ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διαρροή του ΣτΕ επιταχύνει τις εξελίξεις

Ανασχηματισμός: Έτοιμη η κυβέρνηση, σε αναμονή... τα πρόσωπα

Με ιδιαίτερη ενόχληση επιχειρεί το Μαξίμου να «σβήσει» τη νέα φωτιά της «ανασχηματισμολογίας» μετά την χθεσινοβραδινή διαρροή από το ΣτΕ των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία αναδομείται το κυβερνητικό σχήμα.
anasximatismos

Σε κάθε περίπτωση, παρά την έντονη διάψευση του Μεγάρου Μαξίμου, η διαρροή των προεδρικών διαταγμάτων για την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος επιταχύνει εκ νέου τις εξελίξεις και όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές και στα πρόσωπα είναι θέμα ημερών.

Η φωτιά άναψε εκ νέου χθες το βράδυ, όταν από το ΣτΕ διέρρευσαν στη δημοσιότητα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για την αλλαγή της δομής του κυβερνητικού σχήματος, που αφορά σε αποσχίσεις και συνενώσεις υπουργείων και σε αλλαγές χαρτοφυλακίων και αρμοδιοτήτων. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά, καθώς τα προεδρικά διατάγματα εκλαμβάνονταν από τα ΜΜΕ ως προαναγγελία των αλλαγών στην κυβέρνηση. Έτσι, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων «δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση» και πως «αυτή τη στιγμή ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού».

Υπουργοί υπό προθεσμία

Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός έχει βγει στο φως και δείχνει ότι ορισμένοι υπουργοί βαίνουν προς υποβάθμιση και χάνουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους, είναι προφανές ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να συνεχίσει επί μακρόν τη λειτουργία του. Επί της ουσίας, πρόκειται για υπουργούς υπό προθεσμία και πολλοί στην κυβέρνηση συνομολογούν ότι αν δεν επισπευσθούν οι εξελίξεις μετά την «ατυχία» της διαρροής από το ΣτΕ, θα δημιουργηθούν «διαλυτικά φαινόμενα».

Η νέα δομή

Αυτό διότι τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων αποκάλυψαν… μία νέα κυβέρνηση, ως προς την δομή και την λειτουργία της. Για παράδειγμα, δημιουργείται αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αποσχίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών «χάνει» και το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου, καθώς δημιουργείται ξεχωριστό υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης που θα έχει τις αρμοδιότητες που είχε το παλιό υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Ταυτόχρονα, κατατμείται το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας συγκροτεί ξεχωριστό υπουργείο, ενώ το υπουργείο Υποδομών-Δικτύων «χάνει» το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, που μεταβιβάζεται στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Τα πρόσωπα

Βεβαίως, σε έναν ανασχηματισμό το θέμα δεν είναι διοικητικό: μ’ άλλα λόγια, τα φώτα στον ανασχηματισμό δεν πέφτουν στην αλλαγή της κυβερνητικής δομής, αλλά στην αλλαγή των προσώπων. Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι ίδιες οι αλλαγές στην τράπουλα των κυβερνητικών δομών δείχνουν και τις προθέσεις του πρωθυπουργού και «κουμπώνουν» με πληροφορίες που ισχύουν εδώ και καιρό και προέρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Για παράδειγμα, με δεδομένη την δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Ενέργειας, όλα δείχνουν ότι ο Πάνος Σκουρλέτης, ακόμη κι αν παραμείνει στην κυβέρνηση, δε θα έχει αυτό το χαρτοφυλάκιο. Ταυτόχρονα, αν ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μείνει στο σχήμα –που είναι και το πιθανότερο- θα βρεθεί σε ένα υπουργείο με σημαντικά λιγότερες αρμοδιότητες. Αυτό διότι θα έχει «χάσει» τον έλεγχο του Δημοσίου, αφού το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα είναι ξεχωριστό και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης θα αναβαθμιστεί σε υπουργό. Επίσης, από το υπουργείο Εσωτερικών θα αποσπαστεί και η Μεταναστευτική Πολιτική, που θα συγκροτήσει ξεχωριστό υπουργείο. Εκεί, είτε θα αναβαθμιστεί ο Γιάννης Μουζάλας –αν ο ίδιος θελήσει να μείνει στην κυβέρνηση- είτε, αν ο κ. Μουζάλας αποχωρήσει, θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Δημήτρης Βίτσας που σήμερα είναι αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό.

Τέλος, αρμοδιότητες χάνει και ο Χρήστος Σπίρτζης, καθώς το υπουργείο του χάνει τις Μεταφορές, που συνενώνονται με το υπουργείο Ναυτιλίας. Με δεδομένη την ισχυροποίηση του εν λόγω υπουργείου, όλα δείχνουν ότι εκτός κυβέρνησης οδεύει ο νυν υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, που δεν αποκλείεται να αντικατασταθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 17:04 01/11/2016

    Τρία πουλάκια κάθονταν.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.