ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ύπνωση της επιθυμίας...

Η επιθυμία είναι η εμπειρία μιάς έλλειψης, μια δύναμη που μας διασχίζει.  Δεν είναι  ζωικό ένστικτο, είναι το κάτι που δίνει νόημα στη ζωή μας. Η επιθυμία απαιτεί παράθυρα ανοιχτά. Όσο υπάρχει επιθυμία υπάρχει και ζωή.

Τι συμβαίνει όμως στην εποχή μας;

Είναι κοινή συνείδηση  οτι αυτή υπνωτίζεται από το καινούργιο. Το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύεται η αγορά. Όλοι μας  δεχόμαστε την επίδραση της σαγηνευτικής δύναμης του νέου:  τη νέα εμπειρία, το νέο τεχνολιγικό αντικείμενο, την αλλαγή συντρόφου,... Η μεγάλη ψευδαίσθηση της εποχής μας.

Ο Άγιος Αυγουστίνος τόνιζε: «Αγάπα αυτό που έχεις». Αυτή είναι η πιο ριζοσπαστική διάσταση της ευτυχίας. Σημαίνει να βρίσουμε κάθε φορά στην επανάληψη τη θεϊκή λεπτομέρεια, την εμπειρία του καινούργιου.

Η επιθυμία δεν σημαίνει ελευθερία να κάνω ό, τι θέλω, δεν είναι καπρίτσιο, ιδιοτροπία. Η επιθυμία εμπεριέχει την υπευθυνότητα, το νόμο, το όριο...

Η βασική επιθυμία των ανθρώπων είναι απόκτηση δύναμης.

Το να έχεις την επιθυμία να συμμετέχεις σε θέσεις εξουσίας δεν είναι έξω από την ανθρώπινη φύση. Άλλωστε, δεν απαλλασσόμαστε από τις  επιθυμίες, αφού αυτές εμφανίζονται μπροστά μας μέσω της συμβολικής γλώσσας του ονείρου.

Η εμπειρία μας από τους ανθρώπους της εξουσίας είναι τραυματική, γιατί πολύ γρήγορα απαξιώνουν το κοινό καλό και υπνωτίζονται από το οινόπνευμα της εξουσίας, παραμερίζοντας την αισθητική  λόγων και έργων,   υπερβαίνοντας τα όρια, προσεγγίζοντας την ύβρη.

Κατά το Μασσιμο Ρεκαλκάτι, η ζωή εξανθρωπίζεται μόνο αν συναντήσει το αδύνατο: αδύνατο να τα έχουμε όλα, αδύνατο να τα ξέρεις όλα,...Υπάρχει επιθυμία μόνο αν υπάρχει βίωμα του αδύνατου. Αν όλα είναι δυνατά, δεν υπάρχει επιθυμία. Αν όλα είναι δυνατά υπάρχει χάος...

Ο σεβασμός των νόμων δεν φαίνεται να είναι στην κουλτούρα μας. Ο λόγος του Άγιου Αυγουστίνου καθίσταται επίκαιρος: «όποιος είναι με το νόμο δεν ζει το νόμο ως βάρος, αλλά ως  απελευθέρωση, όποιος είναι κάτω από το νόμο ζει το νόμο ως καταπίεση».

Στη χώρα μας οι πολιτικοί μας δείχνουν απελευθερωμένοι και εφαρμόζουν με αρκετή διασταλτικότητα τους νόμους  με στόχο την παραμονή  τους στην εξουσία. Αλλά, παραβιάζοντας τα όρια, ζαλισμένοι από την εφήμερο της δύναμης και αγνοώντας ότι η ευθύνη τους δεν σταματάει  με την αποχώρηση  από την ενεργό πολιτική ή  με το θάνατό τους,  έχουν προδώσει την επιθυμία τους. Ο λόγος είναι απλός: η επιθυμία είναι σταθερότητα, δέσμευση, αποφασιστικότητα.

Οι πολιτικοί μας εννοούν την επιθυμία ως καπρίτσιο με αποτέλεσμα  η επιπολαιότητα  να χαρακτηρίζει την πορεία τους και μαζί τη δυστυχία της χώρας.

Εκείνο που θα περίμενε κανείς είναι η αυτοκριτική τους και η εκδήλωση του  αισθήματος ενοχής, γιατί πρόδωσαν την επιθυμία τους. Το κάτι που θα έδινε νόημα στην πορεία τους και θα συνέβαλε στη λειτουργία της δημοκρατίας.

 

Καθ. Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail: [email protected]

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.