AUTO - MOTO

Driven : Dacia Duster 1.5 dCi 4x4

Το Dacia Duster εμφανίστηκε το 2010 και τουλάχιστον στην Ελλάδα αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ρουμάνικης φίρμας με το γαλλικό DNA. Στο πέρασμα βεβαίως των ετών η φίρμα προχώρησε σε κάποιες επεμβάσεις και αναβαθμίσεις που σα στόχο έχουν τη βελτίωση του μοντέλου και βεβαίως την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του.

Στον εξωτερικό τομέα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές ωστόσο στο εσωτερικό έχουμε αρκετές διαφοροποιήσεις. Το ταμπλό έχει αποκτήσει λεπτομέρειες χρωμίου, οι διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων έχουν μετακομίσει στις πόρτες, οι καθρέπτες είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι ενώ υπάρχουν περισσότεροι αποθηκευτικοί χώροι.

dacia-duster-2016_driven-4x4-diesel-1

Πλουσιότερος είναι και ο εξοπλισμός στο Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 ο οποίος πλέον μεταξύ άλλων προσφέρει το σύστημα πολυμέσων MEDIA NAV με οθόνη αφής των 7", GPS, λειτουργία Βluetooth και θύρα USB. Επιπρόσθετα θα βρείτε πίσω αισθητήρες στάθμευσης και cruise control. Μία ακόμα βεβαίως αλλαγή που ωστόσο δε φαίνεται είναι ο κινητήρας του SUV. Ο γνωστός 1.5 dCi καλύπτει πλέον τις προδιαγραφές ρύπων Euro6 έχοντας μάλιστα κερδίσει 2kg.m ροπής φτάνοντας αισίως τα 26.4kg.m. Τα τελευταία εμφανίζονται μόλις από τις 1750rpm, χαρακτηριστικό που χαρίζει εξαιρετικό έλεγχο στον οδηγό μέσω του γκαζιού στις εκτός δρόμου διαδρομές. Η ποιότητα λειτουργίας του είναι στο μέσο όρο, καθώς μπορεί να μην έχει ιδιαίτερους κραδασμούς αλλά ο θόρυβος του γίνεται αισθητός όταν οι στροφές ξεπερνούν τις 2700rpm.

dacia-duster-2016_driven-4x4-diesel-5

Εκτός των προαναφερθέντων το Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 συνεχίζει να κάνει αυτό για το οποίο σε προϊδεάζει εκτός δρόμου. Πάει παντού και με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από κάθε άλλο σύγχρονο 4κίνητο SUV. Και αν θέλετε το κάτι παραπάνω, τότε μία αλλαγή των ελαστικών του (σε off road), θα σας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η γωνία προσέγγισης είναι 30ο, η γωνία διαφυγής 36ο και η γωνία ράμπας 23ο. Όσον αφορά την απόσταση από το έδαφος αυτή είναι στα 210mm.

dacia-duster-2016_driven-4x4-diesel-8
Η 4κίνηση προέρχεται από τη Nissan, κάτι που ισχύει και για τον περιστροφικό διακόπτη μέσω της οποίας ελέγχεται. Έτσι, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε κίνηση αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς, σε αυτόματη λειτουργία (μεταδίδεται η ροπή σε εμπρός και πίσω άξονα αναλόγως συνθηκών πρόσφυσης) και σε κλείδωμα 4κίνησης 50:50 εμπρός-πίσω (μέχρι τα 50 km/h). Στην αυτόματη λειτουργία η εμπλοκή της 4κίνησης δεν είναι ιδιαιτέρως γρήγορη και καλό θα είναι να έχει επιλεγεί το κλείδωμα της, σε περίπτωση που οι ανάγκες το απαιτούν.

Αφήνοντας όμως τα βουνά και μπαίνοντας στον… ίσιο δρόμο ακόμη μία ευχάριστη έκπληξη σε περιμένει. Αυτή είναι το στήσιμο του Dacia Duster 1.5 dCi 4x4. Το ρουμάνικο μοντέλο κρατάει καλά και η ανάρτηση - πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω στην έκδοση 4x4 - δεν επιτρέπει έντονες κλίσεις στο αμάξωμα. Μόνο σε απότομες διορθώσεις πορείας ο οδηγός θα νιώσει έλλειψη αμεσότητας στις εντολές του. Πάντως για αυτοκίνητο με τέτοιες εκτός δρόμου ικανότητες το Duster δεν σε αφήνει παραπονεμένο από τη συμπεριφορά του στην άσφαλτο. Το τιμόνι είναι ελαφρύ σχετικά και με καλή απόκριση χωρίς πάντως να πληροφορεί τον οδηγό. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι χειροκίνητο εξάρι και το κούμπωμά του θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο. Όσον αφορά τις επιδόσεις του Dacia Duster 1.5 dCi 4x4, μην περιμένετε πολλά πράγματα. Τα 168km/h τελικής ταχύτητας και τα 12.4sec για τα 0-100km/h τα λένε όλα. Όσον αφορά την κατανάλωσή του, σε μεικτές συνθήκες (που σημαίνει και εκτός δρόμου διαδρομές) θα πρέπει να περιμένετε μία μέση τιμή της τάξης του 6-8lt/100 km.

dacia-duster-2016_driven-4x4-diesel_top

Aν είστε σε αναζήτηση αγοράς ενός 4x4 που δε θα το λυπάστε και θα θέλετε να το ταλαιπωρήσετε και να το λασπώσετε τότε το Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 είναι αν μη τι άλλο ένα αυτοκίνητο το οποίο πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας ειδικά στην εποχή που διανύουμε. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα σε οδική συμπεριφορά και έχετε να κερδίσετε πολλά περισσότερα εκτός δρόμου.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Dacia Duster 1.5 dCi 4x4
Κυβισμός : 1461cc
Ισχύς : 110ps/4000rpm
Ροπή : 26.4kg.m/1750rpm
Βάρος : 1320kg
Εκπομπές CO2 : 123gr/km
Επιτάχυνση 0-100km : 12.4sec
Τελική Ταχύτητα : 168km/h
Κατανάλωση (μέση) : 4.7lt/100km
Διαστάσεις : 4315x1822x1695mm
Τιμές & Εξοπλισμός Dacia Duster 1.5 dCi 4x4

Πηγή : www.highoctane.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.