ΕΛΛΑΔΑ

Εφ.Συν - Τα Νέα

«Για δουλειές της Μότορ Οϊλ ο Αρτεμίου στο Καράκας»

Ο Κύπριος δικηγόρος Άρτεμης Αρτεμίου και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μίλησαν χθες για το ταξίδι τους στο Καράκας το καλοκαίρι του 2013.
artemiou

Ο κ. Αρτεμίου, με δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο, που έβγαλε και το θέμα, σημείωσε ότι σκοπός του ταξιδιού του ήταν «για να πουλήσουμε προϊόντα», όπως για παράδειγμα φασόλια, αντσούγιες, ελιές, λάδι και γενικά προϊόντα μακράς διαρκείας.

Ο κ. Παππάς επιβεβαίωσε το ταξίδι και όπως είπε στον Real και στο «Ε», κάνοντας λόγο για «διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνον τον καιρό».

Εκείνο που δεν λένε όμως ο κ. Αρτεμίου και ο κ. Παππάς και το αποκαλύπτει σήμερα με πρωτοσέλιδό της η Εφ.ΣΥΝ και ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ, είναι ότι σε αντάλλαγμα για τα τρόφιμα η Ελλάδα θα έπαιρνε πετρέλαιο από το κρατικό πρόγραμμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής «πετρέλαιο αντί για τρόφιμα» και από τα τεράστια αποθέματα της Βενεζουέλας βορείως του ποταμού Ορινόκο. Άλλωστε ο Μαδούρο «καιγόταν» στην κυριολεξία αφού τα οικονομικά προβλήματα είχαν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και οι ελλείψεις στα ράφια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και πριν πεθάνει ο Ούγκο Τσάβες.

Για το σκοπό αυτό το γραφείο του τότε προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα ήρθε σε επαφή με τη Μότορ Οϊλ η οποία διαθέτει και το μόνο καθετοποιημένο διυλιστήριο καυσίμων. Μάλιστα, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, αποφασίστηκε η μεταφορά να γίνει από μικροεφοπλιστές (κάτοχοι δύο - τριών καραβιών) για να μη δίνουν στόχο λόγω της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα του Ν. Μαδούρο που διαδέχθηκε τον Ούγκο Τσάβες ο οποίος απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2013 (στην κηδεία του είχε παραστεί ο Α. Τσίπρας).

Όταν είχαν ρυθμιστεί όλα τα παραπάνω έγινε και το επίμαχο ταξίδι στο Καράκας. Ο κ. Αρτεμίου βρέθηκε στην αποστολή εκπροσωπώντας τη Μότορ Οϊλ. Μαζί ήταν ο Ν. Παππάς, ο κ. Ήσυχος (Με άριστες σχέσεις με τα αριστερά κινήματα στη Λατινική Αμερική και σήμερα στέλεχος της ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη), ένα ακόμη στέλεχος του Ομίλου πετρελαιοειδών και καμιά δεκαριά μικροεφοπλιστές.

Μάλιστα έγινε ένα ακόμη ταξίδι στο Καράκας το 2015 και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνησης αυτή τη φορά από τον ξάδελφο του πρωθυπουργού Γ. Τσίπρα. Το γιατί τελικά η ανταλλαγή τροφίμων με πετρέλαιο με τη Βενεζουέλα δεν έγινε πράξη το γνωρίζει η κυβέρνηση και οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Αν δηλαδή δεν τα βρήκαν στην τιμή της αντσούγιας, όπως λέει στον «Ε.Τ» ο κ. Αρτεμίου ή στο δρόμο προέκυψαν άλλα, προφανώς ανυπέρβλητα, προβλήματα. thetoc.gr

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 12:13 02/11/2016

  ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ανέτρεψαν οι ΣαμαροΒενιζέλοι τον Παπανδρέου και Δίκασαν τον Παπακωνσταντίνου ?

  Μααααααα. . . . .για τις ξαδέλφες . . .

  http://directnews.gr/greece/43446-skandalo-142-vouleutes-xarisan-prostima-disekatommurion-euro-se-vardinogiannh-kai-latsh.html

  Την τροπολογία με αρ. 1251/67 κατέθεσαν στις 7 Μαρτίου 2014 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκης

  «πρόκειται για πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις που, μόνο για τη Motor Oil και μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται ήδη στα 480 εκ. ευρώ (από 800 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελεγχθούν και οι άλλες χρονιές, το ποσό μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ)». Όπως μάλιστα σημείωναν τότε στελέχη οικονομικών υπηρεσιών, «αν πραγματοποιηθούν διευρυμένοι έλεγχοι που θα αφορούν τις λεγόμενες «τριγωνικές πωλήσεις» σε όλες τις αντίστοιχες εταιρείες, μπορεί να υπάρξουν για το ελληνικό δημόσιο έσοδα που αγγίζουν αστρονομικά ποσά, από 12 έως 15 δισ. ευρώ».

  Σύμφωνα μάλιστα με νέες πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές, η τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει «πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών». Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές -η πρώτη εταιρεία είναι η Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση όπου είναι συνέταιρος με το ελληνικό δημόσιο- «συγκεκριμένα σε αυτές, επιβλήθηκαν πρόστιμα, στη μία 660 εκατ. € και σε μία άλλη 220 εκατ. € για τη χρήση 2010, διότι μετά από έλεγχο βρέθηκε ότι οι εταιρείες αυτές καταχώρησαν στα έξοδά τους τιμολόγια και παραστατικά που εξέδωσαν offshore εταιρείες με έδρα τον Παναμά, κατόπιν τριγωνικών συναλλαγών, δηλαδή κατόπιν συναλλαγών που διενεργήθηκαν μεταξύ αυτής και του πραγματικού προμηθευτή της, που βρισκόταν στη Ρωσία, με έκδοση όμως τιμολογίων από offshore εταιρίες που εδρεύουν στον Παναμά και αλλού και όχι από τον πραγματικό προμηθευτή».

  Συγκεκριμένα, οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ επιδίωξαν να καταργήσουν το άρθρο 31, που ήταν ενταγμένο στο νόμο 3842/2010, καθώς και στην παράγραφο 12 του άρθρου 11 του ν. 4110/2013. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που γινόταν μέσω των υπεράκτιων εταιριών (offshore). Ο νόμος ξεκαθάριζε ότι δεν θα υπάρχει έκπτωση των δαπανών στις εταιρείες για αγορά πρώτων και βοηθητικών υλών, καθώς και λοιπών αγορών, όταν αυτές γίνονται με το σύστημα των τριγωνικών συναλλαγών, όταν δηλαδή άλλο πρόσωπο τιμολογεί και άλλο παραδίδει το εμπόρευμα. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι μεγάλες εφοπλιστικές, πετρελαϊκές και εισαγωγικές εταιρείες, που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των συναλλαγών τους μέσω τριγωνικών πωλήσεων, αναγκάζονταν να καταβάλουν φόρους στο ελληνικό δημόσιο και –στην περίπτωση που δεν το έπρατταν– οι Εφορίες μπορούσαν να τους επιβάλλουν πρόστιμα. Μάλιστα, τα πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί αφορούν εξόφθαλμες παραβάσεις των εταιρειών, οι οποίες αν και γνώριζαν τις απαγορεύσεις τους νόμου καταχωρούσαν τα έξοδα των offshore από τις τριγωνικές πωλήσεις, προκειμένου να εκπίπτουν του φόρου. Όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο: «Οι τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες δεν μπορούν, κατ” αμάχητο τεκμήριο, να θεωρηθούν εκπιπτόμενες φορολογικά».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.