Neo

Εμπλοκή Τσίπρα στο Κυπριακό εάν και εφόσον…

Την ώρα που οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό βρίσκονται σε πολύ ευαίσθητη και λεπτή φάση, έπειτα από το «ναυάγιο» τα ξημερώματα μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί για το εδαφικό στο Μοντ Πελερέν, το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να εμπλακεί ενεργά στην διαπραγμάτευση, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου Λευκωσία και Αθήνα να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται ο πρωθυπουργός και με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συνομίλησαν και το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα, χθες, όπως πληροφορείται ο Neo, υπήρξαν συντονισμένες επαφές μεταξύ Αθήνας-Λευκωσίας-Άγκυρας με στόχο να αναλάβει πρωτοβουλία η ελληνική και η τουρκική πλευρά για να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές από την Άγκυρα έλεγαν χθες το βράδυ ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν θα αποφασίσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την τελική μορφή της λύσης του κυπριακού προβλήματος», προσθέτοντας μάλιστα ότι η λύση αυτή είναι «ζήτημα εβδομάδων».

Πάντως, οι «ζυμώσεις» για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν προέκυψαν μετά από ένα παρασκηνιακό, αλλά ηχηρό «όχι» της Αθήνας: η κυβέρνηση, κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αρνείτο να συμμετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη για το εδαφικό, κάτι που επιθυμούσε διακαώς η τουρκοκυπριακή πλευρά. «Αν η Ελλάδα και η Τουρκία συμφωνήσουν για όσα κομμάτια της συμφωνίας τις αφορούν, όπως οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, τότε θα δούμε το θέμα της πολυμερούς», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η Αθήνα προς την Άγκυρα και αυτό ακριβώς φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας το περασμένο Σάββατο και στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ως εκ τούτου, την ώρα που οι συζητήσεις στο εδαφικό έχουν «κολλήσει», όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να «ξεκολλήσουν» και οι συζητήσεις για εγγυήσεις-ασφάλεια, όπου η μεν ελληνική πλευρά ζητεί να καταργηθεί η αναχρονιστική κατάσταση με την παραμονή στρατευμάτων στην Κύπρο και η λογική των «εγγυητριών χωρών», ενώ η Άγκυρα δεν έχει ανοίξει πραγματικά τα χαρτιά της.

Συν τοις άλλοις, Ελλάδα και Κύπρος επιμένουν στον όρο «πολυμερής», όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά μιλάει για «πενταμερή» διάσκεψη (Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, τουρκοκυπριακή πλευρά, Τουρκία, Βρετανία). Αυτό διότι Λευκωσία και Αθήνα θέλουν να «ανοίξουν» την βεντάλια της συζήτησης και να συμμετάσχουν στην διάσκεψη κι άλλες χώρες –όπως, π.χ., τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο το ναυάγιο που κατεγράφη τα ξημερώματα στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας επί του εδαφικού, οι «ζυμώσεις» μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας προς το παρόν «παγώνουν». Ωστόσο, στις έως τώρα συζητήσεις φάνηκε ότι Τσίπρας-Αναστασιάδης συνεργάζονται αρμονικά και συντονίζουν τις κινήσεις τους με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι ο άξονας Λευκωσίας-Αθήνας παραμένει ισχυρός και… αποτελεσματικός. Η συνέχεια επί της οθόνης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.