ΕΛΛΑΔΑ

Η Κεντροαριστερά πήγε Ζάππειο

Ανέτειλε(;) η ΑΚΤΙΔΑ που οδηγεί στην ΕΔΕΜ του δημοκρατικού σοσιαλισμού

Στην αναγκαιότητας συνεργασίας και ενωτικής δράσης τους συμφώνησαν εκπρόσωποι Κομμάτων και πολιτικών Κινήσεων, που συμμετείχαν στην δημόσια εκδήλωση, για την ενότητα του προοδευτικού χώρου, την οποία συνδιοργάνωσαν χθες ( 23-11-2016 ) στην Αίγλη Ζαππείου ο όμιλος κοινωνικού, πολιτικού και επιστημονικού προβληματισμού ΑΚΤΙΔΑ και η Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης ( Ε.Δ.Ε.Μ. ).

Παρά τις επί μέρους διαφορετικές προσεγγίσεις του τρόπου και των διαδικασιών, όλοι οι ομιλητές συνέκλιναν στην αναγκαιότητα ανάδειξης ενός μεσαίου προοδευτικού πόλου, πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, στόχο τον οποίο έθεσαν, στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους, ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Μ. Απόστολος Πόντας και ο εκπρόσωπος του ομίλου ΑΚΤΙΔΑ Δημήτρης Οικονόμου.

Οι εκπρόσωποι κομμάτων και κινήσεων συμφώνησαν στην ανάγκη ενωτικής έκφρασης της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, για την αντιμετώπιση των σημερινών κρίσιμων προβλημάτων και το καλύτερο αύριο της πατρίδας. Και επέκριναν όλοι αυστηρά την πολιτική συμπεριφορά και την "βλαπτική για την χώρα" διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο πρώην υπουργός και νύν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος προσδιόρισε ως κατά βάση πολιτικό το πρόβλημα κατακερματισμού του προοδευτικού χώρου. Και πρόταξε ως πρώτη αναγκαιότητα την διερεύνηση και την συμφωνία όλων των δυνάμεων του χώρου σε ένα σύνολο προτάσεων - λύσεων. Πάνω στην οποία συμφωνία θα πρέπει να οικοδομηθεί η ανάδειξη του ενιαίου μεσαίου πολιτικού πόλου.

Υπέρ της δημιουργίας του ενιαίου προοδευτικού πόλου εξ αρχής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΙΔΗΣΟ , της Πρωτοβουλίας "Επόμενη Ελλάδα", της Κίνησης " Νέα Σοσιαλδημοκρατία" και ο πολιτικός αναλυτής Λ. Κουσούλης.

- Ο Δημήτρης Τσιόδρας ( ΠΟΤΑΜΙ ) επισήμανε, ότι τον χαρακτηρισμό προοδευτικός δεν τον δίνουν οι ταμπέλες αυτοπροσδιορισμού που χρησιμοποιεί κάθε δύναμη αλλά οι πολιτικές της επιλογές. Και ότι δεν έχει νόημα η συγκόλληση παλαιών αλλά η δημιουργία ενός πραγματικά νέου ενιαίου μεσαίου πόλου
.
- Ο Γιώργος Ελενόπουλος ( που προσήλθε για το ΚΙΔΗΣΟ μαζί με τον πρώην υπουργό Φιλ. Σαχινίδη και την Αφροδίτη Παπαθανάση ) είπε, ότι πρέπει να αξιολογηθούν οι πολιτικές δυνάμεις με βάση και την αξιοπρέπεια με την οποία διαχειρίσθηκαν και αντιμετώπισαν έως σήμερα την κρίση. Και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν συμφωνίες, για τα διαχρονικά αίτια της κρίσης, για την καταστροφική κυβερνητική πενταετία πριν από το 2009, , για το ότι την νόμιμη Κυβέρνηση 2009-2011 χτύπησαν και έριξαν δυνάμεις μέσα και έξω από την χώρα και για τις μεγάλες εκ βάθρων αλλαγές σε όλα,για να μην επανέλθουμε στις λειτουργίες, που έφεραν την χρεοκοπία και τα μνημόνια.

- Ο Τάσος Δαρσινός ( ΔΗΜΑΡ ) υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης από όλους ενός σχεδίου, για το σήμερα και το αύριο της χώρας.

- Ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης ( Επόμενη Ελλάδα ) υποστήριξε, ότι πρέπει να τελειώσουν οι ατέρμονες ομφαλοσκοπήσεις και να ληφθούν τώρα αποφάσεις, που να συστρατεύσουν όλους στον στόχο του νέου φορέα και να αφήσουν στους πολίτες την επιλογή της δημιουργίας του, μέσα από ιδρυτικό συνέδριο και της ανάδειξης των εκπροσώπων του από την βάση.

- O Γιάννης Μαγκριώτης ( Νέα Σοσιαλδημοκρατία ) διέκρινε, ότι οι πολιτικές συνθήκες, πριν και μετά την κρίση είναι διαφορετικές και καθίσταται αναγκαία η νέα ενωτική έκφραση του μεσαίου χώρου.

- Ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης προσδιόρισε την κατάσταση της κρίσης ως κοινωνική και πολιτική αδυναμία να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Επισήμανε την ανάγκη να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για πολιτικές υπέρβασης της κρίσης. Και πρότεινε την αυτοθυσία υπαρχόντων πολτικών σχηματισμών, για την αναγκαία δημιουργία του νέου προοδευτικού μεσαίου πόλου.

Από τους εισηγητές, ο Δημήτρης Οικονόμου ( ΑΚΤΙΔΑ ) υπογράμμισε την δυνατότητα, η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων να γίνει σε δύο χρόνους. Πρώτα με εκλογική συνεργασία αυτόνομων πολιτικά "συγγενών" σχηματισμών, εάν οι εκλογές γίνουν σύντομα. Και μετά με την δημιουργία ενιαίου προοδευτικού φορέα.
Ο Απόστoλος Πόντας ( Ε.Δ.Ε.Μ. ) διέκρινε τον προοδευτικό από τον συντηρητικό μεταρρυθμισμό. Και προσδιόρισε ως άμεση προτεραιότητα αυτής της ένωσης δυνάμεων του μεσαίου χώρου, να διεκδικήσουν εκλογικά, τουλάχιστον την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εντολή που δεν πρέπει να αφεθεί σε εκπροσώπους δυνάμεων εκτός συνταγματικού τόξου.

Κατά την διάρκεια της μαζικότατης εκδήλωσης, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς, έγιναν πολλές ρωτήσεις από πολίτες και ιδιαίτερα από πολυάριθμους νέους φοιτητές, που συμμετείχαν.

Ανακοινώθηκαν η διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων εκτός Αθηνών και η λειτουργία διαδικτυακής ιστοσελίδας υποδοχής και ανάδειξης των απόψεων όλων των πολιτικών φορέων της επιθυμητής συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.