ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αυξήθηκαν οι διαβητικοί τα τελευταία 30 χρόνια

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσίασαν τα μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τα άτομα με διαβήτη έχουν εξαπλασιαστεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Oπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Νικόλαος Παπάνας, Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου, Β΄ Παθολογικής Κλινικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) λαμβάνει εκρηκτικές επιδημιολογικές διαστάσεις τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα υπολογίζεται με στοιχεία του IDF (International Diabetes Federation) ότι ο αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. παγκοσμίως, ξεπερνά τα 381 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον κ. Παπάνα, ο αριθμός των ατόμων με Διαβήτη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια. Στη χώρα μας περίπου 700.000 - 900.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις εκ των οποίων 500 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.
Για το λόγο αυτό η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία συμμετείχε στην επιδημιολογική έρευνα υγείας με τίτλο «Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ.)» που διεξήχθη με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια κ. Τουλούμη Γιώτα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και Εθνικούς πόρους. Ο κύριος σκοπός της ΕΜΕΝΟ ήταν η καταγραφή παραγόντων κινδύνου και νοσηρότητας χρόνιων νοσημάτων στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων (≥ 18 ετών).
Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της Ε.ΜΕ.ΝΟ., ο επιπολασμός διαβήτη ανέρχεται σε 9.9% (στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 20-79 ετών). Ο αριθμός ατόμων με διαβήτη ανέρχεται σε 763.698: το 1.55% είναι αδιάγνωστοι, το 2.3% αρρύθμιστοι και το 7.8% λαμβάνουν αγωγή.
Ο διαβήτης είναι επικίνδυνος
Ο διαβήτης όπως είπε ο καθηγητής, αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων, την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας, την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων και σημαντική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας. Τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια.
Στα κυριότερα συμπτώματα καταγράφονται η συχνουρία, η αυξημένη δίψα και όρεξη, η απώλεια βάρους, η αδυναμία, η έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης, οι εμετοί και ο στομαχικός πόνος, τα μουδιάσματα στα άκρα, η θολή όραση, οι συχνές λοιμώξεις και οι πληγές που αργούν να επουλωθούν.
Στους κύριους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση λιπαρών τροφών, η προχωρημένη ηλικία, η υψηλή πίεση και η χοληστερίνη. Επίσης, το ιστορικό διαβήτη κύησης και η συγγένεια 1ου βαθμού καταγράφονται στους σοβαρούς παράγοντες κινδύνου.
Το μυστικό για την αποφυγή επιπλοκών βρίσκεται στην πρόληψη και σωστή ρύθμιση του διαβήτη, σημείωσε ο καθηγητής και προέτρεψε όλους να ακολουθούν πρόγραμμα καθημερινής άσκησης για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 κατά 40%.
Επίσης είπε ότι κάνοντας στροφή στη μεσογειακή διατροφή, δηλαδή, στην κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φρούτων, λαχανικών, όσπριων και δημητριακών ολικής άλεσης βγαίνουμε κερδισμένοι, ενώ το να μείνουμε κοντά στο ιδανικό βάρος είναι το καλύτερο, καθώς ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία, γι’ αυτό η απώλεια του σωματικού βάρους αποτελεί ένα καλό μέτρο πρόληψης.
Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι όλοι οι γονείς οφείλουν α προστατέψουν τα παιδιά τους από το διαβήτη, με πρόληψη ή αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μύηση των παιδιών σε υγιεινό τρόπο διατροφής και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας από τα πρώτα χρόνια ζωής.
Τέλος, αναφορικά με τα νέα φάρμακα και άλλες ανακαλύψεις που φιλοδοξούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, όπως είπε, αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από τους ιθύνοντες παγκόσμιους οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.