ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθοριστική η αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

«Χάνει την υπομονή του» το Μαξίμου για το ΕΣΡ

esr

Έντονος εκνευρισμός επικρατεί στη κυβέρνηση, αλλά και στο επιτελείο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, για την ως τώρα αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να συμφωνήσει στην σύνθεση του ΕΣΡ, καθώς όσο καθυστερεί η συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής, τόσο εμπεδώνεται η παρούσα κατάσταση στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά και η αίσθηση ότι… δεν θα αλλάξει τίποτα. Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση επεξεργάζονται «εναλλακτικά» σενάρια, με δεδομένο τον στόχο να προχωρήσουν οι αλλαγές στην αδειοδότηση και λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων και το «ναυάγιο» της πρότασης Πολύδωρα, στο Μαξίμου έχουν πλέον βεβαιωθεί ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να μπλοκάρει την διαδικασία, με τελικό στόχο να μην συγκροτηθεί ΕΣΡ όσο κυβερνά… ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητικά στελέχη, εξάλλου, δεν κρύβουν τις υποψίες και τους φόβους τους, καθώς «βλέπουν» πίσω από την στάση της ΝΔ την βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραμείνει η κυβέρνηση σε κατάσταση «ομηρείας», η οποία εξ αντικειμένου προκύπτει από την αδυναμία συγκρότησης της Ανεξάρτητης Αρχής, σε συνδυασμό φυσικά με την δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πως αρμόδιος για την διεξαγωγή τηλεοπτικού διαγωνισμού είναι μόνο το ΕΣΡ και όχι ο εκάστοτε υπουργός αρμόδιος για τα κανάλια ή η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Τα περιθώρια στενεύουν

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αφήσει αρύθμιστο το τηλεοπτικό τοπίο. Και επιμένει στην δέσμευσή της, καίτοι η απόφαση του ΣτΕ και το διαρκές «ναυάγιο» στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής της έχουν δέσει τα χέρια.
Τούτων δοθέντων, η αυριανή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων είναι απολύτως «καθοριστική», όπως συνομολογούν κυβερνητικά στελέχη, αναφορικά με την εξέλιξη των πραγμάτων. Ήδη, χθες, μία πρώτη συζήτηση για όλα τα ενδεχόμενα έγινε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου επαναβεβαιώθηκε η βούληση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, να προχωρήσει σε αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο. Επί της ουσίας, με την επαναβεβαίωση της ως άνω απόφασης, η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα… εναλλακτικών σεναρίων και λύσεων, προκειμένου να βγει από την κατάσταση ομηρείας στην οποία την έχει θέσει το «σαμποτάζ» -όπως το περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη- της ΝΔ στην Διάσκεψη των Προέδρων, σε συνδυασμό με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πολιτική πίεση

Προσώρας, βεβαίως, επειδή το Μαξίμου δεν θέλει να πολώσει το κλίμα και να δώσει νέα προσχήματα στην ΝΔ για πολιτική σύγκρουση επί της συγκρότησης του ΕΣΡ, τα «εναλλακτικά σενάρια» παραμένουν κλειδωμένα σε δύο γραφεία: στο πρωθυπουργικό, αλλά και στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Έτσι, ενόψει της αυριανής Διάσκεψης των Προέδρων, το Μαξίμου αυξάνει την πολιτική πίεση προς την ΝΔ, διαμηνύοντας ότι θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπηρετήσει την συνταγματική επιταγή για συναινετική συγκρότηση της σύνθεσης των Ανεξάρτητων Αρχών. «Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η ΝΔ οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον όπως έχουν κάνει ήδη κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης», επισήμανε, χθες, στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε υπενθυμίζει ότι «τον Γενάρη αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2015, πήραμε σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό να τελειώνουμε με το σύστημα της διαπλοκής. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης αυτής, τόσο στον εαυτό της, όσο και στον ελληνικό λαό». «Με αυτή την έννοια εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, παρά τις αντιξοότητες, τις πρόσκαιρες αντιξοότητες σε αυτόν τον κεντρικό αγώνα και σε αυτόν τον κεντρικό στόχο{, πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «από την αρχή υπονόμευσε κάθε προσπάθεια ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου». «Υπονόμευσε την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ και παρέβη τη συνταγματική της υποχρέωση να συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει με νόημα: «Αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να δημιουργείται μια ατμόσφαιρα συναίνεσης στο δημόσιο βίο και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, που φάνηκε και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Βασικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι: Αυτή η ατμόσφαιρα συναίνεσης να οδηγήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Σχέδιο Β
Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να στείλει και ένα… προειδοποιητικό μήνυμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φανερώνει το «Σχέδιο Β» που βρίσκεται κλειδωμένο στα συρτάρια του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής: «Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει, έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς απόλυτης ανομίας και ασυδοσίας. Θα συζητήσουμε και θα πάρουμε συλλογικά την απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε, σε περίπτωση που η ΝΔ αρνηθεί, συνεχίσει να υπονομεύει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά».
Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, το «Σχέδιο Β» της κυβέρνησης προβλέπει την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης του ΕΣΡ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συγκρότησή του. Βεβαίως, η προϋπόθεση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής αποτελεί συνταγματική επιταγή και, άρα, ούτε να αλλάξει είναι εφικτό, ούτε να «παρακαμφθεί». Ωστόσο, αυτό που μπορεί να γίνει, όπως λένε έμπειροι νομικοί της κυβέρνησης, είναι να αλλάξει η… σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ενισχυμένη πλειοψηφία. Και γι’ αυτό δεν απαιτείται συνταγματική αλλαγή, αλλά αρκεί μία τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.