ΕΛΛΑΔΑ

Δικαιοσύνη

Αντισυνταγματικός ο νόμος Αθανασίου για τους καταχραστές του δημοσίου

Η νομοθετική διάταξη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, που έδινε «άφεση αμαρτιών» σε καταχραστές του δημοσίου κρίθηκε ομόφωνα αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
areios pagos

Είχε προηγηθεί το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνοντας αντισυνταγματική τη διάταξη με την οποία δόθηκε η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση στα αδικήματα των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου («Εφ.Συν.» 18/5/2016).

Η ποινική απαλλαγή, που είχε προκύψει τον Απρίλιο του 2014 και είχε ισχύσει για 13 ημέρες, επέφερε τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα, δημιουργώντας έτσι ένα νομοθετικό κενό, που παρείχε τη δυνατότητα να «αμνηστευτούν» κάποιοι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες για το αδίκημα της κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Όταν ανακαλύφθηκε το νομοθετικό κενό, ο κ. Αθανασίου την επανέφερε με τροπολογία, δηλώνοντας ότι διεγράφη εκ παραδρομής. Όμως, το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Πολιτικού Δικαστηρίου για να κριθεί «αν η απάλειψη του εδαφίου δ' από το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα, με την υποπαράγραφο ΙΕ-12 της πρώτης παραγράφου του ν. 4254/7.4.2014, αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3, 4 και 26 του Συντάγματος».

Οι αρεοπαγίτες έκριναν σήμερα με την υπ’ αριθμ. 3/2016 απόφασή της ότι η επίμαχη «υποπαράγραφος ΙΕ, 12 της παραγράφου ΙΕ του άρθρου πρώτου του νόμου 4254/2014 με την οποία καταργήθηκε η περίπτωση δ' του άρθρου 263 Α του Ποινικού Κώδικα, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ.3 και 4 και 26 του Συντάγματος».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.