ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αμερικανικές Εκλογές 2016

Οι ηγέτες του πλανήτη για τη νίκη Τράμπ

Με αντικρουόμενα συναισθήματα παρακολούθησαν οι πολίτες αλλά και οι ηγέτες των χωρών του πλανήτη την εκλογική βραδιά-θρίλερ που ανέδειξε ως Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι «πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, εκτιμώντας ότι «μια ισχυρή Συμμαχία είναι καλή για τις ΗΠΑ και καλή για την Ευρώπη».

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον υβριδικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις, την απειλή της τρομοκρατίας», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

«Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τους όρους που επιθυμεί να θέσει για την άμυνα των συμμάχων των ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι άνευ όρων.

«Ανυπομονώ να συναντήσω τον Τραμπ σύντομα και να τον καλωσορίσω στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του χρόνου για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Γιούνκερ και Τουσκ ζητούν Κοινή Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ

«Μόνο μέσω της στενής συνεργασίας μπορούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος , οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση», τονίζουν μεταξύ άλλων στην κοινή πρόσκλησή τους προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. (αναλυτικά)

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Τραμπ

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν.

Ο Πούτιν "εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεργασία προκειμένου να εξέλθουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την παρούσα κατάσταση κρίσης", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα "πως θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη τις θέσεις αμφότερων των πλευρών προς το συμφέρον των λαών (τους) και της διεθνούς κοινότητας", σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η Τερέζα Μέι ανυπομονεί να εργαστεί με τον Τραμπ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποκάλεσε τον Τραμπ "πρωτοπόρο ενός νέου αυταρχικού κινήματος"

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού.

«Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε ο Γκάμπριελ μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe.

«Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.

Ο Ρέντσι δήλωσε ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών παραμένει ισχυρή

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Κλίντον και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τον καταδικάσουν την Τετάρτη, λέγοντας ότι παίρνοντας σαφή στάση αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Ρώμης.

Φ. Μογκερίνι: Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης», είπε.

Οι Αμερικανοί πρεσβευτές στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθησυχάζουν τους Ευρωπαίους

Οι Αμερικανοί πρεσβευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη σήμερα ότι η στενή συνεργασία τους θα συνεχιστεί και μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. «Υπάρχει μεγάλη συνέχεια εκεί», δήλωσε ο Ντάγκλας Λιουτ σε μια συνάντηση Ευρωπαίων διπλωματών στην αμερικανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ ήταν πάντα ένα εγχείρημα διακομματικής συναίνεσης για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ αμφισβήτησε τις δαπάνες των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή άμυνα μέσω του ΝΑΤΟ, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κυρίως αυτοί οι χώρες των οποίων βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία, ανησύχησαν.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ Άντονι Γκάρντερ, που διορίστηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με τη διακυβέρνηση Τραμπ: «Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση θα κατανοήσει τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Δώστε της χρόνο», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη τον Τραμπ

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη τον νικητή των εκλογών στις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνοντας την ελπίδα οτι "το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται κοινές αξίες, όπως η ελευθερία και η ανοχή. "

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο" αναφερει επισης στην επιστολή του ο Βέλγος πρωθυπουργός , επισημαινοντας ταυτόχρονα οτι χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Καταλήγοντας ο Σαρλ Μισέλ εκφράζει την ελπίδα οτι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης και να εγγυώνται την κοινή ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Μ. Βέμπερ: Ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ

Την ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης τονίζει σε δήλωση του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ σέβεται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και προτίθεται να διατηρήσει τις στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, εστιάζοντας παράλληλα στο πώς η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της από μόνη της», δήλωσε ο Μ. Βέμπερ.

Oι ΗΠΑ λειτουργούν στη βάση των συμφερόντων τους, δήλωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Στις ΗΠΑ, η πολιτική στο Κυπριακό, και γενικότερα στα εξωτερικά θέματα, καθορίζεται από τη γραφειοκρατία του υπουργείου Εξωτερικών και στο παρελθόν δεν έχουμε δει αξιοσημείωτες αλλαγές μετά από εκλογή συγκεκριμένων υποψηφίων», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, οι οποίος ανέδειξαν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Θωρώ ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν στη βάση των συμφερόντων της χώρας τους και πολύ καλά κάνουν», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Εκπληξη και απογοήτευση εκφράζει ο Μάρτιν Σουλτς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο».

Εξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι παράλληλα απογοητευμένος, « διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ»

Ο πρόεδρος του ΕΚ θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφ' όσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι η εκλογή Τραμπ θα είναι επωφελής για τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.

"Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας", ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ λέει πώς η νίκη του Τραμπ είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αν η Ουάσινγκτον εκδώσει τον τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Δημιουργείται μια ευκαιρία για τον νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Τσαβούσογλου: Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα ενισχυθούν μετά τη νίκη του Τραμπ

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλιά του στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Η νίκη του Τραμπ έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994», σύμφωνα με ιταλούς αναλυτές

«Η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994», σύμφωνα με πολλούς ιταλούς αναλυτές.

‘ Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera 'Αλντο Κατσούλο, ο Τραμπ, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, από την στιγμή που και οι δυο βασίσθηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

Παράλληλα, όπως τονίζουν αναλυτές που φιλοξενούνται σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο: όπως συνέβαινε και στην Ιταλία, στο παρελθόν, πιθανότατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέρος των ψηφοφόρων μπορεί να μην θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις στους δημοσκόπους, νιώθοντας ένα είδος «ντροπής», για το ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Ως γνωστόν, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε προβλέψει καθαρή νίκη της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας πως ο ίδιος, ως ψηφοφόρος, θα επέλεγε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο Ρέντσι ήταν και ο τελευταίος ξένος ηγέτης που είχε γίνει δεκτός, και σε επίσημο δείπνο, στον Λευκό Οίκο από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με κοινή πεποίθηση και διαπίστωση ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η λιτότητα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη αντίδραση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάκαμψη.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία για τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου».

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (...) Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτε στους ανθρώπους στους οποίους έχει υποσχεθεί ό,τι ήταν δυνατό (...) Θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».

Τέλος ο Τσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με την μέχρι τώρα παράδοση, ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».

Την ελπίδα "να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ" εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Ντιντιέ Ρέιντερς

Την ελπίδα "να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ" εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς κατά τη διάρκεια παρέμβασής του.

Σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό λίγο πριν την επίσημη οριστικοποίηση της επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ρέιντερς δηλωσε οτι η ετυμηγορία του αμερικανικού λαού ειναι σεβαστή και οτι ο νέος πρόεδρος θα κριθεί "στην πράξη" . Ανέφερε επίσης οτι κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ λίγα πράγματα συζητήθηκαν "σε βάθος" και εξέφρασε την ευχή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ενώσει όλους τους Αμερικανούς.

Βαρύ πλήγμα για την Αβάνα η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θεωρείται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση της Κούβας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, έπειτα από μισό αιώνα και πλέον ψυχροπολεμικής εχθρότητας.

Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των αφίξεων τουριστών αλλά και εκατοντάδων στελεχών αμερικανικών εταιρειών στην Κούβα, καθώς επίσης και στελεχών επιχειρήσεων από άλλα κράτη που διείδαν επενδυτικές ευκαιρίες στη νήσο έπειτα από τη διπλωματική αυτή εξέλιξη.

Ο Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα τερματίσει την πολιτική ανοίγματος που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Κούβας εάν ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο δεν παραχωρήσει ευρύτερες πολιτικές ελευθερίες στους πολίτες της νήσου, κάτι το οποίο θεωρείται απίθανο.

Αναφερόμενος στην πολιτική ηγεσία της Κούβας, ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας Εστέμπαν Μοράλες, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, εκτίμησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο teleSUR ότι προφανώς η Αβάνα «ανησυχεί» καθώς η επικράτηση του Τραμπ ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στη διμερή σχέση.

Ο Κάρλος Αλσουγκαράι, πολιτικός επιστήμονας, βετεράνος της διπλωματίας της Κούβας, εκτίμησε πάντως ότι η νίκη του Τραμπ ενδέχεται να ικανοποιήσει κάποιος σκληροπυρηνικούς στην Αβάνα που ανησυχούσαν για την προσέγγιση της νήσου με τις ΗΠΑ.

Πολλοί Κουβανοί εξέφραζαν ανησυχία για το τι θα σημάνει η νίκη του Τραμπ και το ενδεχόμενο να χαθούν οι λίγες βελτιώσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της διπλωματικής προσέγγισης της Ουάσινγκτον και της Αβάνας.

Γερμανία: AfD: Πρόκειται για μια ιστορική νίκη

O χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων της γερμανικής Βουλής δήλωσε για τη νίκη Τραμπ: "Tα λόγια του και ο τρόπος συμπεριφοράς του αποτελούν μια τρομερή υποθήκη, την οποία δεν μπορεί κανείς να αντιπαρέλθει εύκολα. Πρέπει νομίζω να τον εκλάβουμε όπως παρουσιάστηκε."

