ΕΛΛΑΔΑ

Σε ηλικία 104 ετών

Έφυγε πλήρης ημερών ο πρόεδρος της δίκης του Πολυτεχνείου Ιωάννης Κουσουλός (βίντεο)

Είναι από τα παράξενα της ζωής. Παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών σε ηλικία 104 χρόνων, ο άνθρωπος που δίκασε και καταδίκασε τους σφαγείς της εξέγερσης (17 Νοέμβρη 1973) του Πολυτεχνείου.
kousoulos

Ο δικαστής Ιωάννης Κουσουλός, που γεννήθηκε στον Πύργο Κορινθίας, ήταν ο Πρόεδρος στη δίκη του Πολυτεχνείου και κατά κοινή ομολογία διηύθυνε με άριστο τρόπο τη διαδικασία, αποκάλυψε, μαζί με τον εισαγγελέα Νικόλαο Γανώση και τους άλλους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, την αλήθεια και οι ποινές που επεβλήθησαν στους πρωταιτίους ικανοποίησαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η δίκη άρχισε στις 9 το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1975, σε αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού για λόγους ασφαλείας. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο εφέτης Ιωάννης Κουσουλός και εισαγγελέας της έδρας ο Νικόλαος Γανώσης. Κατηγορούμενοι για 24 φόνους και σωρεία άλλων εγκλημάτων, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, 33 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολιτικοί. Ένας από τους κατηγορουμένους, ο πρώην έφεδρος αξιωματικός Ηλίας Τσιαπούρας φυγοδικούσε. Στις τελευταίες σειρές των εδωλίων κάθονταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης για ηθική αυτουργία στις δολοφονίες. 82 δικηγόροι παρέστησαν στη δίκη, είτε ως συνήγοροι υπεράσπισης (Γ. Αλφαντάκης, Α. Ανδρεουλάκος, Ι. Καζάκος κ.ά.), είτε ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής (Α. Λυκουρέζος, Ν. Κωνσταντόπουλος, Φ. Κουβέλης, Σπ. Φυτράκης, Ευ. Γιαννόπουλος κ.ά.). Η ακροαματική διαδικασία κράτησε δυόμιση μήνες και από την αίθουσα παρέλασαν 237 μάρτυρες κατηγορίας και 47 υπεράσπισης. Η απόφαση εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975. 20 από τους κατηγορουμένους καταδικάσθηκαν από ποινές φυλάκισης ως ισόβια κάθειρξη και 12 αθωώθηκαν. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης και ο Νικόλαος Ντερτιλής καταδικάσθησαν σε ισόβια, ενώ ο αρχηγός των Απριλιανών, Γεώργιος Παπαδόπουλος, καταδικάσθηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Η μηχανή του χρόνου" ο Πρόεδρος της δίκης του Πολυτεχνείου Ιωάννης Κουσουλός είχε αποκαλύψει πως ήταν αρκετές οι στιγμές που στη διάρκεια της δίκης είχε δακρύσει ιδίως από τις αφηγήσεις των ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί τα παιδιά τους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.