ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο βάθος ο Σόιμπλε

Deutsche Bank: Tι θα πάθει η Ελλάδα αν φύγει η Μέρκελ

Η αποχώρηση της Μέρκελ από την καγκελαρία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Deutsche Bank.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία», η τράπεζα τοποθετεί στις πιθανότητες να μην θέσει υποψηφιότητα η Μέρκελ στο 25% και τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τις για επερχόμενες εκλογές στη συνάντηση κορυφής του CDU στις 21 Νοεμβρίου ή στο συνέδριο του κόμματος στις 5-7 Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που αποφασίσει να μην «κατέβει» στις εκλογές η Μέρκελ επικρατέστερος διάδοχος θεωρείται ο Σόιμπλε, που αποτελεί μεγαλύτερο «γεράκι» από τη Μέρκελ, ιδίως στις πολιτικές της Ευρωζώνης, αναφέρει η Deutsche Bank.

Η Μέρκελ χαρακτηρίζεται ως «άγκυρα» ευρωπαϊκής σταθερότητας και τονίζεται ότι ο όποιος διάδοχός της είτε θα υιοθετήσει πιο σκληρή στάση είτε δεν θα έχει το «βάρος» να συνεχίσει τη ρεαλιστική πολιτική της Μέρκελ.

Η επιλογή Σόιμπλε, σύμφωνα με την Deutsche Bank, θα έχει τρεις βασικές επιπτώσεις:

  • Ο Σόιμπλε πιθανότατα θα υιοθετήσει σκληρότερη στάση στην περίπτωση της Eλλάδας, αποκλείοντας ξεκάθαρα την ελάφρυνση χρέους και ενδεχομένως, ασκώντας πιέσεις στην ΕΚΤ ώστε να μην αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει ότι θα συνδέσει την δεύτερη αξιολόγηση με υποσχέσεις τόσο για χρέος όσο και για το QE, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές ενδέχεται να οδηγηθούν σε κλιμάκωση εντός του 2017.
  • Ο Σόιμπλε θα εμπλέξει τα «γεράκια» της ΕΚΤ, εντείνοντας τις πιέσεις προς το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας να ξεκινήσει το tapering.
  • Με την απουσία της Μέρκελ, ανεξαρτήτως του διαδόχου της, οι Ευρωπαίοι θα είναι λιγότερο ευέλικτοι στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρηση από την ΕΕ. Η πολιτική κληρονομιά της Μέρκελ συνάδει με τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για ένα «ήπιο Brexit», κάτι που δεν αναμένεται να συνεχιστεί σε περίπτωση αποχώρησής της από την κεντρική πολιτική σκηνή, σημειώνει η τράπεζα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.