ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο ζήτημα συζήτησης

Γιατί οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω;

Όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος Brexit έτσι και στις ΗΠΑ οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω, θεωρώντας έως την τελευταία ημέρα ότι η Χίλαρι Κλίντον έχει ένα άνετο προβάδισμα. Κόντρα στις προβλέψεις, ο Ντόλαντ Τραμπ επικράτησε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καταφέροντας ένα πλήγμα στην αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων και προκαλώντας αμφιβολία για τα μαθηματικά και στατιστικά τους μοντέλα αλλά και για τις υποθέσεις τους.

Σύμφωνα με το USA Today, επί πολλούς μήνες οι δημοσκοπήσεις έφερναν τη Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη θέση, το γεγονός ότι διαψεύσθηκαν υποδηλώνει ότι μπορεί να υποτίμησαν σημαντικά τον αριθμό των κρυφών ψηφοφόρων του Τραμπ - αυτούς που προσήλθαν στις κάλπες χθες αλλά δεν τους έπιασε το "ραντάρ" των δημοσκοπήσεων.

Μία από τις εξαιρέσεις ήταν η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια για λογαριασμό των Los Angeles Times, που έδινε σταθερά προβάδισμα στον Τραμπ τους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Arie Kapteyn επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, που διενεργεί τη δημοσκόπηση, είπε στο USA Today ότι κάποιοι ψηφοφόροι προφανώς δεν τόλμησαν να παραδεχθούν τηλεφωνικώς ότι θα στήριζαν τον Τραμπ, ενώ η δημοσκόπηση των LA Times/USC βασίστηκε σε διαδικτυακή έρευνα σε επιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων.

Επίσης ο Kapteyn ανέφερε ότι ορισμένοι δημοσκόποι μπορεί λανθασμένα να απέκλεισαν το ενδεχόμενο ότι θα προσέρχονταν στις κάλπες οι ψηφοφόροι που δεν εμφανίστηκαν στις εκλογές του 2012.

"Όμως οι άνθρωποι που δεν ψήφισαν την τελευταία φορά είναι πιο πιθανό να είναι οπαδοί του Τραμπ" είπε, συμπληρώνοντας ότι η δημοσκόπηση των LA Times/USC έδωσε περισσότερη βαρύτητα στο κατά πόσο οι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν. "Εάν εξαιρεθούν όσοι δεν ψήφισαν την προηγούμενη φορά, μπορεί να εξαιρεθούν πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ".

Ωστόσο ο Michael Traugott, καθηγητής στο Κέντρο Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δεν συμφωνεί ότι οι διαφορές μεταξύ των διαδικτυακών και των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων εξηγούν τη διαφορά στις προβλέψεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, λίγο πριν τα μεσάνυχτα η συνολική προσέλευση διαμορφώθηκε σχεδόν στα 130 εκατομμύρια ψηφοφόρους, από τα 135 εκατ. που αναμένονταν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες.

"Όμως η μικρότερη προσέλευση ήταν δυσανάλογη μεταξύ των Δημοκρατικών, κάτι που προφανώς έπληξε την Κλίντον" είπε. Επίσης αποδίδει μέρος της ήττας της υποψήφιας των Δημοκρατικών στην απόφαση της τελευταίας στιγμής του FBI να εξετάσει τα e-mails της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να επηρέασε κάποιους ψηφοφόρους χωρίς αυτό να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τον τελικό μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που παρακολουθεί το RealClearPolitics, η Κλίντον προηγούταν με 45,5% έναντι 42,2% του Τραμπ. Οι δημοσκοπήσεις που έδιναν σταθερά ένα άνετο προβάδισμα στην Κλίντον τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνουν τα εξής δίκτυα: Bloomberg Politics, CBS News, Fox News, Reuters/Ipsos, USA TODAY/Suffolk, Quinnipiac, Monmouth, Economist/YouGov και NBC News/SM.

Το CNNMoney, δίνει μια άλλη εξήγηση στο γιατί δημοσκοπήσεις, πολιτικοί και μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τη νίκη του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι αμερικανικό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο δεν αντιλαμβάνεται σε βάθος την οργή που επικρατεί στη χώρα.

"Πρόκειται για πανωλεθρία εφάμιλλη της 'νίκης του Dewey έναντι του Truman'" λέει ο Larry Sabato, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, αναφερόμενος στους περίφημους λανθασμένους τίτλους εφημερίδων μετά τις προεδρικές εκλογές του 1948.
"Τα μέσα ενημέρωσης είναι τόσο μα τόσο απομακρυσμένα από τη χώρα τους" λέει ο Alec MacGillis ένας βετεράνος πολιτικός δημοσιογράφος που γράφει στην ProPublica. "Το χάσμα έχει γίνει πολύ μεγάλο. Όλα τα μίντια βρίσκονται πλέον στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, εξαιτίας της παρακμής των τοπικών μέσων ενημέρωσης και το χάσμα ανάμεσα στην κατάσταση που επικρατεί σε αυτές τις πόλεις και την υπόλοιπη χώρα έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια".

Όπως σημειώνει το CNNMoney, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απέτυχαν με δραματικό τρόπο να αναγνωρίσουν το πόσο ισχυροί θα ήταν οι λευκοί υποστηρικτές του Τραμπ από τις αγροτικές περιοχές και υπερεκτίμησαν την προσέλευση των Ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανών που θα ψήφιζαν υπέρ της Κλίντον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.