ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπόθεση η κατάργηση του νόμου Παππά

Οι όροι και οι κινήσεις απεμπλοκής του Μητσοτάκη από το ΕΣΡ

Τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης για την ακύρωση του νόμου Παππά θέτει ως προϋπόθεση η Ν.Δ.
mitsotakis

Σε σταυροδρόμι βρίσκεται και η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ, μετά την αναδίπλωση του Μαξίμου αλλά και τη θετική στάση που κράτησαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Η Πειραιώς δεν θέλει, προφανώς, να κατηγορηθεί ότι με προσχήματα καθυστερεί τη συγκρότηση του Συμβουλίου, από την άλλη πλευρά ωστόσο ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να είναι απολύτως βέβαιος ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ακόμη κίνηση εκβιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης και, προσωπικά, του κ.
Ν. Παππά, που έχει χρεωθεί το βάρος των λανθασμένων χειρισμών στο τηλεοπτικό πεδίο.

Η Ν.Δ. επισήμως αποδέχεται τη συγκρότηση του ΕΣΡ, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης ακύρωσης, και όχι απλώς αναστολής, των αντισυνταγματικών διατάξεων Παππά. Θεωρητικώς αυτό θα μπορούσε να γίνει και αύριο, με αλλαγή της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση. Ωστόσο το Μαξίμου εμφανίζεται
αρνητικό. Ενδεχομένως, μία ερμηνευτική διάταξη και η δημόσια πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο.

Ως προς το πρόσωπο του Προέδρου του ΕΣΡ, η πρόταση της πλειοψηφίας για τον κ. Ρ. Μορώνη, ένα κεντροδεξιό δηλαδή Πρόεδρο, δεν είναι απορριπτέα, αν και η Πειραιώς πρότεινε έναν έντιμο δικαστικό, τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο.

Λύση μπορεί να υπάρξει και στο πρόσωπο του κ. Μιχ. Σταθόπουλου, το όνομα του οποίου ακούστηκε για την Προεδρία της Επιτροπής συνταγματικής αναθεώρησης και προτάθηκε για το ΕΣΡ από τον Στ. Θεοδωράκη.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχουν φωνές, και όχι μόνον του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, υπέρ της ανάγκης απεμπλοκής από την εκκρεμότητα του ΕΣΡ, με το σκεπτικό ότι οποιαδήποτε επιπλέον κωλυσιεργία θα σωρεύσει πολιτικό κόστος στο κόμμα.

Επί του παρόντος, πάντως, και μέχρι τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τη Δευτέρα, η επίσημη γαλάζια γραμμή δεν αλλάζει. «Ελπίζω μέχρι τέλους να ακυρώσουν όλες τις επίμαχες διατάξεις του νομού Παππά και να κάτσουμε να συζητήσουμε... Να δούμε τι λέει η τροπολογία και να πάμε σε σταθερό
έδαφος»είπε νωρίς το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης που επέμεινε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται θεσμικά και έχει σταθερή προσέγγιση.

Για να ξεκλειδώσει η συζήτηση για τη σύνθεση του Ε.Σ.Ρ. το κλειδί είναι «μόνο η κατάργηση του νόμου Παππά» όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ενώ θεωρεί ότι η αναφορά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι η πρόταση της ΝΔ να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ στέλνει μήνυμα συναίνεσης, είναι «ένας ακόμα χειρισμός, τακτικισμός, από πλευράς του
κυρίου Παππά».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.