ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΗ...

Τελείωσε και ο ανασχηματισμός.

Άντε για κάνα δυό μέρες, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, να γίνονται συζητήσεις για τον "ιερό διωγμό του Φίλη", τα προσόντα της Αχτσίογλου, τα μέζεα του Ζουράρι, την μετακόμιση του Παππά από το Μαξίμου στο Μοσχάτο και μετά πάπαλα.

Τα κεφάλια μέσα και επιστροφή στη μελαγχολία της καθημερινότητας.

Εξάλλου, όπως έλεγαν και οι παλαιοί πολιτικοί οι ανασχηματισμοί είναι όπως τα θαύματα: κρατάνε τρεις μέρες και το μεγάλο τέσσερεις.

Αυτός που ανακοινώθηκε χθες δεν μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία του "μεγάλου" αφού ούτε δομικός ήταν, ούτε προσωπικότητες εκτός ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στην κυβέρνηση, ούτε σε κάποια πολιτική συμμαχιών εντάσσεται, ούτε ανοίγματα στην Κεντροαριστερά ή την λαϊκή δεξιά, όπως μετ' επιτάσεως ελέγετο, έχει, ούτε κάποια μεγάλη έκπληξη έκρυβε που να δείχνει ουσιαστικό αναπροσανατολισμό της κυβερνήσεως.

Ήταν ένας μάλλον ήσυχος και χαμηλών τόνων ανασχηματισμός, που σε λίγες μέρες θα έχει ξεχαστεί.

Οι μόνοι που θα τον θυμούνται είναι αυτοί που έφυγαν και φυσικά όσοι απέκτησαν για πρώτη φορά την ιδιότητα του υπουργού.

Σίγουρα οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς Τσίπρα όσον αφορά τη λειτουργία και τις προτεραιότητες της κυβερνήσεως.

Είναι προφανές ότι δεν θέλει να έχει πολλές γκρίνιες και τσακωμούς και γι' αυτό έδιωξε τους Φίλη, Δρίτσα και μετέθεσε τον Σκουρλέτη και Κατρούγκαλο.

Τώρα, τα πάντα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Αν ο Παπαδημητρίου και ο Πιτσιόρλας πετύχουν εκεί που απέτυχε ο Σταθάκης τότε καλώς έγινε ο ανασχηματισμός.

Αν ο Γαβρόγλου φέρει την καταλλαγή στις σχέσεις με την εκκλησία και αναβαθμίσει την Παιδεία τότε καλώς απομακρύνθηκε ο Φίλης.

Αν η Λυδία Κονιόρδου ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες του Πολιτισμού είναι λογικό να περιπέσει στη λήθη το πέρασμα Μπαλτά από τη Μπουμπουλίνας.

Ο πρωθυπουργός θα δικαιωθεί αν η Αχτσίογλου και τα άλλα, νεαρής ηλικίας, κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε υπουργούς, πετύχουν στο έργο τους.

Αν τα κάνουν μαντάρα, ο ανασχηματισμός θα αποδειχθεί καταστροφικός επειδή τα περιθώρια επιβίωσης για την κυβέρνηση, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, έχουν στενέψει υπερβολικά.

Τα πάντα λοιπόν θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα είναι άλλωστε και η λυδία λίθος κάθε ανασχηματισμού.

Ένας ανασχηματισμός κρίνεται ως επιτυχημένος ή αποτυχημένος από τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα που θα παράξουν στο έργο τους οι νέοι υπουργοί σε σύγκριση με τους προκατόχους τους.

Ο ανασχηματισμός είναι προνομία του πρωθυπουργού και μικρή σημασία έχει να πούμε εμείς αν είναι καλές ή όχι οι επιλογές του.

Ούτε μας πέφτει λόγος γιατί δεν μπήκε ο τάδε ή απομακρύνθηκε ο δείνα.

