ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερικανικές Εκλογές

Citi: H πολιτική καταιγίδα μόλις ξεκίνησε στις ΗΠΑ

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα αναδείξουν απόψε έναν νικητή και έναν ηττημένο, παράλληλα με μία επίπτωση μεγάλης διάρκειας: Μία άνοδο του λαϊκιστικού ζήλου ο οποίος είναι απίθανο να υποχωρήσει.
citigroup

Ο Ντόναλντ Τράμπ και ο Μπέρνι Σάντερς πραγματοποίησαν την προεκλογική εκστρατεία τους σε αντίθετες πλευρές του λαϊκιστικού φράχτη, ο πρώτος είναι ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που επιδιώκει να περιορίσει το μέγεθος της κυβέρνησης και ο άλλος είναι ένας "αποστάτης" σοσιαλιστής που ήθελε να βάλει τέλος στην επιρροή των μεγάλων "πορτοφολιών" που διαφθείρουν το σύστημα.
Η δονκιχωτική εκστρατεία του Σάντερς δεν κράτησε πολύ και εφόσον οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς πιθανότατα ούτε του Τραμπ έχει πολύ μέλλον ακόμη. Όμως η λαϊκή οργή που τροφοδότησε και τις δύο εκστρατείες δεν φαίνεται να καταλαγιάζει σύντομα.
Σύμφωνα με το CNBC, η "φωνή του λαού" ή αλλιώς "vox populi", είναι η φράση που επιλέγουν οι αναλυτές της Citigroup για να περιγράψουν αυτό που βλέπουν ως μία ισχυρή δύναμη μελλοντικά, τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και διεθνώς, την οποία πολλοί επενδυτές δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει επαρκώς.
"Ο σημαντικός παράγοντας για τους επενδυτές είναι ότι ο πολιτικός κίνδυνος δεν αυξάνεται απλώς, αλλά αλλάζει" αναφέρει η Citi σε έκθεση για τους πελάτες της. "Το νέο είδος του κινδύνου της φωνής του λαού που ξεπροβάλει στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχει αρχίσει να υπονομεύει το πολιτικό κεφάλαιο των κυβερνήσεων και να επηρεάζει την πολιτική τους. Αυτός είναι ένας νέος πολιτικός κίνδυνος που δυνητικά έχει μία απευθείας και σε πολλές περιπτώσεις πολύ άμεση επίπτωση στις προοπτικές της οικονομίας και των αγορών".
Κατά την Citi, αυτό σημαίνει ότι η αβεβαιότητα θα εμποδίσει την ανάπτυξη και θα καταστήσει τις μετοχές πιο ριψοκίνδυνη επένδυση.
"Υπάρχουν πολλοί τομείς πολιτικής που η αλλαγή στάσης θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία: το παγκόσμιο εμπόριο στο πλαίσιο της ανόδου του προστατευτισμού ή μία μετατόπιση από την νομισματική στην δημοσιονομική πολιτική με φόντο το αυξανόμενο χρέος είναι μόνο μερικοί απ' αυτούς τους τομείς" σημειώνουν οι αναλυτές της Citigroup. "Όποια κι αν είναι η έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ, το πολιτικό σκηνικό είναι απίθανο να γίνει πιο εύκολο κάποια στιγμή σύντομα και τα πολιτικά αδιέξοδα σπανίως είναι καλά για την εμπιστοσύνη ή την ανάπτυξη".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.