ΚΟΣΜΟΣ

«Επικείμενη συμφωνία»

Εφημερίδα δημοσίευσε χάρτη για το Κυπριακό

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφα Ακιντζί η εφημερίδα «Πολίτης» κάνει λόγο για επικείμενη συμφωνία στις και μάλιστα δημοσιεύει και σχετικό χάρτη.

Ειδικά για το εδαφικό, αναφέρει ο «Πολίτης», «μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%)».
Πάντως ο Μουσταφά Ακιντζί έχει κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι θα ήθελε ο τελικός χάρτης του εδαφικού να βγει μέσα από την διάσκεψη, έτσι που την ευθύνη να αναλάβει η Τουρκία. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αντιδράσεις, εκείνων  στην κοινότητά του, που υποχρεωτικά θα μετακινηθούν, και θα είναι πιο εύκολη η έγκριση της λύσης στο δημοψήφισμα. Ο κ. Αναστασιάδης  δεν αναμένεται να φέρει ένσταση σε αυτό, εφόσον όμως είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ρυθμιστεί το εδαφικό.


Ο χάρτης που δημοσίευσε η εφημερίδα Πολίτης

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν
Μετά από διακοπή μιας εβδομάδας επαναλαμβάνονται από την Κυριακή στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στην πρωινή συνάντηση των δυο ηγετών συμμετείχαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, η Ειδική Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού.

Στη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου έγινε ουσιαστική συζήτηση επί ενός ενοποιημένου εγγράφου με τις θέσεις των δύο πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού.

Γύρω στις 13:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί που είχε ξεκινήσει στις 9 το πρωί, παρουσία των εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και μελών των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

Στις 18:30 τοπική ώρα στο Μοντ Πελεράν (19:30 ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με την ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα που συμμετέχει στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος) είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει δείπνο εργασίας των δυο ηγετών,  παρουσία όσων συμμετείχαν στην πρωινή συνάντησή τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.