ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το προσχέδιο της Κυριακής

Οι δανειστές "κόβουν και ράβουν" νέο κείμενο συμφωνίας

Ενα νέο κείμενο των δανειστών που θα δοθεί, ίσως και απόψε, στα χέρια της κυβέρνησης και το οποίο θα περιλαμβάνει την μέχρι σήμερα πρόοδο των συνομιλιών και τις εκατέρωθεν υποχωρήσεις , έπειτα από τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης, συγγράφουν οι δανειστές. Στόχος οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά σε συμφωνία.
daneistesaxiologisi

Είχε προηγηθεί, χθες Κυριακή, ένα προσχέδιο Staff level agreement που απέστειλε το κουαρτέτο των θεσμών προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει απόψε ή αύριο ακόμα μία συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών στη βάση του παραπάνω κειμένου, προκειμένου να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα εκκρεμή ζητήματα προς επίλυση για τις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν εξ' αποστάσεως (με e-mails).

Στο μεταξύ, ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη, υπήρξε κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Παραμένουν τα «αγκάθια» του δημοσιονομικού κενού για το 2018, το οποίο οι θεσμοί υπολογίζουν στα 600 εκατ. ευρώ, καθώς και των εργασιακών, καθώς το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Επιπλέον, οι δανειστές επιμένουν στην μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων έναντι των ατομικών ή επιχειρησιακών που ισχύουν σήμερα σε ποσοστό απασχολούμενων άνω του 90%, στον περιορισμό στις απολύσεις των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία, και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τις οποίες οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριξε σήμερα Δευτέρα ότι «θα περάσουμε τη β' αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά» και ότι πρωτίστως η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η Αθήνα επιδιώκει να ξεκαθαρίσει αν το ΔΝΤ θέλει να είναι μέσα στο πρόγραμμα ή εκτός και με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει, αλλά και ότι το Ταμείο πρέπει να μην θέτει ακραίους όρους. Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε το στόχο στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχουν τεθεί εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα ρύθμισης του χρέους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.