ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στον «νόμο Παππά» η κυβέρνηση

ΕΣΡ: Το αδιέξοδο ήρθη, οι πληγές μένουν

maximou

Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου η επιτυχής έκβασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, καθώς από τη μία η κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει μετά την απόφαση του ΣτΕ κατά του «νόμου Παππά», από την άλλη αναγκάστηκε να προβεί σε πολλές και σοβαρές υποχωρήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτηση συναίνεση. Τώρα επί τάπητος τίθενται τα επόμενα βήματα για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, καθώς οι απαιτήσεις του Μαξίμου από το ΕΣΡ είναι πολλές και… σοβαρές.

Βεβαίως, η κυρίαρχη αντίδραση της κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση, αφού χθες, χάρη στους χειρισμούς του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, βγήκε «λευκός καπνός» για το ΕΣΡ. Αυτή η επιτυχία προφανώς και δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα για την κυβέρνηση, αφού το Μαξίμου επιτέλους απεμπλέκεται από το αδιέξοδο στο οποίο είχε παγιδευθεί μετά την απόφανση του ΣτΕ περί την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά.

 

Υποχωρήσεις και πληγές

Ωστόσο, το… τίμημα που εκλήθη να πληρώσει η κυβέρνηση για να αρθεί το αδιέξοδο δεν ήταν μικρό: μπορεί, βεβαίως, το Μαξίμου να πέτυχε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ χωρίς να ικανοποιηθεί η κύρια απαίτηση της ΝΔ, δηλαδή η κατάργηση του «νόμου Παππά», ωστόσο επί της ουσίας οι υποχωρήσεις που έχουν γίνει είναι αρκετά σοβαρές –τέτοιες, που αλλοιώνουν σοβαρές προβλέψεις του νόμου. Καταρχάς, η κυβέρνηση «χάνει» τον αριθμό των αδειών, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, «εγγυήθηκε» χθες ότι το νέο ΕΣΡ θα συζητήσει για «προφανώς μεγαλύτερο» αριθμό αδειών. Παράλληλα, το ίδιο υπονόησε και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος εξάλλου δεσμεύθηκε ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών «θα είναι προϊόν συναίνεσης».

Συν τοις άλλοις, υποχωρήσεις υπήρξαν και ως προς τα πρόσωπα, αφού στο Μαξίμου, αλλά και στο προεδρείο της Βουλής, αποφάσισαν να κάνουν δεκτή την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον δικαστικό Αθανάσιο Κουτρομάνο, προκειμένου να μην βρει η ΝΔ άλλη δικαιολογία για να οδηγήσει σε νέο ναυάγιο την Διάσκεψη των Προέδρων. Έτσι, παρά την ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσμα, είναι προφανές ότι… δεν είναι πολύ συνηθισμένο να περνάει η άποψη της αντιπολίτευσης και να αναλαμβάνει πρόεδρος μίας Ανεξάρτητης Αρχής κάποιος που δεν έχει προταθεί από την κυβέρνηση!

 

Επόμενα βήματα

Πάντως, παρά τις σοβαρές υποχωρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, αυτό που κρατούν κυβερνητικές πηγές είναι ότι το ΕΣΡ έχει ήδη συστηθεί και, άρα, μπορεί να αρχίσει την δουλειά του. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «χάθηκαν μερικές μάχες, αλλά όχι ο πόλεμος». Σε ό,τι αφορά στις χαμένες μάχες, σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται οι υποχωρήσεις στο βωμό της συναίνεσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ και, κυρίως, η απόφαση του ΣτΕ που έφερε τα πάνω-κάτω στην ατζέντα της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής.

Στο πλαίσιο αυτό, συνομιλητές του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η μάχη για το τηλεοπτικό τοπίο μπορεί να κερδηθεί, με την παρουσία του ΕΣΡ που διασφαλίζει και την προκαταβολική συναίνεση του ΣτΕ για οτιδήποτε συμβεί εφεξής.
Ήδη από χθες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, άφησαν να εννοηθεί ότι το ΕΣΡ πρέπει τάχιστα να αναλάβει καθήκοντα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης του τηλεοπτικού τοπίου στην νομιμότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω: προανήγγειλε, δηλαδή, ότι αυτό που θα ζητηθεί από την νέα Ανεξάρτητη Αρχή θα είναι να διεξαγάγει τηλεοπτικό διαγωνισμό εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του «νόμου Παππά»!

«Η συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παραθεσμικής και ασύδοτης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, για να προσθέσει: «Ακόμη και η ΝΔ μετά την γενική κατακραυγή – η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης – αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα.  Έπραξε, έστω και τώρα,  αυτό που όφειλε να έχει πράξει από την πρώτη στιγμή τηρώντας τη συνταγματική της υποχρέωση».

Και αμέσως μετά, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΡ, μπήκε στο… ψητό, προαναγγέλλοντας τι θα ζητήσει η κυβέρνηση από τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής. «Αναλαμβάνει τώρα ένα βαρύ καθήκον: Να διεξαγάγει και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες εφαρμόζοντας το νόμο 4339/2015», είπε χαρακτηριστικά για το ΕΣΡ, προσθέτοντας ότι «η στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων σε αυτό το δύσκολο έργο είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα αξίζει επιτέλους να βγει από τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων και να περάσει στην εποχή της διαφάνειας και της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας».

Τούτων δοθέντων, μένει να φανεί πώς θα προχωρήσει το ΕΣΡ όταν συγκληθεί σε σώμα, αν θα δεχθεί να διεξαγάγει διαγωνισμό υπό τις «οδηγίες» της κυβέρνησης, αλλά και πώς θα αντιδράσει η αντιπολίτευση και οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πληροφορείται το matrix24.gr, το πιθανότερο είναι ότι τα μέλη του ΕΣΡ θα ζητήσουν… υπομονή λίγων εβδομάδων, για δύο λόγους: πρώτον, για να ενημερωθούν και επισήμως σχετικά με όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο τηλεοπτικό τοπίο. Και, δεύτερον, για να δημοσιοποιηθεί πρώτα το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, με την ελπίδα ότι αυτή θα «ξεκαθαρίζει» ποιες αρμοδιότητες αφορούν το ΕΣΡ και ποια κομμάτια της δικαιοδοσίας της ως προς το τηλεοπτικό τοπίο διατηρεί η κυβέρνηση…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.