Αυτά αφορούν τους ενδιαφερόμενους ή όσους, μέσω των μελών του υπουργικού συμβουλίου με τα οποία διασυνδέονται, επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένας ανασχηματισμός εσωτερικών διευθετήσεων και ισορροπιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Και οπωσδήποτε η προώθηση σε κυβερνητικές θέσεις εξωκοινοβουλευτικών προσώπων νεαρής ηλικίας δηλοί την πρόθεση του πρωθυπουργού να αναδείξει μια νέα γενιά στελεχών που θα έχουν αναφορά στον ίδιο και τα οποία θα πρωταγωνιστήσουν μαζί του την επόμενη μέρα, όταν, ενδεχομένως, θα είναι στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι ένας ανασχηματισμός μακράς πνοής, καθώς μάλλον έγινε με κριτήρια να κλείσει γρήγορα και ει δυνατόν με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση.

Οι νέοι υπουργοί θα κριθούν από τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και όχι από το αν είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αν είναι νέοι, όμορφοι ή ανήκουν στους 53, τους 70 ή τη φράξια της μάνας μου της Χρυσούλας.

Σε ένα μήνα ενδεχομένως και νωρίτερα θα ξέρουμε αν το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι το κατάλληλο για να ανταποκριθεί στο καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Uncle. K 16:06 05/11/2016

    Μά αγαπητέ κύριε Φελνίκο σκοπός του ανασχηματισμού δεν ήταν ο αναπροσανατολισμός του Τσίπρα ή της κυβέρνησης και καλώς δηλαδή γιατί αυτός έχει γίνει από καιρό. Άμα είναι για να αλλάζει κατεύθυνση κάθε φορά που αλλάζει το νέφος κι’ ο αέρας τότε δεν θα φτάσει ποτέ στο πουθενά όπως αναμένεται από πολλούς δημοσιολογούντες,αρθρογράφους και χασομέρηδες.
    Όχι ο ανασχηματισμός έγινε για νά εδραιωθεί η θέση του σαν πρωθυπουργός.
    Ο Τσίπρας και ο κάθε Τσίπρας με τον ανασχηματισμό είναι σαν να παίρνει κάτι όπως αυτό πού λέτε εσείς οι γραμματιζούμενοι…. «Καινούρια Εντολή».
    Αυτή η εντύπωση τουλάχιστο δημιουργείται τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας γι’ αυτό και σπάνια και μόνο σε λίγες περιπτώσεις βλέπουμε μιά κυβέρνηση νά αντικαταστείτε ειρηνικά και χωρίς την ανάμιξη του στρατού η ξένων δυνάμεων μετά από ανασχηματισμό. Από την άλλη, και με τούτο κλείνω (έχει καφέ και γλυκό φωνάζει η γυναίκα) ικανοποιούνται και οι ορέξεις ορισμένων από αυτούς πού περιμένουν. Αντεκαλό απόγευμα και τον Τσίπρα θά τόν έχετε πολύ ακόμα, αφού δεν έχει καλύτερο για την ώρα..

    • Επιτρέψατέ μου να σας δηλώσω οτι ΣΕΙΣ ιδεν βλεπετε άλλον καλύτερο .
      Υπάρχει όμως , όπως και η ελπίδα με όραμα γιά τις αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα,
      στο Σύνταγμα ,στην πεποίθηση που πρέπει να εμπεδώσουμε οτι αν.δεν αλλαξουμε θά βουλιάξουμε ,,,,.
      Οι αλλαγές του Τσιπρρα και του Καμμένου ειναι μετακινήσεις καρεκλών ,της Γεροβασιλλη του Κουρουμπλή , του. Σκουρλέτη και. του Κοντονή .
      Οι αλλαγές όμως που προτείνει –και εχει δώσει δείγμα οτι τις εννοεί, θέλει και μπορεί να πραγματοποιήσει — έρχονται από το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ.!
      Ειναι δε , εφαρμωσημες .
      Απομένει να Εισάγουμε το Κινημα αυτό στην Βουλή στις επόμενες εκλογές ,
      ώστε να υπογραμμίζουν σε ολους ηχηρά τι ειναι το σωστό για το γενικό καλό του τόπου και μαζί , Εφαρμόσιμο.
      Η πείρα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ αυτού , αλλα και η προϋπηρεσία του οταν ηταν το υγειές μέρος του ΠΑΣΟΚ πριν την καταστρεπτική αντιπολίτευση και προδοσία των Σαμαρά , Βενιζέλου και ΤΣΙΠΡΑ με τους αγανακτισμένους του να πυρπολίζουν τις δημοκρατικές ΑΡΧΕΣ μας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.