ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάει πίσω ο «νόμος-γέφυρα» για τα κανάλια

Αναβολή «προσωρινών αδειών» στον... βωμό του ΕΣΡ

Σε μία νέα «κίνηση καλής θέλησης» προκειμένου να καμφθούν τα εναπομείναντα εμπόδια για την συγκρότηση του ΕΣΡ προχωρά η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
maximousinnefa

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη, παρόντος του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να αποτιμηθεί η έκβαση της συζήτησης, αλλά και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Γενική ικανοποίηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις κινήσεις του Νίκου Βούτση, οι οποίες και άλλαξαν εντελώς τους συσχετισμούς εντός της Διάσκεψης των Προέδρων. Σημειωτέον ότι σε αυτή την πέμπτη συνεδρίαση, τα «ναι» έγιναν από 7… 16, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής κατάφερε με τους χειρισμούς του να συμπαρασύρει την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι στην υπερψήφιση της πρότασής του, με αποτέλεσμα να απομονωθεί πολιτικά η ΝΔ και να «σπάσει» το «μπλοκ» ΝΔ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποταμιού, όπως αυτό είχε σχηματοποιηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Συν τοις άλλοις, η πρωτοβουλία Βούτση να αποσύρει την –συγκρουσιακή, όπως αποδείχθηκε- πρόταση για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα και να διατυπώσει νέα πρόταση «ανάγκασε» τους εκπροσώπους της ΝΔ σε μετακίνηση, αφού από το «όχι» χθες ψήφισαν «παρών».

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι για να επιτευχθεί η συναίνεση των δύο κομμάτων της Κεντροαριστεράς, ο Νίκος Βούτσης προέβη και σε άλλη αλλαγή, αφού Ανδρέας Λοβέρδος και Σπύρος Δανέλλης αντέδρασαν στην πρόταση να αναλάβει την αντιπροεδρία του ΕΣΡ ο δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος, λόγω της προτέρας ιδιότητάς του ως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ο κ. Βούτσης, αφού διαβεβαίωσε προσωπικά τους συμμετέχοντες ότι η λέξη «αναστολή» στην τροπολογία για το άρθρο 2Α του «νόμου Παππά» δεν κρύβει τη σκοπιμότητα της κυβέρνησης να αφαιρέσει εκ των υστέρων από το ΕΣΡ τις αρμοδιότητες που του αποδίδει, άλλαξε και τη σειρά των προσώπων στην πρόταση, «προάγοντας» σε αντιπρόεδρο του ΕΣΡ τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο, για να καμφθούν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Αναβάλλεται ο «νόμος-γέφυρα»

Τούτων δοθέντων, στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη κυριάρχησε το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση ανακτά –έστω με υποχωρήσεις- την πρωτοβουλία των κινήσεων και πως δεν αργεί η ώρα συγκρότησης του ΕΣΡ. Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να μην βρει κάποιο άλλο «πάτημα» η αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει το «πράσινο φως» στις εισηγήσεις περί αναστολής του «νόμου γέφυρα». Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την τροπολογία που συζητείται την ερχόμενη Πέμπτη και με την οποία επιστρέφουν στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες αδειοδότησης των καναλιών και ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι έως ότου συγκροτηθεί ΕΣΡ και διεξαγάγει εξαρχής τον τηλεοπτικό διαγωνισμό, ένας «νόμος-γέφυρα» θα μοίραζε προσωρινές άδειες στα κανάλια. «Η κυβέρνηση δεν ανέχεται ούτε μία μέρα ανομίας», ήταν η επίσημη αιτιολόγηση από την κυβέρνηση για την απόφαση σχετικά με τον «νόμο-γέφυρα», καίτοι κυβερνητικά στελέχη αναγνώριζαν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ, είναι παρακινδυνευμένο να μοιράσει η
κυβέρνηση τηλεοπτικές άδειες –έστω και προσωρινές.

«Κατέρρευσαν τα προσχήματα»

Η κατάθεση ενός τέτοιου «νόμου-γέφυρας» δε θα ήταν ρίσκο μόνο για την κυβέρνηση, καθώς δε θα είχε δει τις διατυπώσεις στο αιτιολογικό της απόφασης του ΣτΕ, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις εν εξελίξει διαδικασίες για την συγκρότηση του ΕΣΡ. «Χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν άφησε κανένα πρόσχημα για το κόμμα της αξιωματικής
αντιπολίτευσης. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινήσεις καλής θέλησης, προκειμένου η ΝΔ να μην έχει κανέναν λόγο και καμία πρόφαση να μην συμβάλει στην συγκρότηση του ΕΣΡ», λέει ανώτατη κυβερνητική πηγή, υποστηρίζοντας ότι το «πάγωμα» του «νόμου-γέφυρας» αποτελεί «προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ».

Συν τοις άλλοις, το Μαξίμου ήδη από χθες «πυροβολεί» την ΝΔ υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της με την πρόταση νόμου που κατέθεσε. Ήδη, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς της «κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζομένους, ειλικρινή για τους καναλάρχες». Αυτό διότι στην νομοθετική πρόταση της ΝΔ παραμένει η λογική και οι περιορισμοί του νόμου Παππά –επί το «χαλαρότερον», πάντως- αλλά έχουν αφαιρεθεί «όσα φέρνουν σε δύσκολη θέση τους καναλάρχες», όπως λένε από το Μαξίμου: δηλαδή, η εγγυητική 3 εκατομμυρίων ευρώ για συμμετοχή στην αδειοδοτική διαδικασία γίνεται 1 εκατομμύριο, ενώ η δημοπρασία –δηλαδή η διαδικασία που ανεβάζει το τίμημα- αντικαθίσταται από… «αδειοδοτική διαδικασία» με ενιαίο τίμημα. Το πλέον σημαντικό, πάντως, είναι ότι σε αντίθεση με τον νόμο Παππά, που προέβλεπε την υποχρέωση των καναλιών να απασχολούν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, από την «γαλάζια» νομοθετική πρόταση απουσιάζει κάθε δικλίδα ασφαλείας για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και για τις συνθήκες εργασίας τους…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.