ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει στην αναδιάρθρωσή του ο Τζακ Λιου-«Nein» λέει ο Σόιμπλε

Κόντρα Γερμανίας-ΔΝΤ και ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος

Νέα παρέμβαση από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών.
s

Ο Τζακ Λιου αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, απαντώντας σε ερώτηση για τη χώρα μας.

«Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωσή του», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Εδώ και πολύ καιρό έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης».

Επίσης ο κ. Λιου επισήμανε πως «το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίστηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος».

«Όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι», συμπλήρωσε και κατάληξε, λέγοντας: «Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό. Και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του απορρίπτει κάθε σκέψη για απομείωση του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας σε πάνελ του CNN με τίτλο «CNN Debate on the Global Economy» και παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία στο άνοιγμα της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ακόμη δεν έχει εφαρμόσει η χώρα και από τους Ευρωπαίους σημαντική ελάφρυνση του χρέους, την οποία ωστόσο δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.

Μάλιστα, ο Σόιμπλε επικαλέστηκε αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με την οποία ακόμη και εάν διαγραφόταν το ελληνικό χρέος η Ελλάδα σε δύο με τρία χρόνια θα βρισκόταν στην ίδια θέση. Τόνισε δε πως το ζητούμενο για την Ελλάδα δεν είναι το πώς θα επανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της, αλλά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα. Υποστήριξε, μάλιστα, πως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος παραπλανεί του Έλληνες πολίτες.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΕΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ

  Νέα Επιστολή Λαγκάρντ:

  «Για εμάς, για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με έναν νέο διακανονισμό του ΔΝΤ, είναι βασική η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας θα βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, γιατί στηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν», γράφει στην επιστολή της η Λαγκάρντ, δείχνοντας τη λύπη της για την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο αποτυχημένο πρόγραμμα προσαρμογής της Αθήνας έως τώρα», σχολιάζει ο Guardian.
  ΣΧΟΛΙΟ: Με απλά λόγια το ΔΝΤ εκφράζει αυτό που ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ δυστυχώς όλοι μας. Ότι δηλαδή Τσίπρας και ΚαΜένος εντελώς, είναι δύο ΑΧΡΗΣΤΟΙ και ΨΕΥΤΕΣ πολιτικοί, στους οποίους ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν έχει εμπιστοσύνη. Αυτό αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα του παρόντος και του μέλλοντος. Κανείς πια δεν μας εμπιστεύεται, κανείς πια δεν μας πιστεύει, κανείς πια δεν μας θέλει ούτε από μακριά.
  Και το χειρότερο από όλα είναι ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ της ωριμότητας και της ποιότητας των Ελλήνων ψηφοφόρων, ειδικότερα μετά την τελευταία διετία πολιτικής επιμειξίας πρακτόρων του Τσίπρα και των…ακροδεξιών του παρασημοφορημένου της Γαλλικής ..αυλής.
  Είναι ντροπή και σκάνδαλο τα όσα καταγράφει και περιγράφει η ΕΕ για τον Τσίπρα και τους… ψηφοφόρους που τον εψήφισαν στο βιβλίο του ο Σόϊμπλε και ο Σαπέν , δηλαδή οι υπουργοί οικονομικών ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ !!!.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.