ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά από χρόνια ισχυρής αύξησης

Ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο των κόκκινων δανείων

Ισχυρά σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας και αχτίδες αισιοδοξίας ότι το χειρότερα βρίσκονται πίσω δημιουργούν τα αποτελέσματα των τραπεζών στο εννεάμηνο ειδικά σε ότι αφορά την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου μετά από πολλά χρόνια αδιάκοπης ανόδου τα «κόκκινα» δάνεια φαίνεται ότι μπαίνουν σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Αναλυτικότερα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς μειώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 38,8% από 39,2% στο τέλος Ιουνίου. Η ετήσια συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε τα 2,2 δισ. ευρώ με το συνολικό υπόλοιπό τους να περιορίζεται στα 25,3 δισ. ευρώ. Ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων ήταν αρνητικός για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα -335 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο από -189 εκατ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 παρέμεινε αμετάβλητος στο 52%, ωστόσο το υπόλοιπό τους σε ετήσια βάση εμφανίζει μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την Eurobank για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν αρνητικά, ενώ τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 70% σε τριμηνιαία βάση. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 28 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο από -16 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο, +42 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και +235 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 34,8% από 34,7% που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις ενισχύθηκε στο 65,5% από 65,0% στο τέλος Ιουνίου. Οι προβλέψεις για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο στα 191 εκατ. ευρώ έναντι 222 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο (-14,1%).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.