ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ευρωβαρόμετρο

Οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι έχουν έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση

Έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκε σήμερα, αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες αμφιβάλουν για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης των μέσων ενημέρωσης είναι χαμηλά, και ότι υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, τα αριθμητικά στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου επισημαίνουν τα ακόλουθα ζητήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

- Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (57 %) δεν πιστεύει ότι τα εθνικά τους μέσα ενημέρωσης είναι ελεύθερα από πολιτικές ή εμπορικές πιέσεις·

- Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) πιστεύουν ότι τα εθνικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες·

- Το 75% των ερωτηθέντων οι οποίοι συμμετέχουν σε συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υπάρξει μάρτυρες ή έχουν υποστεί διαδικτυακή κακοποίηση, ρητορική μίσους ή απειλές· και σχεδόν οι μισοί από αυτούς (48 %) δηλώνουν ότι καταλήγουν να αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή σε συζητήσεις,

-Μόλις το 37 % των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το όργανο που επιβλέπει τα οπτικοακουστικά μέσα στη χώρα τους είναι απαλλαγμένο από πιέσεις·
τα επίπεδα εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι χαμηλότερα μεταξύ των λιγότερο ευκατάστατων και λιγότερο μορφωμένων.
Η εικόνα που έχουν οι Έλληνες για τα media στην χώρα τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που διεξήχθη από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, οι περισσότεροι Ελληνες θεωρούν ότι δεν υπάρχει πολυφωνία στα ελληνικά μέσα, ότι η ενημέρωση που λαμβάνουν υπόκειται σε πολιτικές και εμπορικές πιέσεις και δεν είναι έγκυρη και ανεξάρτητη.

Αναλυτικότερα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι υπάρχει πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους. Τα υψηλότερα ποσοστά συμφωνούντων καταγράφονται στη Φινλανδία (85%), την Ολλανδία (84%) και τη Δανία (82%). Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό ατόμων που συμφωνούν ότι υπάρχει πολυφωνία (μόλις 48%).

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα από τους ερωτηθέντες συμφωνούν ότι τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα τους παρέχουν πληροφόρηση απαλλαγμένη από πολιτικές και εμπορικές πιέσεις. Η πλειοψηφία (57%) διαφωνούν με την άποψη αυτή. Ανάμεσα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά συμφωνούντων με την άποψη αυτή είναι η Ελλάδα (12%), η Ισπανία (24%) και η Κύπρος (25%).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60%) δηλώνουν ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης στις χώρες τους υπόκεινται σε πολιτικές πιέσεις. Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι τα δημόσια μέσα στη χώρα τους δεν υπόκεινται σε ανάλογες πιέσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλό στην Ελλάδα (9%), στη Γαλλία (16%) και την Ισπανία (20%).

Μια μικρή πλειοψηφία (53%) συμφωνούν ότι τα ΜΜΕ στη χώρα τους παρέχουν αξιόπιστη ενημέρωση, με τη Φινλανδία να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό (88%).Ωστόσο, το ποσοστό όσων συμφωνούν με την παραπάνω δήλωση είναι αισθητά χαμηλότερο στην Ελλάδα (26%), στη Γαλλία (34%) και στην Ισπανία (38%).

Στην ερώτηση ποιο είναι το μέσο ενημέρωσης που εμπιστεύονται περισσότερο η πλειοψηφία (66%) απαντούν το ραδιόφωνο, με την τηλεόραση και τις εφημερίδες να συγκεντρώνουν μαζί 55%. Μόνο στην Ελλάδα η πλειοψηφία (56%) θεωρεί ότι το ραδιόφωνο δεν είναι αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης.

Αναφορικά με την Αρχή που ελέγχει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο σε όλα τα κράτη μέλη λιγότεροι από τους μισούς είναι σε θέση να γνωρίζουν το όνομα της Αρχής. Τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων απαντούν σωστά στην ερώτηση ποιο είναι το όνομα της Αρχής καταγράφονται στην Πολωνία (45%) και στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία (41%).

Το 37% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή είναι πραγματικά ανεξάρτητη, ενώ το 46% δεν συμφωνούν με αυτό. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της Αρχής είναι η Φινλανδία (76%), η Ολλανδία (67%), η Δανία (56%), η Σουηδία (55%) και η Αυστρία (51%). Αντίθετα μικρά ποσοστά καταγράφουν όσοι συμφωνούν με αυτό στην Ισπανία (14%), την Ελλάδα (19%) και τη Λετονία (24%).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.