ΚΟΣΜΟΣ

Τι αναφέρουν πανεπιστημιακοί για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων

«Ακόμα κι αν ηττηθεί, ο Τραμπ ήρθε για να μείνει»

Ακόμη κι αν χάσει στις αμερικανικές εκλογές την Τρίτη, η επιρροή του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει αισθητή και μετά την 8η Νοεμβρίου: οι λαϊκιστικές του ιδέες, η οργή των υποστηρικτών του και η διάσπαση του κόμματος φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν
tramb

Ο 70χρονος εκατομμυριούχος έφτασε προς μεγάλη έκπληξη όλων στο κατώφλι του Λευκού Οίκου, χωρίς να έχει ποτέ ως τώρα υπηρετήσει σε κάποια εκλέξιμη θέση.
Ένα μέρος του κατεστημένου των Ρεπουμπλικανών τον αποκήρυξε, άλλοι τον ψήφισαν κλείνοντας τη μύτη. Όμως η βάση των Ρεπουμπλικάνων χειροκροτεί τον Τραμπ: επιτέλους ένας υποψήφιος που μιλά έξω από τα δόντια, ένας αουτσάιντερ που απηχεί την οργή τους και τις ανησυχίες τους μπροστά στην παγκοσμιοποίηση και τις δημογραφικές αλλαγές.

Όταν ρωτήθηκαν ποιος άνθρωπος ενσαρκώνει καλύτερα την άποψή τους για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, οι ψηφοφόροι του επέλεξαν τον Τραμπ σε ποσοστό 51% έναντι του Πολ Ράιαν, του ισχυρού άνδρα του κόμματος στο Κογκρέσο, ο οποίος συγκέντρωσε μόνο το 33%.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέσπασε βαθιά το κόμμα, τόσο με την ωμότητά του όσο και με τις απόψεις του που πολλές φορές ήταν αντίθετες με τη γραμμή των Ρεπουμπλικάνων. Τάσσεται κατά του ελεύθερου εμπορίου, είναι πολύ πιο σκληρός σε θέματα μετανάστευσης και αντίθετα πιο ήπιος σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα και το έλλειμμα. Μάλιστα είναι αντίθετος στην παροχή άδειας μητρότητας μετ’ αποδοχών, προκαλώντας το σοκ κάποιων Ρεπουμπλικάνων.

«Η ηγεσία του κόμματος των Ρεπουμπλικανών απεχθάνεται τον Τραμπ», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σαπίρο ειδικός του πανεπιστημίου Κολούμπια. «Επιθυμεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του, όμως αυτοί είναι προσκολλημένοι στον Τραμπ».
Και «οι υποστηρικτές του θα εξακολουθήσουν να είναι εκεί» στις 9 Νοεμβρίου, «με τις ίδιες ιδέες για το ελεύθερο εμπόριο και για την μετανάστευση. Θα εξακολουθούν να απεχθάνονται το ίδιο τους Δημοκρατικούς, τη Χίλαρι Κλίντον και τον βασικό κορμό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ «άλλαξε επίσης και τον τρόπο που γίνεται η προεκλογική εκστρατεία», εκτίμησε η Τζιν Ζάινο ειδική του πανεπιστημίου Iona. «Είναι πιθανό να δούμε περισσότερους υποψήφιους εκτός του κόμματος, να χρησιμοποιούν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να παρακάμψουν την ηγεσία και θα δούμε πολλές άγριες συζητήσεις», προέβλεψε.

«Υπάρχει μια τεράστια ώθηση προς τον λαϊκισμό τόσο στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όσο και του Δημοκρατικού, και αυτό θα διαρκέσει», πρόσθεσε η Ζάινο. «Θα είναι πρόκληση για τα δύο κόμματα να ενσωματώσουν τη βάση αυτή που είναι πραγματικά αγανακτισμένη».

Μια αγανάκτηση στην οποία βασίστηκε ο Τραμπ στη διάρκεια όλης της εκστρατείας του, καθώς παρουσίασε τον εαυτό του ως τον υποψήφιο που δεν προέρχεται από το σύστημα, ενώ δεσμεύθηκε να φέρει πίσω στις ΗΠΑ τις θέσεις εργασίας που έχουν φύγει στο εξωτερικό και κατήγγειλε καθημερινά «το κατεστημένο».

«Το (Ρεπουμπλικανικό) κόμμα δεν θα ξαναγίνει το κόμμα της λέσχης αναψυχής του Τζεμπ Μπους», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ρότζερ Στόουν ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός σύμβουλος που πρόσκειται στον Τραμπ. «Δεν θα ξαναγίνει ποτέ το συστημικό κόμμα του Πολ Ράιν και του Μιτς ΜακΚόνελ», οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία αντίστοιχα, είχε υπογραμμίσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ιστότοπο Vox.

«Το κίνημα Τραμπ θα είναι κυρίαρχο στο κόμμα, θα είναι σημαντικό και θα ασκεί επιρροή», κατέληξε ο Στόουν.
Κάποιοι μάλιστα πάνε τόσο μακριά ώστε να πιστεύουν ότι ο Τραμπ ενδέχεται να σχηματίσει δικό του πολιτικό κίνημα, εκμεταλλλευόμενος τη μεγάλη βάση δεδομένων των ψηφοφόρων του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.