ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Οι δικαστές θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά για τα αναδρομικά

Νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων παρέχει διευκρινίσεις για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την αφαίρεση ποσού 25% από τα εισοδήματα των δικαστικών πριν την φορολόγησή τους με βάση τις αποφάσεις του Μισθοδικίου.
dikastiria

Ως γνωστόν το Μισθοδικίο με απόφασή του επέβαλε την ίδια φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων των δικαστικών με αυτήν των βουλευτών που δικαιούνται έκπτωση δαπανών 25%.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η αφαίρεση του 25% θα ισχύει για τη φορολόγηση του εισοδήματος τους όχι όμως και για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρεται στα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ' Ψηφίσματος, όπως ισχύουν και ορίζει ότι κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν αφαιρείται για τον υπολογισμό της ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να αφαιρεθεί ποσό 25% από το εισόδημα των τριών τελευταίων ετών θα πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες και να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση. Η αρχική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το θέμα αυτό προέβλεπε την αυτόματη επανακαθάριση των εισοδημάτων των δικαστών για την τελευταία τριετία προκειμένου να γίνει η αφαίρεση ποσού δαπανών 25%.

Διευκρινίζεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών, θα πρέπει να υποβληθούν στις Δ.Ο.Υ. χωρίς κυρώσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. stelios Lan 20:08 02/11/2016

    Και βέβαια να πληρώσουν, εμείς γιατί πληρώνουμε. Αν δείτε τα εκκαθαριστικά άλλο είναι το φορολογητέο εισόδημα και άλλο το εισόδημα για την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης, όπου υπολογίζεται ακόμη και η αφορολόγητη σύνταξη αναπήρων πολέμου.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.