ΕΛΛΑΔΑ

«Θα θίξουμε τα συμφέροντα αρκετών»

Επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης της Λωζάνης θέλει ο Ερντογάν

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Αυτό πια θα το έχουν αντιληφθεί ακόμη και οι... πέτρες στο υπουργείο ελληνικό Εξωτερικών μετά τις ξεκάθαρες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης επισημοποιώντας ότι η Άγκυρα θέλει να επαναχαράξει τα σύνορά της με προφανή σκοπό να μεγαλώσει την επικράτειά της σε βάρος των γειτονικών της χωρών...
erdogan

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι το τελευταίο κράτος που ιδρύσαμε με ό,τι μας απέμεινε μετά από όλες τις αυτοθυσίες που θα μπορούσαμε να κάνουμε... Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο κράτος, ας μην ξεγελιόμαστε. Είμαστε κληρονόμοι ενός έθνους που είδε τα εδάφη του να φτάνουν τα 22 εκατ. χιλιόμετρα» είπε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας σε διάσκεψη της Αστυνομικής Ακαδημίας για το «Πνεύμα της νέας ασφάλειας της Τουρκίας».

Και συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Λίγο πριν την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας κατείχαμε εδάφη 3 εκατ.χιλιομέτρων. Μειώθηκαν, μειώθηκαν, μειώθηκαν και έφτασαν στα 780.000 χιλιόμετρα. Ορισμένοι ενοχλούνται όταν αναφέρομαι στη Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί ενοχλείστε; Δυστυχώς, στη Λωζάνη από αυτά τα 3 εκατ. χιλιόμετρα, κάποια μέρη «φαγώθηκαν» και έμειναν 780.000 χιλιόμετρα».

«Μας πήραν τα μέρη που ήταν μπροστά στη μύτη μας και περηφανεύονται γι' αυτό. Και λένε ότι από αυτή τη Συνθήκη, αυτή τη συμφωνία, βγήκαμε με επιτυχία! Πώς γίνεται να δίνεις αυτό που έχεις στα χέρια σου και ακόμη να λες ότι πετύχαμε;» επισήμανε ο κ. Ερντογάν κατηγορώντας το κεμαλικό καθεστώς που συνομολόγησε τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 ότι απέτυχε και συναίνεσε στη συρρίκνωση της τουρκικής επικράτειας παραχωρώντας εδάφη τα οποία -σύμφωνα με την αναθεωρητική λογική του προέδρου της Τουρκίας- ανήκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία...

«Και βέβαια χαιρετίζουμε με εκτίμηση όλες τις επιτυχίες της Λωζάνης, αλλά η Λωζάνη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιερό κείμενο. Και βέβαια θα το συζητήσουμε! Βαδίζοντας προς το 2023 (σσ όταν θα έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης που διαμόρφωσε τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας αλλά και της Ελλάδας) έχουμε επίγνωση ότι θα θίξουμε τα συμφέροντα αρκετών. Αλλά και πάλι θα το πράξουμε!» τόνισε ο κ. Ερντογάν θέτοντας ξεκάθαρα τον στόχο της Άγκυρας για αλλαγή συνόρων με προσάρτηση νέων εδαφών στην τουρκική επικράτεια!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.