ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιταχύνονται οι εξελίξεις, ποια πρόσωπα εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Ένα βήμα πριν τον ανασχηματισμό

Ως θέμα 24ώρων εμφανίζεται και πάλι ο ανασχηματισμός, καθώς μετά τη διαρροή των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων από το ΣτΕ ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας έχει επαφές με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σχεδιάζοντας την αναδόμηση του σχήματος.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός διατηρεί το δικαίωμα του αιφνιδιασμού και οι συνεργάτες του επιμένουν ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν είναι προτεραιότητά του αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η διαρροή των προεδρικών διαταγμάτων από το ΣτΕ προκάλεσε νέα δεδομένα, αφού πλέον αρκετοί υπουργοί γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι «χάνουν» αρμοδιότητες και πως τα χαρτοφυλάκιά τους αλλάζουν ρόλο και μορφή. Ως εκ τούτου, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πως δεν είναι εύκολο να φτάσει η κυβέρνηση στις 14 Νοεμβρίου, οπότε θα επανέλθουν στο Χίλτον οι εκπρόσωποι των δανειστών, καθώς στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διαπραγματευθούν με τους τεχνοκράτες… υπουργοί υπό προθεσμία.

Αναδόμηση

Συν τοις άλλοις, με τα σχέδια για αποσχίσεις και συνενώσεις υπουργείων που βγήκαν στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση χάνει… τον μισό αιφνιδιασμό: αυτό διότι, μπορεί να μην ξέρουμε ακόμη τα νέα πρόσωπα, ωστόσο ξέρουμε grosso modo τη δομή της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε εκ των προτέρων στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης δείχνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να μην χαθεί ούτε μία μέρα μετά τις κυβερνητικές αλλαγές, αφού εκκρεμεί η μάχη της δεύτερης αξιολόγησης. Για τον λόγο αυτό, ήθελε οι αλλαγές να έχουν περάσει από τον έλεγχο νομιμότητας του ΣτΕ ώστε τα προεδρικά διατάγματα να προωθηθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Πρόσωπα και αλλαγές

Πάντως, παρά την διαρροή των σχεδίων του, τα προβλήματα για τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουν πολλά και σε επίπεδο προσώπων. Αμετακίνητο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος
Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Στη θέση του αναμένεται να παραμείνει και ο Πάνος Καμμένος, όπως επίσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Ταυτόχρονα, «καραμπόλες» θα προκύψουν με την απόσχιση «κομματιών» από το υπουργείο Εσωτερικών, αφού αυτό θα «χάσει» την Μεταναστευτική Πολιτική και τον έλεγχο του Δημοσίου. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, όπως όλα δείχνουν, θα
αναβαθμιστεί σε υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναλαμβάνοντας το νέο υπουργείο, ενώ την Μεταναστευτική Πολιτική θα αναλάβει είτε ο Γιάννης Μουζάλας (αν το επιθυμεί) είτε, σε διαφορετική περίπτωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Ερώτημα παραμένει η «τύχη» του Παναγιώτη Κουρουμπλή, αφού ο υπουργός Εσωτερικών έχει πολλάκις ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι είναι ο πλέον «ΠΑΣΟΚογενής» υπουργός, η «έξωσή» του από το κυβερνητικό σχήμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επίσης, μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα παραμείνει εντός της κυβέρνησης ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού το υπουργείο του θα «χάσει» την Ενέργεια, που θα αυτονομηθεί και θα μετεξελιχθεί σε αυτόνομο «υπουργείο Ενέργειας».

Δεδομένη θεωρείται η αναβάθμιση του σημερινού υφυπουργού αρμόδιου για το ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, αφού είναι πανθομολογούμενη η καλή επίδοσή του στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, ενώ φαίνεται πως παραμένει επικεφαλής του
νέου υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Γιώργος Σταθάκης –παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός.

Σε κεντρικό υπουργείο αναμένεται να βρεθεί η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αν μετακινηθεί από την θέση της για να αντικατασταθεί από το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Βεβαίως, η συγκεκριμένη «καραμπόλα» δεν είναι εύκολη, καθώς η κ. Γεροβασίλη θα κατευθυνθεί είτε στο υπουργείο Υγείας, είτε στο Εσωτερικών. Όμως, στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός θα πρέπει να «θυσιάσει» τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, κάτι που φαίνεται μάλλον απίθανο –και αυτό ισχύει και για τον αναπληρωτή του, Παύλο Πολάκη. Στο Εσωτερικών, όμως, είναι επίσης δύσκολο να αντικατασταθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μία λύση που εξετάζεται στο Μαξίμου είναι ο διαχωρισμός του Εσωτερικών και του Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου η μεν κ. Γεροβασίλη να αναλάβει υπουργός Εσωτερικών ο δε Παναγιώτης Κουρουμπλής να αναλάβει υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ταυτόχρονα, ως προς την διεύρυνση, τα ονόματα του ιδρυτή της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη και της πρώην υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου συνεχίζουν να «παίζουν». Για τον Φώτη Κουβέλη οι πληροφορίες τον παρουσιάζουν να βρίσκεται μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ για την κ. Ξενογιαννακοπούλου θεωρείται ότι μία θέση αναπληρώτριας υπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών θα της ταίριαζε. Ως εκ τούτων, αβέβαιο είναι το μέλλον του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι πως, όποιος κι αν αναλάβει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο
αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα έχει διακριτό ρόλο και αρμοδιότητες, όπως συμβαίνει έως σήμερα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Όσους ανασχηματισμούς και αν σοφιστεί ο πρωθυπουργός της ρεμούλαςτης ψευτιάς και της ανικανότητας ενα ανίκανο, ψευτικο και και με κουκουλώματα και κολοτούμπες σχήμα θα καταφέρει.
    Έτσι που να μας θυμίζει πως ειναι ελάχιστες οι ημέρες και τα καταστροφικά τους έργα !
    Οταν οι διορισμοί και οι αναθέσεις δεν γίνονται με αξιοκρατία . Αλλά πως ναειςβάλουν σε εκλογικά χωράφια ,ειναι επόμενο να Διμηουργούνται φαυλότητες .
    Φαντάζεσθε ενα σχήμα με Φώτη Κουβέλη και Ξενογιαννακοπουλου;
    Γιατί οχι παλι και τον Χαικάλη ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.