ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλειες που προσεγγίζουν το... 100% σε 12μηνη βάση

Βατερλό για τις τραπεζικές μετοχές

Σε Βατερλό, παραπέμπει η εικόνα των αποδόσεων των τραπεζικών μετοχών καθώς σε διάστημα 12 μηνών οι απώλειες πλησιάζουν το …100%. ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟ …100% ΣΕ 12ΜΗΝΗ ΒΑΣΗ
vaterlonetoxes

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης σε 12μηνη βάση (14/10/15 με 14/10/16) παρουσιάζει απώλειες 12,81% ενώ στο ίδιο διάστημα οι απώλειες του δείκτη των τραπεζών αγγίζουν το 83%.

Μάλιστα οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς καταγράφουν απώλειες άνω του 97%! Μεγάλες απώλειες της τάξης του 86% καταγράφει και η μετοχή της Attica Bank ενώ κάπως καλύτερη είναι η εικόνα για την Eurobank με -72,35% και για την Alpha Bank η οποία παρουσιάζει τις μικρότερες απώλειες με -68,87%.

Σημαντικές είναι οι απώλειες και για όσους συμμετείχαν στις τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες τον χειμώνα του 2015 στο πλαίσιο της τελευταίες ανακεφαλαιοποίησης. Ηη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχωρεί κατά 51,3% από την τότε ιστορική χαμηλή τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου, της Eurobank κατά -44,7%, της Εθνικής κατά -32,7% και της Alpha Bank κατά 17,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες ωστόσο καταγράφει η Attica Bank η οποία υποχωρεί κατά 80% σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Σύμφωνα με αναλυτές η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της διάχυτης απογοήτευσης για την κατάσταση της χώρας και τις δυνατότητες του πολιτικού προσωπικού να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών και των ομολόγων βρίσκονται καθηλωμένες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 2015 η χώρα έχει υπογράψει νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Παρά την αξιολόγηση η εμπιστοσύνη ελάχιστα ενισχύθηκε καθώς η χώρα φαίνεται πως κινείται με βήμα σημειωτόν με όλες τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο πως θα καθυστερήσουν ή και δεν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Για να αλλάξει αυτό τονίζουν είναι αποφασιστικής σημασίας να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση. Αν αυτό συνδυαστεί με κάποια καλά νέα από το μέτωπο του χρέους τότε τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά και η νέα χρονιά να ξεκινήσει δυναμικά με την οικονομία να επανέρχεται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.