ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές

Αξιολόγηση: Μεγάλες προσδοκίες από τους επενδυτές

Με άλμα τιμών στο χρηματιστήριο αλλά και στην αγορά ομολόγων αντιδρούν οι επενδυτές στην προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μάλιστα χθες παρά την διακοπή των διαπραγματεύσεων χωρίς τελική συμφωνία το Χρηματιστήριο Αθηνών αποκόμισε μεγάλα κέρδη με τους επενδυτές να προεξοφλούν το αίσιο τέλος της διαπραγμάτευσης.
ependytika-sxedia

Τις προσδοκίες ενίσχυσε η αναβάθμιση των τραπεζών από τον οίκο Moody’s. Συγκεκριμένα αναβάθμισε τις προοπτικές - εκτιμήσεις (outlook) των εγχώριων τραπεζών από αρνητικές σε σταθερές, κίνηση που αντανακλά την προσδοκία του οίκου αξιολόγησης για την βελτίωση της χρηματοδότησης και της κερδοφορίας των εγχώριων τραπεζών, σταθμίζοντας παράλληλα το μεγάλο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και τις περιορισμένες ευκαιρίες χορηγήσεων δανείων. Η Moody’s επισημαίνει ότι οι εγχώριες τράπεζες θα παραμείνουν πιθανότατα εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ ενώ ξεχωρίζει ως μεγαλύτερη πρόκληση την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αναβάθμιση των τραπεζών σε συνδυασμό με την πεποίθηση -παρά την αποχώρηση δίχως συμφωνίας των θεσμών- ότι αυτή τη φορά η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στην ώρα της τροφοδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να αποκομίζει κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ισχυρά κέρδη κατά 2,5% ενώ ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άλμα 7,16%.

Η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του έτους και οι παρεμβάσεις στο χρέος που θα ακολουθήσουν, δημιουργούν προσδοκίες για την δυναμική επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς το 2017 και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επιπρόσθετα η προοπτική ένταξής της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ λειτουργεί ως «μαγνήτης» στους επενδυτές. Έτσι οι τραπεζικές μετοχές κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις έχουν σημειώσει «άλμα» καταγράφοντας κατά μέσο όρο άνοδο κατά περίπου 30% μεταβολή υπερ - τριπλάσια της αντίστοιχης μεταβολής του Γενικού Δείκτη. Σημειώνεται ωστόσο ότι παρά τα μεγάλα αυτά βραχυπρόθεσμα κέρδη, οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα των τιμών που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης (η οποία τότε έγινε σε ιστορικά χαμηλές τιμές). Η μετοχή της Alpha Bank, που συγκριτικά εμφανίζει την καλύτερη εικόνα, διαπραγματεύεται σε επίπεδα κατά 5,5% χαμηλότερα της αύξησης κεφαλαίου (2 ευρώ), η Εθνική Τράπεζα -24,33% (0,3 ευρώ), η Eurobank -28% (1 ευρώ) ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 30% από την τιμή της αύξησης (0,30 ευρώ). Ωστόσο η κατάσταση φαίνεται ότι αλλάζει με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε ένα πολύ δυνατό 2017 σε περίπτωση που ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.