλερ», όπως έγινε με τον περυσινό χειμώνα, όταν η αξιολόγηση έκλεισε επισήμως… με 8 μήνες καθυστέρηση, στα τέλη του περασμένου Μαΐου. «Δεν μας συμφέρει καμία χρονοτριβή. Δε θα δώσουμε καμία δικαιολογία στους Γερμανούς για να αναβάλλουν διαρκώς τις αναγκαίες αποφάσεις για την διευθέτηση του χρέους», είναι η φράση που ακούγεται διαρκώς στο Μέγαρο Μαξίμου το
τελευταίο διάστημα. Στόχος, λοιπόν, του πρωθυπουργού είναι να αφήσει η κυβέρνηση πίσω της πολύ πριν τα Χριστούγεννα τα δυσάρεστα μέτρα, αλλά και το συνεπαγόμενο πολιτικό κόστος.

Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, αυτή τη φορά το Μαξίμου έχει… σοβαρούς λόγους να μην χρονοτριβήσει: πέραν της επιδίωξης να μην διασαλευθεί η αίσθηση πολιτικής σταθερότητας και να μην παγώσει κι άλλο η οικονομία, όπως έγινε
πέρυσι τον χειμώνα, η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει «ζεστή» και ανοιχτή τη συζήτηση επί δύο ζητημάτων: πρώτον, σε ό,τι αφορά τα βήματα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και, δεύτερον, την διαπραγμάτευση που αφορά στην μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα το 2017 και το 2018. Έτσι, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κάνει η Αθήνα ό,τι μπορεί, ώστε να δείξει ότι από την δική της πλευρά τηρεί όλες τις υποχρεώσεις της. Συνεπώς, να μπορεί να απαιτήσει από τα συμβαλλόμενα μέρη να… κάνουν το ίδιο.

Στη μάχη της ανάκαμψης

Συν τοις άλλοις, η πορεία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, τα πλεονάσματα και το χρέος συνδέεται άρρηκτα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, με την μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας .Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ολοκληρωθεί τάχιστα η αξιολόγηση ώστε να μην υπάρξουν «παρατράγουδα» στην οικονομία. Επίσης, στο κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι εφόσον τελειώσει και η δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα μπορέσει απερίσπαστη να ασχοληθεί με την ανάκαμψη της οικονομίας. Ήδη, διάφορα στοιχεία δείχνουν ότι τα νούμερα έχουν αρχίσει να «γυρίζουν» επί το
θετικότερο. «Αυτό, όμως, πρέπει να αρχίσει να το νιώθει η οικονομία και να μην γυρίζουμε στο φθινόπωρο του 2014, όταν επί Σαμαρά βελτιώνονταν τα νούμερα, αλλά όχι οι ζωές των ανθρώπων», απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Στη μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει, το επόμενο διάστημα, χρήματα στην αγορά μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι υπουργοί Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, έχουν… «προθεσμία» ως την Τετάρτη προκειμένου να τελειώσουν με τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, ήτοι τις αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και την αλλαγή στην κατανομή του τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων.

Στο κυβερνητικό καλεντάρι υπολογίζεται να κλείσουν ως μεθαύριο αυτές οι υποχρεώσεις, ούτως ώστε στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 2 δισεκατομμύρια θα «πέσουν» στην αγορά κατευθείαν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.