Ο Ρέτγκεν αξιολογεί τη νίκη Τραμπ ως ένα σοβαρό μήνυμα προς την Ευρώπη. Τα αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας βαθύς διχασμός στην αμερικανική κοινωνία, στην οποία πολλοί πολίτες νοιώθουν εγκαταλελειμμένοι . Υποτιμήθηκαν οι προσωπικές περιπτώσεις και η ριζοσπαστικές της συνέπειες. Ο Ρέντγεν έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η οικονομική και κοινωνική κατάθλιψη της μεσαίας τάξης δεν περιορίζεται σε καμιά περίπτωση στις ΗΠΑ. Πρόκειται και για ευρωπαϊκό φαινόμενο. Ο Ρέτγκεν πρόσθεσε επίσης ότι υφίσταται λόγος για ανησυχία , «διότι δεν γνωρίζουμε ποιά πολιτική θα ακολουθήσει πραγματικά ο Τραμπ».

H ευρωβουλευτίνα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπεατρίξ φον Στορχ δήλωσε :"Πρόκειται για μια ιστορική νίκη. Είναι έκπληξη μόνο για το κατεστημένο, εγώ το ανέμενα. Πολλά από όσα είπε στην προεκλογική εκστρατεία ο Τραμπ πρέπει να τα δει κανείς με κριτικό μάτι. Επίσης ο Τραμπ θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι θέλει μια νέα αρχή για τις ΗΠΑ, ιδίως σε ότι αφορά την επιφυλακτική στάση του στα εξωτερικά θέματα."

Η γαλλική ακροδεξιά πανηγυρίζει

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό».

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, η οποία είχε τη θέση «οτιδήποτε εκτός της Χίλαρι Κλίντον» κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας πανηγυρίζει μαζί με τους οπαδούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο αντιπρόεδρος του κόμματός της Λουί Αλιό έγραψε:«κ....δάχτυλο σε μία αλαζονική ελίτ».

Γαλλία: "Τίθενται πολλά ερωτήματα" μετά τη νίκη του Τραμπ, δηλώνει ο Ζαν-Μαρκ Ερό

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τίθενται "πολλά ερωτήματα" καθώς ήδη διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

"Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μάθουμε τι θέλει να κάνει αυτός ο νέος πρόεδρος. Αυτά που έχει πει μέχρι τώρα προκαλούν πολλές ανησυχίες", δήλωσε ο Ερό στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία, "σύμμαχος των ΗΠΑ" θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αμερικανό εταίρο της. Η Γαλλία θα πρέπει να διασαφηνίσει επίσης με τις ΗΠΑ το ζήτημα της σύγκρουσης στη Συρία.

Ερωτηθείς για την προσωπικότητα του Τραμπ, ο Ερό απάντησε: "Σε κάνει να αναλογίζεσαι, σου προκαλεί ερωτήματα και σίγουρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις".

Ο Ερό δήλωσε ότι φαίνεται πως ο Τραμπ κέρδισε την εξουσία προσθέτοντας "και η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Είμαστε συνεπώς ένας βασικός εταίρος (της Ουάσινγκτον) και πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο και για έναν κόσμο που διαχειρίζεται τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος".

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας λέει πως ελπίζει σε μια βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα ελπίζει πως θα υπάρξει ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ τώρα που εξελέγη ένας νέος πρόεδρος, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας και στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Πεκίνο λέει ότι θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο 

Η Κίνα θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εκτιμά πως μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ γίνεται σημαντικά δυσκολότερη η πρόβλεψη του μέλλοντος

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές μία πρόβλεψη του μέλλοντος γίνεται σημαντικά δυσκολότερη από ό,τι θα ήταν εάν είχε νικήσει η Χίλαρι Κλίντον, και σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία φάση αβεβαιότητας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πρέπει να αναμένεται, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σχολιάζοντας την ανάδειξη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων σε νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, είναι σημαντικό να επισημανθεί, πως ένας Αμερικανός πρόεδρος, όσο πολύ ισχυρός και αν είναι, δεν είναι απόλυτος κυρίαρχος, υπάρχει το Κογκρέσο που τώρα είναι πολύ ισχυρό και σε αυτό επικρατούν τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι, των οποίων η γραμμή στην εξωτερική πολιτική είναι σαφής, μονοσήμαντη και ήδη γνωστή, που δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο γρήγορα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, θα πρέπει κανείς να περιμένει ποιος τελικά θα επιβάλει τις θέσεις του, καθώς πολλές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται σε αντίθεση όχι μόνον προς εκείνες της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και προς τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, τους οποίους ο ίδιος θα έχει ανάγκη για πολλές αποφάσεις, καθώς έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

"Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας απαιτώντας να υπάρχει μία ανεξάρτητη, αυτόνομη και ισχυρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης" ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως, σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη Ρωσία, ο ίδιος στο παρελθόν είχε επισημάνει πως η Ευρώπη πρέπει να λαμβάνει ανεξάρτητα τις αποφάσεις της και ο ίδιος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη γραμμή αυτή για μία ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

"Αναγνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία σοβαρή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως φροντίζουμε να έχουμε με τη Ρωσία και άλλες μεγάλες δυνάμεις", τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα κριθεί από τις πράξεις του.

Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωσε πως είναι σαφές ότι το θέμα της μετανάστευσης έπαιξε μεγάλο ρόλο στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, "από τον οποίο, όπως και από άλλους Ρεπουμπλικάνους υπήρξαν σκληρές δηλώσεις σχετικά, και η μετανάστευση είναι μεγάλο θέμα, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, και αυτό ήδη από καιρό".

Τέλος, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα του είχε πάντα παραδοσιακά καλές σχέσεις τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή και επιθυμεί να συνεχίσει και το ρόλο της ως γεφυροποιός.

Η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς

Η παλαιστινιακή προεδρία κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

"Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών ώστε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967", δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. "Η αστάθεια θα συνεχιστεί στην περιοχή και στον κόσμο αν δεν υπάρξει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα".

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένει ότι οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θα διατηρήσουν την ίδια αντιπαλαιστινιακή θέση.

"Ο παλαιστινιακός λαός δεν υπολογίζει ιδιαίτερα σε μια αλλαγή πολιτικής από πλευράς της αμερικανικής προεδρίας, καθώς η αμερικανική πολιτική για το παλαιστινιακό ζήτημα χαρακτηρίζεται σταθερά από την προκατάληψη", δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τον θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Ελπίζουμε τουλάχιστον ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ να επανεξετάσει και να εξισορροπήσει αυτή την πολιτική για το παλαιστιναικό ζήτημα", τόνισε.

Φιλιπππίνες: Ο Ντουτέρτε και ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας συγχαίρουν τον Τραμπ

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξέφρασε "θερμά συγχαρητήρια" στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και προσβλέπει να εργαστεί μαζί του για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα o υπουργός αρμόδιος για την επικοινωνία του προέδρου Μάρτιν Άνταναρ.

Ο Ντουτέρτε που εξέφραζε σχεδόν καθημερινά την οργή του με τη διακυβέρνηση Ομπάμα και είχε απειλήσει επανειλημμένα να θέσει τέρμα σε μια από τις πιο σημαντικές συμμαχίες της Ουάσινγκτον στην Ασία, χαιρέτισε την επιτυχία του δημοκρατικού συστήματος των ΗΠΑ και τον αμερικανικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ντουτέρτε "προσβλέπει στη συνεργασία με την επερχόμενη κυβέρνηση για την προαγωγή των σχέσεων Φιλιππινών-ΗΠΑ που εδράζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στο αμοιβαίο όφελος και στην κοινή δέσμευση στα δημοκρατικά ιδεώδη και στην κυριαρχία του κράτους δικαίου", τόνισε ο 'Ανταναρ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας πως ο Ρεπουμπλικανός νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είχε απήχηση στους Αμερικανούς που ήθελαν να δουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναμειγνύονται λιγότερο στο εξωτερικό.

"Η απήχηση που είχε στους Αμερικανούς που έχουν αφεθεί πίσω –εκείνους που θέλουν να δουν την κυβέρνησή τους να εστιάζει περισσότερο στα συμφέροντα και στην ευημερία τους και να εμπλέκεται λιγότερο σε ξένες επεμβάσεις που αποδείχθηκε ότι είναι εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ– οδήγησε στο να κερδίσει ο Τραμπ τον Λευκό Οίκο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νατζίμπ.

Ο Νατζίμπ είπε ότι προσβλέπει σε μια συνέχιση της εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την προεδρία του Τραμπ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.