ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ένδειξη ότι οι συνθήκες ομαλοποιούνται και οι προσδοκίες ενισχύονται

«Άνοιξε» η διατραπεζική αγορά για τις τράπεζες

trapezes

Ρευστότητα ύψους περίπου 5 δις. ευρώ έχουν αντλήσει οι εγχώριες τράπεζες από την διατραπεζική αγορά έπειτα από μεγάλο διάστημα αποκλεισμού. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών το «άνοιγμα» της διατραπεζικής αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι συνθήκες ομαλοποιούνται και οι προσδοκίες ενισχύονται.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη το τελευταίο διάστημα οι συστημικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά (repos) ύψους 4-5 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας ως εγγυήσεις έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και άλλους τίτλους που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνον για την άντληση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA) της ΕΚΤ. Μέχρι πρόσφατα συναλλαγές στη διατραπεζική γίνονταν μόνο με πολύ υψηλής αξιολόγησης τίτλους (ομόλογα EFSF). Το διστακτικό άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς είναι αποτέλεσμα της σταθεροποίησης της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της συνακόλουθης ενίσχυσης της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της χώρας.
Σημείο καμπής για την πορεία της χώρας και την έξοδο από την κρίση, μπορεί να αποτελέσει η δεύτερη αξιολόγηση λένε οι τράπεζες. Αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί το επόμενο 15νθήμερο, τότε θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο βήμα για την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη της οικονομίας το 2017. Μετά την αξιολόγηση, τονίζουν, θα αρχίσουν να γίνονται αποδεκτοί στη διατραπεζική αγορά ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας και άλλοι τίτλοι όπως χαρτοφυλάκια δανείων, καλυμμένα ομόλογα κ.λπ. διευρύνοντας τις εναλλακτικές των τραπεζών.
Ο μεγάλος στόχος για τις τράπεζες, ωστόσο, είναι να κατορθώσουν στο πρώτο τετράμηνο του 2017 να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις, κάτι που τερματίστηκε βίαια το 2015. Για να μπορέσουν να βγουν και πάλι στις αγορές οι τράπεζες θα πρέπει απαραιτήτως να προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση, έστω και μικρού μεγέθους, από την ελληνική κυβέρνηση. Προϋπόθεση για την επιστροφή των χώρας και των τραπεζών στις αγορές είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες ημέρες, η συμφωνία στη δέσμη μέτρων για τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του χρέους, η επαναβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους και η προοπτική ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η προσέλκυση καταθέσεων και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τις δύο μεγάλες προκλήσεις και ο βαθμός επιτυχίας στα μέτωπα αυτά θα κρίνει την επόμενη ημέρα όχι μόνο των τραπεζών αλλά ευρύτερα της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι παρά την ενίσχυση των καταθέσεων κατά 2,1 δισ. ευρώ στο διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου, η αύξηση από τις αρχές του έτους είναι οριακή μόλις 100 εκατ. (από 123,4 δισ. τον Δεκέμβριο 2015 σε 123,5 δισ. τον περασμένο Σεπτέμβριο), καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης διατήρησαν αμείωτη την αβεβαιότητα και υποδαύλισαν τις ανησυχίες για έναν νέο εκτροχιασμό του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.