ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το σοκ

EKT: Ψυχραιμία συνιστά ο Πέτερ Πρατ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve μπορούν να ανταποκριθούν στο όποιο οικονομικό σοκ προκύψει από την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Μπόστιαν Γιάζμπετς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
ekt

«Πιστεύω ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα και η ΕΚΤ είναι σε θέση να ανταποκριθούν κατάλληλα στα όποια πιθανά σοκ μετά τις αμερικανικές εκλογές», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας ερωτηθείς για το πώς οι εκλογές θα επηρεάσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι πιο ήρεμη από τις αγορές δήλωσε, μετά την αστάθεια που επικράτησε έπειτα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Πέτερ Πρατ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Πρατ, πριν από την εκφώνηση ομιλίας του για τη νομισματική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να αντιδράσει κανείς στη νίκη του Τραμπ.

«Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να κοιτάμε πέρα από την αστάθεια των πρώτων ημερών, άρα πρέπει να είμαστε λίγο υπομονετικοί και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Όλες οι ανακοινώσεις για τη νομισματική πολιτική δεν θα αλλάξουν ως αποτέλεσμα αυτού. Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι, πιο ήρεμοι από τις αγορές» σημείωσε.

Κατά την ομιλία του, ο Πράετ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να διατηρήσει το «πολύ σημαντικό μέγεθος της νομισματικής της στήριξης» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει στις αγορές σε περίπτωση ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μετά την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που προκάλεσαν αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να παρέμβουμε σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε ο Νοβότνι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς να γνωρίζει κανείς το τι θα συμβεί. «Το πώς ακριβώς θα μοιάζει όλο αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε».

Ο κόσμος εισήλθε σε μια φάση "μεγάλης αβεβαιότητας" μετά την εκλογή του Τραμπ, εκτίμησε ο Νοβότνι. "Δεν είναι μια καλή ημέρα για την παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.